Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central
Horta de Manresa. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Dinamització Agrària

Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central

La Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (XaSACC) és un espai de trobada format per entitats municipals i supramunicipals, projectes agroecològics, centres de formació i recerca sobre agroecologia i alimentació i associacions vinculades a la sobirania alimentària i compromeses amb el dret a l'alimentació i la promoció i el suport de les economies locals.

2018
Ajuntaments de la Catalunya central
Econòmic i tècnic
Rosa Binimelis
Catalunya central
Justificació i origen

Per posar en marxa polítiques alimentàries locals, diversos ajuntaments de la Catalunya central es van adonar que treballar únicament en l'àmbit municipal era, en molts sentits, insuficient. Així, la XaSACC es planteja com una eina per canalitzar els interessos de totes aquelles experiències del territori que comparteixen moltes de les dificultats a les quals hom s'enfronta en el dia a dia, conscient de la necessitat d'aprofitar el "caldo de cultiu" existent favorable a generar xarxa, tirar endavant projectes transformadors de manera conjunta i apostar per consolidar el treball cooperatiu i l'empoderament de la població, eines que es defineixen com a indispensables per implementar canvis reals a fi d'avançar cap a una societat responsable en què la utilització dels recursos sigui coherent per a cada context territorial.

Objectius

Els objectius de la XaSACC són els següents:

  1. Fomentar l'agroecologia i la sobirania alimentària per implantar i consolidar la producció agroecològica al territori.
  2. Impulsar pràctiques de consum agroecològic i economia social, inclosa la distribució.
  3. Promoure la transformació social difonent experiències i eines per sensibilitzar envers la sobirania alimentària i avançar en aquest sentit.
  4. Actuar com a grup d'interès i crear una plataforma d'incidència política per donar impuls a la implementació de polítiques públiques a favor de la sobirania alimentària i l'agroecologia.
  5. Donar suport al moviment per la sobirania alimentària i enfortint-lo tot cercant sinergies i punts de confluència entre les diverses entitats de la Catalunya central, compartint recursos i esdevenint un espai d'intercanvi, debat i acció.
Idees inspiradores i qüestions clau
  • La XaSACC haurà d'aconseguir potenciar l'elaboració d'estudis més detallats.
  • És important col·laborar a l'hora de cercar solucions i compartir els avenços obtinguts tal com planteja la XaSACC, aprofitant així les respostes innovadores dels diversos municipis per, posteriorment, generar transformacions a la resta de la regió.
  • El projectes pilot requereixen continuïtat en el temps per poder assolir les metes establertes.
  • Amb el pas del temps, la XaSACC ha d'aconseguir aglutinar al màxim de suports possibles per esdevenir un grup d'interès consolidat i disposar així de més poder de negociació en clau de territori a l'hora d'impulsar polítiques públiques a favor de la sobirania alimentària i l'agroecologia.
  • La capacitat d'incidència política dependrà en gran mesura de l'habilitat de la XaSACC per transmetre a la ciutadania la importància de les implicacions socials, econòmiques i ambientals del sistema alimentari més enllà dels canvis de color polític. A la vegada, haurà de desenvolupar una funció de control per evitar que la integració de l'agroecologia en el discurs municipal perdi el seu component més transformador per intentar satisfer els interessos polítics i econòmics que es desprenen del model actual.
  • La consolidació de la XaSACC ajudarà a combatre un altre dels grans buits identificats, com és la manca de recursos econòmics i humans destinats a les polítiques d'aquesta naturalesa en l'esfera local, cosa que permetrà desenvolupar projectes més estructurats i operatius que deixin enrere la precarietat administrativa.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

La XaSACC es finança a partir de subvencions per projecte.

Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

Pressupost anual: 40.000 euros.

Període d'execució
2018-actualitat
Comparteix
Dades relacionades

Autosuficiència alimentària

Compten els municipis de Barcelona amb prou superfície agrícola per abastir la seva població amb aliments de proximitat? Esbrina-ho!

 

Producció agrària ecològica

Com d’esteses estan les pràctiques agràries ecològiques a la província de Barcelona? Quina superfície de terra s'hi dedica? I quins són els conreus que més es produeixen amb mètodes ecològics en el nostre territori?

Parcs agraris

Descobreix els parcs agraris de la demarcació de Barcelona, amb informació sobre la seva extensió i els municipis que en formen part.

Et pot interessar