Som Alimentació
Som Alimentació és una cooperativa gestionada per una comunitat de persones que s'uneixen per a crear un supermercat cooperatiu i participatiu. La seva aposta és impulsar un nou model de consum dirigit per les persones, consumidores i productores, on la qualitat dels productes, la salut de les persones i els preus justos per als productors es situïn al centre del projecte.
Som Alimentació és una comunitat de persones que neix amb la voluntat de crear un supermercat cooperatiu i participatiu a València dissenyat amb els seus propis criteris. Un nou model de consum en què el poder de decisió el tenen els consumidors i productors d'aliments, no les grans empreses.
S'aposta per menjar millor amb productes de més qualitat, més saludables i majoritàriament d'origen local i ecològic, a més d'oferir preus justos per a consumidors i productors. Es vol que la compra contribueixi a millorar el món.
Procurar béns i serveis d'ús quotidià relacionats amb l'alimentació, la higiene i cura personal, el calçat i la indumentària i qualsevol altre àmbit que contribueixi a millorar la qualitat i les condicions de vida dels socis i de les persones amb qui conviuen habitualment.
Oferir béns i serveis en les millors condicions de qualitat, informació i preu, i a la vegada preus justos per als proveïdors, tot sota un marc de relacions sociolaborals justes i dignes, inclosos els treballadors de Som Alimentació.
Defensar els drets dels consumidors i els usuaris.
Subministrar, produir i coproduir productes ecològics o locals per fomentar l'economia social i solidària (ESS), l'agroecologia i la sobirania alimentària.
Promoure un món millor per mitjà de la compra feta en el marc d'un sistema alimentari sostenible i d'un consum responsable.
Desenvolupar models de formació, comunicació i difusió per afavorir el consum de productes saludables, sostenibles i ètics.
Créixer sempre en funció de l'estructura existent i avaluar la possibilitat de crear noves estructures o inversions.
Establir aliances i cooperació entre els productors mateixos, entre productors i socis i també amb entitats públiques i privades.
Reinvertir els excedents en projectes de dimensió social.
Treballar per esdevenir una locomotora de consum agroecològic que situï els productors i consumidors en el centre del sistema alimentari, amb una aposta clara per la preservació del territori i la revaloració dels productes de la terra.
Fer que els consumidors recuperin la capacitat de decidir què i com han de menjar.
|
La cooperativa ha estat possible gràcies al finançament col·lectiu dels seus membres, que amb els seus préstecs han pogut posar en marxa la botiga sense haver de recórrer als bancs.
Per a la inversió inicial s'ha rebut una mica d'ajuda de l'Ajuntament de València i, principalment, de la Generalitat Valenciana, per mitjà de la Conselleria d'Economia.
Els ingressos provenen de diverses fonts:
Socis:
Quota inicial de 50 euros.
Quatre hores de treball mensual, opció escollida pel 25 % dels socis, o bé 6 euros al més, que és la fórmula triada per la majoria (75 %).
Venda de productes i serveis a socis i no socis. Els no socis paguen un 25 % més per aquests productes.
Referències:
- Webinario Supermercados Cooperativos 31 de Marzo de 2020 de la Red de Municipios por la Agroecología. Ponencia de: Montse Pitel
- Som Alimentació: cambiar la alimentación para cambiar el mundo. Fernando Navalón, Helena Cifre. : AE. Revista Agroecológica de Divulgación, ISSN 2172-3117, Nº. 35, 2019, págs. 42-43
- «Cambiamos el sistema alimentario, lo ponemos en manos del consumidor» Entrevista a Fernando Navalón. Las Provincias. EXTRAS Miércoles, 7 abril 2021, 17:10
- “Estamos intentando promover que se vuelva a las raíces” Entrevista con Montse Pitel, Presidenta de la cooperativa Som Alimentació. https://fundaciohortasud.org 28 febrer, 2019