Bosc pasturat a Sora. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Bosc pasturat a Sora. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

La Diputació de Barcelona fomenta la pastura en extensiu per augmentar la resiliència dels boscos

En un gran esforç col·laboratiu, la corporació lidera una iniciativa integral per a la recuperació del paisatge agroforestal i la prevenció d'incendis. En total, s'han formalitzat 43 acords entre propietaris forestals i ramaders en extensiu, el que permetrà la pastura de més de 1.625 hectàrees de terrenys arbrats, matollars i prats abandonats. 

L'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona (OTPMIFDA) ha anunciat avui els resultats del programa BCN Smart Rural en la promoció de la gestió forestal sostenible. Amb l’objectiu de facilitar la pastura del bestiar, impulsar la producció i elaboració d’aliments locals de qualitat i minimitzar el risc d’incendis, s’han establert 10 acords de col·laboració entre propietaris de boscos i ramaders en extensiu. Aquesta iniciativa ha permès recuperar 123 hectàrees de terrenys arbrats, matollars i prats abandonats, repartides entre les comarques del Berguedà, el Lluçanès, el Moianès i Osona. Addicionalment, s’han efectuat millores forestals en més d’un centenar d’hectàrees per crear un entorn viu i productiu en harmonia amb el paisatge agroforestal. Les accions inclouen adevesaments, aclarides, recuperacions i millores de pastures, esporga selectiva d’arbres i estassada d’arbustos, seguint criteris tècnics de millora estructural de les masses forestals; de conservació del paisatge, i de potenciació de la biodiversitat. La iniciativa ha comptat amb una inversió de 308.000 euros. 

L’èxit d’aquestes intervencions es mesura per l’abast de les àrees transformades, la quantitat de biomassa gestionada i l’ús efectiu d’aquestes zones per part dels ramaders. També es preveu la reducció del risc d’incendis forestals gràcies a que l’obertura i millora de les pastures disminueix l'acumulació de combustible vegetal i fomenta el paisatge en mosaic. A més, la creació d’aquests nous espais afavoreix un augment de la diversitat de flora i fauna, configurant territoris agroforestals més robusts davant del canvi climàtic i la sequera.

 

Selecció estratègica de finques

Les finques que han participat en la iniciativa impulsada pel programa BCN Smart Rural amb la col·laboració de les Associacions de Propietaris Forestals (APF) es troben en Àrees de Gestió Prioritària (AGP) i han estat seleccionades meticulosament per la seva situació estratègica, adequada per canviar el comportament d’un incendi forestal i evitar que esdevingui un foc impossible de controlar. El projecte ha estat clau per a la recuperació de pastures a la província de Barcelona, però no és l’únic impulsat per la Diputació amb l’objectiu de garantir una gestió forestal sostenible i responsable. 

Des de l'any 2020, l'OTPMIFDA ha tancat 33 acords més per a la pastura de 843 hectàrees dins de les AGP. A aquestes cal sumar les 659 hectàrees situades en aquestes zones de gestió preferent que, gràcies al suport de la corporació, han tornat a ser pasturades pels propietaris dels terrenys. En total, són 1.502 les noves hectàrees que gaudeixen dels beneficis que el redesplegament de la ramaderia extensiva aporta a la capacitat de reduir el combustible forestal i el risc de patir grans incendis. D’aquesta superfície, el 56% és gestionada amb vaques, el 12% amb vaques i rucs, el 9% amb cavalls, el 8% amb vaques i ovelles, i la resta amb cabres i altres combinacions d’animals.

 

Col·laboració entre propietaris i ramaders

La Diputació de Barcelona coordina el procediment per establir els acords de pastura a través de les Associacions de Propietaris Forestals (APF) de la província. Aquestes entitats cerquen amos de boscos disposats a col·laborar i ramaders interessats a pasturar-hi de manera sostinguda. Un cop formalitzat el compromís mutu, la corporació subvenciona les tasques de millora i adaptació de les zones forestals a l’activitat ramadera i intervé com a mediadora, proporcionant suport tècnic tant als propietaris de les finques com als pastors locals. A continuació, les APF s’encarreguen d’executar els treballs i d’oferir els terrenys a les persones que els volen pasturar. Els ramaders hi poden portar els seus animals de manera gratuïta, però, al seu torn, estan obligats a gestionar la superfície acordada sense excedir els límits de la capacitat de càrrega de l’ecosistema; és a dir, han de respectar el nombre màxim d'exemplars d'una espècie que pot suportar cada hàbitat sense perdre l’equilibri.

 

Promoció de la gestió forestal sostenible

L'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona és un motor essencial en la promoció de la gestió sostenible dels boscos a través del foment de la pastura del bestiar. Tant els acords establerts en el marc del BCN Smart Rural com aquells impulsats fora d'aquest programa han contribuït significativament a la revitalització de les finques forestals i la prevenció d'incendis a la província. Amb un total de 43 acords signats des de l'inici de les iniciatives, s'ha aconseguit gestionar una superfície combinada de més de 1.625 hectàrees, oferint un entorn propici per a la ramaderia extensiva i contribuint a la preservació dels ecosistemes forestals. Aquesta col·laboració entre propietaris de terrenys, ramaders i entitats públiques reflecteix un compromís compartit envers la conservació dels boscos i la promoció de la resiliència ambiental.

El diputat delegat de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal, Jordi Fàbrega, ha explicat que «la pastura en les AGP és fonamental per preservar la biodiversitat i reduir el risc d'incendis.  Amb l'impuls d'aquests acords, la Diputació de Barcelona mira cap a un futur més resilient i sostenible per als boscos i les pastures del territori. Aquestes iniciatives són essencials per garantir la protecció dels ecosistemes forestals i la seguretat de les comunitats locals». Per la seva banda, Jaume Minguell, cap de l'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, ha afirmat que «els acords de pastures representen una estratègia eficient per a la gestió sostenible dels boscos, la prevenció d’incendis forestals i l’estímul de la producció alimentària de proximitat. A més, contribueixen a un territori més dinàmic i adaptable als canvis ambientals. Malgrat els reptes imposats per la limitació de recursos hídrics en zones específiques, l’actuació persisteix amb l’objectiu de dinamitzar l’activitat ramadera i millorar la resiliència del paisatge davant els incendis». 

Per a més informació sobre les actuacions de restauració forestals impulsades per l’OTPMIFDA, podeu escriure a l’enginyera de forest Ana Morgado. Si us interessen els acords de pastura emmarcats en el programa BCN Smart Rural, podeu escriure a Pere Navarro, enginyer de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

Bosc pasturat a Osona. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!