Horta Can Calafell. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Horta Can Calafell. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

El primer obrador compartit d’horta del Bages començarà a funcionar l’any vinent

Es tracta d’un equipament fonamental per avançar cap a sistemes alimentaris més saludables i sostenibles al territori.

L’any vinent començarà a funcionar el primer obrador compartit d’horta del Bages, una infraestructura fonamental per avançar cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible a la comarca. La iniciativa ha sortit dels propis pagesos de la zona, que volien disposar d’un espai equipat per a fer conserves, elaborats vegetals i brous, entre altres productes.  

L’obrador s’ubicarà al mercat de Puigmercadal de Manresa, a l’espai buit que havia deixat a la primera planta un antic restaurant, però donarà cabuda a persones interessades de fora del municipi. Amb una superfície de 154 metres quadrats, estarà completament equipat amb la maquinària necessària i complirà amb tots els requisits reglamentaris d’higiene i seguretat alimentària. El disseny de la infraestructura, molt innovador, ha estat decidit mitjançant un procés participatiu en el qual han pogut dir-hi la seva els pagesos que en faran ús.

La voluntat dels agricultors és transformar ells mateixos els seus productes o pagar col·lectivament a un cuiner perquè els prepari. En principi, també tenen pensat vendre directament els aliments elaborats, però no descarten crear una marca que faci referència a l’obrador i comercialitzar-los en mercats, supermercats i botigues de proximitat. En qualsevol cas, es mostren prudents i creuen que no serà fins l’estiu vinent que estaran funcionant a ple rendiment.

 

Un espai de transformació agroalimentària amb molts avantatges

La iniciativa es va presentar a principis d’aquest mes a l'horta manresana de Can Calafell, en un acte que va comptar amb la presència del diputat delegat d’Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín; l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; i el secretari de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Francesc Lluch, entre altres personalitats. El representant dels pagesos i pageses que han promogut l’obrador compartit va ser Pere Calafell.

Durant l’acte de presentació, els assistents van destacar els avantatges del nou espai de transformació agroalimentària. Per començar, la posada en marxa d’aquesta infraestructura permetrà als pagesos aprofitar els excedents de les seves explotacions, així com obrir noves línies de negoci. A més, l’existència de l’obrador facilitarà el camí dels emprenedors que vulguin incorporar-se al sector agroalimentari. També servirà per apropar els productes de proximitat als consumidors, crear xarxes entre productors i elaboradors i innovar en productes i formats. I és molt possible que s’hi organitzin cursos de cuina o altres activitats relacionades. En paraules de Pol Huguet, regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, l’espai serà un autèntic revulsiu pel sector i «fins i tot pot ser que ajudi a assegurar el relleu generacional».

Per tirar endavant la iniciativa, els pagesos han comptat amb el suport dels ajuntaments de Manresa, Artés i Navàs, municipis promotors de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central. També de la Diputació de Barcelona, qui ha contribuït a la construcció d’aquesta infraestructura amb 20.000 euros. El PECT BCN Smart Rural, cofinançat per la Diputació de Barcelona i el fons FEDER, ha aportat 50.000 euros més. Els 70.000 euros restants han estat sufragats per l’Ajuntament de Manresa.

Més detalls sobre el nou obrador compartit en aquest enllaç.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!