Som Alimentació
Som Alimentació és una cooperativa gestionada per una comunitat de persones que s'uneixen per a crear un supermercat cooperatiu i participatiu. La seva aposta és impulsar un nou model de consum dirigit per les persones, consumidores i productores, on la qualitat dels productes, la salut de les persones i els preus justos per als productors es situïn al centre del projecte.
Som Alimentació és una comunitat de persones que neix amb la voluntat de crear un supermercat cooperatiu i participatiu a València dissenyat amb els seus propis criteris. Un nou model de consum on el poder de decisió el tenen les persones consumidores i productores d’aliments, no les grans empreses.
Aposten per menjar millor amb productes de més qualitat, més saludables, amb una majoria locals i ecològics, i oferint preus justos a qui consumeix i a qui produeix. Volen que la compra contribuïsca cada dia a un món millor.
- Procurar béns i serveis d'ús quotidià relacionats amb l'alimentació, neteja i cura personal, calçat, vestit i qualsevol altre contribueixi a millorar la qualitat i condicions de vida de les persones sòcies i aquelles amb les quals conviuen habitualment.
- Oferir béns i serveis en les millors condicions de qualitat, informació i preu, i al mateix temps preus justos per als proveïdors/es, tot sota un marc de relacions sociolaborals justes i dignes, inclosos els treballadors/es de Som Alimentació.
- Defensa dels drets dels consumidors i usuaris.
- Subministrament, producció i coproducció de productes ecològics i/o locals per a fomentar l'Economia Social i Solidària (ESS), l’agroecologia i la sobirania alimentària.
- Promoure mitjançant la compra un món millor, mitjançant un sistema alimentari sostenible i un consum responsable.
- Desenvolupar models de formació, comunicació i difusió per a afavorir el consum de productes saludables, sostenibles i ètics.
- Creixement en funció de la seva estructura i possibilitat de creació de noves estructures o inversions.
- Establir aliances i cooperació entre persones productores, entre elles i les sòcies i amb entitats públiques i privades.
- Reinvertir excedents en projectes de dimensió social.
- Cerca ser una locomotora de consum agroecològic que situï a persones productores i consumidores en el centre del sistema alimentari, amb una aposta clara de preservació del territori i revaloració dels productes de la terra.
- Recuperar la capacitat de decidir què i com menjar a les persones consumidores.
|
La cooperativa ha estat possible gràcies al finançament col·lectiu dels seus membres, que amb els seus préstecs han possibilitat posar en marxa la botiga sense recórrer als bancs.
Per a la inversió inicial han tingut una mica d'ajuda de l'Ajuntament de València però sobretot de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d'Economia.
Els ingressos provenen de diverses fonts:
- Socis i sòcies:
- Quota inicial de 50 €.
- Quatre hores de treball mensual, opció que tria el 25% de les persones o 6 €/mes la fórmula triada per la majoria (75%).
- Venda de productes/serveis a persones sòcies i no sòcies. Els no socis paguen un 25% més pels productes.
Referències:
- Webinario Supermercados Cooperativos 31 de Marzo de 2020 de la Red de Municipios por la Agroecología. Ponencia de: Montse Pitel
- Som Alimentació: cambiar la alimentación para cambiar el mundo. Fernando Navalón, Helena Cifre. : AE. Revista Agroecológica de Divulgación, ISSN 2172-3117, Nº. 35, 2019, págs. 42-43
- «Cambiamos el sistema alimentario, lo ponemos en manos del consumidor» Entrevista a Fernando Navalón. Las Provincias. EXTRAS Miércoles, 7 abril 2021, 17:10
- “Estamos intentando promover que se vuelva a las raíces” Entrevista con Montse Pitel, Presidenta de la cooperativa Som Alimentació. https://fundaciohortasud.org 28 febrer, 2019