En les últimes dues dècades, una transformació significativa s’ha gestat als camps de la província de Barcelona. Les dones, tradicionalment relegades a un segon pla en l’àmbit agrícola i ramader, estan emergint com una força impulsora de renovació. Amb motiu del Dia Internacional de les Dones Rurals, que se celebra el 15 d’octubre, el programa Barcelona Agrària de la Diputació de Barcelona destaca aquesta evolució mitjançant un mapa interactiu que permet explorar la realitat del sector des d'una perspectiva de gènere.
Segons les dades dels últims censos agraris, la presència femenina al capdavant d'explotacions agràries a la província de Barcelona gairebé s'ha duplicat en vint anys. El 1999, només l'11% de les explotacions estaven gestionades per dones; el 2020, aquesta xifra ha augmentat al 19%. L’increment reflecteix un canvi profund en un àmbit tradicionalment masculí i posa de manifest el paper cada vegada més rellevant de les dones en la gestió agrària.
A més, aquest creixement no és només percentual. Mentre el nombre total d'explotacions ha disminuït, les finques dirigides per dones han augmentat de 1.313 el 1999 a 1.613 el 2020, desafiant la dinàmica general del sector.
Sectors en auge
Pel que fa als sectors de producció, les dones es dediquen més a l'agricultura (79%) que a la ramaderia (21%). En les orientacions productives, destaquen en el conreu de cereals i vinya, amb un 23% de representació en ambdós casos el 2020. L'horta ocupa el tercer lloc, havent augmentat del 9% el 2009 al 16% el 2020.
La viticultura emergeix com un sector de creixent participació femenina. A l'Alt Penedès, comarca coneguda per la seva producció vitivinícola, les dones gestionen el 24% de les explotacions, la taxa més alta de la província. El municipi amb més finques dirigides per dones és Sant Martí Sarroca, que compta amb 50 pageses.
La formació és clau
L'edat mitjana de les dones titulars d'explotacions agràries és de 62 anys, tres més que la dels homes, fet que evidencia la necessitat d’incentivar el relleu generacional amb perspectiva de gènere. Tanmateix, el 17% de les explotacions gestionades per menors de 45 anys són liderades per dones, una xifra que el 1999 no superava el 9%.
Els indicadors també revelen una realitat prometedora pel que fa a formació. El 14% de les pageses joves compten amb estudis universitaris en temes agraris, superant el 10% dels seus homòlegs masculins. A més, el 67% de les dones menors de 45 anys posseeixen algun tipus de formació agrària, ja siguin cursos genèrics o de Formació Professional. Només el 33% de les joves que treballen al camp compten únicament amb experiència pràctica.
Reptes pendents
Malgrat els avenços significatius de les últimes dues dècades, persisteixen reptes importants pel que fa a la activitat pagesa de les dones de la província. Les explotacions gestionades per dones tendeixen a ser més petites, amb una mitjana de 16 hectàrees enfront de les 24 hectàrees de les dirigides per homes. En les finques de menys de 10 hectàrees, la representació femenina arriba al 22%.
També s'observen diferències en la dimensió econòmica de les explotacions gestionades per dones. La producció agrícola i ramadera de les pageses de la província ha experimentat un creixement notable, augmentant un 60% en l'última dècada fins a assolir els 107 milions d'euros el 2020. Tot i això, aquesta xifra és inferior a la producció de les explotacions gestionades per homes, que arriba als 967 milions d'euros. Aquesta disparitat pot atribuir-se, en gran mesura, a factors estructurals del sector, com ara la menor presència de dones en explotacions ramaderes, que solen tenir un volum econòmic més elevat.
Les dades dels darrers censos agraris revelen una disparitat en la presència femenina segons l'estructura legal de les explotacions. Les dones tenen una participació significativament major en les explotacions dirigides per persones físiques (84%) que en les jurídiques (16%). Cal destacar, però, l'evolució positiva en les preferències de gestió: si el 1999 només un 6% de les empreses agràries estaven liderades per dones, la xifra actual del 16% representa un avenç substancial en les últimes dècades.
Mirada al futur
Els censos agraris recents subratllen el paper cada cop més rellevant de la dona en el sector agroalimentari de la província de Barcelona. Aquesta participació creixent és clau per assolir un model més sostenible, inclusiu i equitatiu. La presència femenina en àmbits com la viticultura, els cereals i l'horta, juntament amb la seva aposta per la formació, anticipa un futur més divers i sostenible per a l'agricultura del territori.
No obstant això, el camí cap a la igualtat plena encara és llarg. Les bretxes en la mida de les explotacions i en la dimensió econòmica indiquen que encara queden barreres per superar. El repte per als propers anys serà no només augmentar la presència femenina en el sector, sinó també garantir que les dones tinguin accés a les mateixes oportunitats i recursos que els seus homòlegs masculins.
Sobre Barcelona Agrària
Barcelona Agrària és el programa de la Diputació de Barcelona per fomentar la sostenibilitat del sector agroalimentari del territori i contribuir a la mitigació del canvi climàtic. Inicialment cofinançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i en el marc del projecte BCN Smart Rural, aquesta iniciativa s'alinea amb la campanya 'Del camp a la taula' (en anglès, 'From Farm to Fork'), que es troba al cor del Pacte Verd Europeu.
Per a més informació sobre les accions de dinamització agrària impulsades per Barcelona Agrària, podeu escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora del programa.