Encetem el 2025 amb un resum dels principals esdeveniments i projectes que hem impulsat des de Barcelona Agrària durant l’últim any.
El 2024 va començar amb una gran preocupació per l'emergència climàtica i els seus efectes en l'agricultura de proximitat. Els pagesos i ramaders han hagut d'afrontar reptes cada vegada més complexos, però també han sorgit iniciatives esperançadores que mostren la capacitat de resposta del sector.
Les jornades tècniques s'han transformat en espais d'innovació on professionals municipals, pagesia i administracions han teixit aliances fructíferes. En destaca la jornada 'Alimentem Barcelona', que al novembre va reunir més de 200 representants d'ajuntaments, entitats i organitzacions per debatre sobre polítiques alimentàries. L'esdeveniment, organitzat amb el PEMB i amb la col·laboració de l'OCAS, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, va comptar amb experts que van compartir experiències en la transformació dels sistemes alimentaris de proximitat.
El Banc de Terres ha renovat la seva web i s'ha consolidat com a referent territorial, mentre que la col·laboració amb l'IRTA ha impulsat diversos projectes d'innovació agroalimentària i forestal. La silvopastura s'ha revelat com una eina eficaç que combina la prevenció d'incendis amb la dinamització de l'economia rural.
Un dels fenòmens més rellevants ha estat la creixent presència de dones al capdavant de projectes agraris innovadors. Les seves iniciatives han aportat noves perspectives al sector, combinant la recuperació de sabers tradicionals amb propostes de futur.
El 2024 també ha estat un any prolífic en publicacions. Hem editat tres guies pràctiques: ‘Nova pagesia’, sobre l'accés a la terra; ‘Territori artesà’, dedicada als obradors i petits escorxadors compartits; i ‘Boscos de pastura’, centrada en la recuperació del mosaic agroforestal. El llibre ‘Barcelona pagesa’ ha documentat aquesta transformació agrària a través d'històries personals que evidencien com cada iniciativa local contribueix a redefinir la nostra relació amb l'alimentació i el territori.
Les entrevistes publicades al web de Barcelona Agrària han donat veu a figures clau com Neus Monllor, consultora agrosocial i coautora de ‘Nova pagesia’, i Anna Roca, consultora agroalimentària i professora de Geografia a la Universitat de Girona, que des de la seva experiència contribueixen a redefinir el sector primari català.
En l'àmbit audiovisual, hem presentat dos projectes destacats: el curtmetratge ‘Les llavors de la resiliència’, que mostra els objectius i iniciatives del programa, i ‘Barcelona pagesa’, on Patxi Uriz retrata diversos projectes agrícoles innovadors de la província.
El 2024 ha demostrat que la combinació d'esforços, la fusió entre tradició i innovació, i l'obertura a noves veus i perspectives fan del canvi una realitat tangible. Encetem així el 2025, preparats per seguir construint junts un sistema alimentari més just i sostenible per a tothom.