El Tall, la sala de desfer del Parc Rural del Montserrat, comença amb força la temporada de formació amb un nou curs de manipulació càrnia. Adreçada específicament per a pastors i ramaders interessats a fer venda directa de carn, la formació vol ajudar a millorar la viabilitat econòmica de les explotacions i contribuir a la dinamització agrària del territori.
El nou curs constarà de set sessions que es duran a terme entre el 14 de setembre i el 2 de novembre a la sala de desfer d’ús formatiu que ha impulsat el Parc Rural del Montserrat i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) gràcies al BCN Smart Rural, un projecte europeu que lidera la Diputació de Barcelona. L’espai està situat a Marganell i ha costat uns 100.000 euros, que han estat cofinançats per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER.
La primera jornada de formació anirà a càrrec de Maria Josep Gispert, experta en Salut Pública, i es treballaran els aspectes relacionats amb la higiene i la manipulació en la indústria càrnia. La segona i tercera sessions tractaran sobre l’envasat i la conservació de la carn, a més dels processos de maduració de la carn de vedella, i seran impartides per Elsa Lloret i Núria Panella, dues expertes de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). La quarta jornada del curs tindrà lloc a principis d’octubre i anirà a càrrec de Cesc i Montse Ribalta, de Ribalta Carnissers, i Agustí Quintana, tècnic de l’IRTA, i permetrà a les persones assistents a practicar amb la serra. Aquests professionals seran, també, els responsables de les tres darreres sessions del curs, durant les quals ensenyaran a especejar i preparar la carn de vedella, xai, cabrit i pollastre.
Per a més informació sobre la sala de desfer del Parc Rural del Montserrat i el seu programa formatiu, podeu escriure a Marta Martínez, enginyera de territori i responsable de l’equipament.
— Redacció BCN Smart Rural —