Fonts de dades:
Per a la realització d'aquest informe d'anàlisi, hem partit de les cooperatives de la demarcació de Barcelona inscrites al Registre General de Cooperatives de la Generalitat i hem fet una selecció de les que es relacionen amb la producció i el consum d'aliments, ja sigui sota les categories de “Treball associat”, “Consumidors i usuaris” o “Agràries”. A continuació, hem contrastat aquesta informació per confirmar que les iniciatives registrades segueixen actives actualment.
Per identificar les associacions agroalimentàries, hem fet servir la Guia d'Entitats del Departament de Justícia de la Generalitat. Hem posat el focus en les entitats classificades com a “Ordenació de l'espai, ecologia i habitatge” i, dintre d’aquestes, hem triat les que tenen una activitat relacionada amb la producció i el consum d’aliments. És important destacar que, segons la Generalitat de Catalunya, "les associacions són entitats sense ànim de lucre, constituïdes voluntàriament per tres o més persones per a complir una finalitat d'interès general o particular, per mitjà de la posada en comú de recursos personals o patrimonials, i amb caràcter temporal o indefinit. Les associacions s'han d'inscriure al Registre d'associacions només a efectes de publicitat". És a dir, el registre de les associacions és un acte voluntari i, per tant, és molt possible que faltin iniciatives en aquest estudi.
També hem inclòs en aquest estudi les entitats del mapa de les cooperatives de consum agroalimentari, realitzat a partir de la tesi doctoral de l'investigador Ricard Espelt, i les cooperatives de consum que surten al portal "Ets el que menges", a més d'informació facilitada pels Ateneus Cooperatius del Maresme i el Vallès Occidental. Així mateix, hem tingut en compte l’Estudi de models viables cooperatius agroalimentaris a la Catalunya Central, elaborat entre Calidoscoop, ARCA i l’Ateneu cooperatiu de la Catalunya Central, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.
Per tenir una classificació comuna entre associacions i cooperatives, hem dividit les iniciatives en tres categories: les iniciatives impulsades majoritàriament per productors, les impulsades per consumidors i d'altres que majoritàriament presten serveis a la pagesia o tenen una activitat complementària al consum d’aliments locals.
Durant la revisió de les dades en diferents pàgines, hem constatat la variabilitat de les iniciatives en el temps, ja que moltes de les entitats que apareixen als diferents registres de dades obertes no es troben actives actualment. Per a cerques futures, caldria consultar les dades dels diferents territoris, en concret les dades de què disposa la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, ja que entre les seves funcions està la de crear un mapa de les entitats i empreses d’economia social i cooperativa al territori i identificar-ne les bones pràctiques.