Montse Marcé, Sínia Pujadas. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Montse Marcé, Sínia Pujadas. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

‘Barcelona pagesa’: Un viatge audiovisual per l'agricultura sostenible

El curtmetratge de Patxi Uriz complementa l'exposició i el llibre homònims del programa Barcelona Agrària de la Diputació de Barcelona.

Una finestra oberta a la nova pagesia barcelonina: així es defineix el vídeo ‘Barcelona pagesa’, que s'exhibeix a la sala d'exposicions de la seu central de la Diputació de Barcelona fins al 3 d'octubre.

L'audiovisual, obra del reconegut fotògraf i documentalista Patxi Uriz, complementa l'exposició fotogràfica i el llibre homònims ‘Barcelona pagesa. Retrats d'una agricultura en transformació’. Aquest projecte multimèdia, emmarcat en el programa Barcelona Agrària de la Diputació de Barcelona, busca donar visibilitat a les històries de la pagesia que treballa per una agricultura més sostenible a les comarques barcelonines.

Uriz (Puente la Reina, 1964) és un cineasta de renom internacional. Fundador de la productora Ultreia Films, els seus treballs li han valgut el Premi National Geographic i un Goya. La seva trajectòria l'ha portat a més de cinquanta països, reflectint el seu compromís amb el món agrari en obres com el llibre ‘Barcelona pagesa’ (Diputació de Barcelona, 2024), on retrata la pagesia que promou un futur alimentari més segur, saludable i sostenible a la província.

Per a la realització d'aquest vídeo, el cineasta ha recollit els testimonis de diversos pagesos i pageses entrevistats al llibre, oferint un mosaic divers de l'agricultura sostenible a la província. Entre els protagonistes trobem a Maria Rovira, de La Maria Eco a Piera, que practica l'agricultura ecològica; Pol Dunyó, d'El Mosaic a Òrrius, centrat en l'agricultura amb cavalls; i Germán Domínguez, d'El Nano Farinetes, que cultiva hortalisses de quilòmetre zero i les ven al mercat dels dissabtes de Sant Boi de Llobregat. Isabel Simó, de l'Hort Comunitari Els Campaners a Ullastrell, aporta la seva experiència en agricultura comunitària, mentre que Salvi Safont, de Can Salvi a Gallecs, i Montse Marcé, de la Sínia Pujadas a Vilanova i la Geltrú, defensen l'agrodiversitat. L'agricultura urbana té veu a través de Joan Carulla, de Barcelona, i la viticultura natural i ecològica està representada per Rubèn Parera, de la Finca Parera de Sant Llorenç d'Hortons, i Marta Casas, de Parés Baltà a Pacs del Penedès.

 

Una agricultura sostenible i de proximitat

El tema central de l'audiovisual gira entorn de les diverses iniciatives que la pagesia barcelonina està implementant per produir aliments segurs, saludables i sostenibles. Es posa especial èmfasi en com aquests agricultors i agricultores protegeixen el paisatge i contribueixen a mitigar el canvi climàtic, en lloc d'accelerar-lo.

A través de les històries personals i les pràctiques innovadores d'aquests professionals del sector primari, el vídeo ofereix una visió íntima i inspiradora de la transformació que experimenta l'agricultura a la província de Barcelona. El curtmetratge mostra la diversitat de mètodes i filosofies que coexisteixen al territori, des de l'agricultura ecològica fins a la viticultura natural, passant per l'agricultura biodinàmica i la regenerativa.

‘Barcelona pagesa’ no només complementa l'exposició i el llibre, sinó que també serveix com a eina de sensibilització sobre la importància de l'agricultura de proximitat i les pràctiques sostenibles. És un testimoni visual de com la pagesia s'adapta als reptes del segle XXI, combinant saviesa tradicional amb innovació tecnològica per garantir un futur alimentari més segur, saludable i respectuós amb el medi ambient.

Per a aquelles persones que no puguin visitar l'exposició o vulguin reviure l'experiència, el vídeo està disponible al canal de YouTube de la Diputació de Barcelona, oferint així l'oportunitat de submergir-se en aquesta exploració de l'agricultura sostenible a la província.

Per a més informació sobre el vídeo ‘Barcelona pagesa’, pots escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

Tatiana Segura, Can Rasca Orella. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!