El Tall, sala de desfer del Parc Rural del Montserrat. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
El Tall, Parc Rural del Montserrat. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

La Diputació de Barcelona impulsa un futur agroalimentari col·laboratiu i sostenible

Representants de la Xarxa d’Obradors Compartits que impulsa la corporació acorden un pla de treball per revolucionar l’artesania alimentària a la província.  

El passat 20 de març, la ciutat de Manresa va ser l’amfitriona d’una reunió decisiva per a la Xarxa d’Obradors Compartits (XOC) que promou la Diputació de Barcelona. Aquesta trobada, que va reunir representants dels diferents equipaments, va servir per valorar els progressos de l'any passat i definir un pla de treball que revolucionarà l’artesania alimentària a la província. Organitzat per la Direcció Territorial Agrària de la Diputació amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i el Consorci del Lluçanès, l'esdeveniment va facilitar un espai de diàleg i planificació per a una vintena de professionals i experts en l’elaboració, manipulació i transformació d'aliments de proximitat.

L’objectiu principal de la reunió era analitzar les accions realitzades per la XOC durant l'any 2023 i traçar un camí clar per al 2024. Entre els èxits destacats es troba la creació d’un espai web integrat a la futura plataforma del programa BCN Smart Rural, que servirà com a finestra virtual per als obradors barcelonins d’iniciativa pública. A més, es va acordar la implementació d’una eina de gestió domòtica ja en funcionament al Quall, la formatgeria col·lectiva del Lluçanès. Aquesta aplicació ha demostrat la seva efectivitat en la reducció de les despeses de gestió dels equipaments, l’optimització dels recursos a disposició de les empreses usuàries i l’augment de la seguretat en els processos productius.

Aquest any, l’atenció de la XOC se centrarà en completar les inversions pendents als obradors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. També es reforçarà la col·laboració entre els nou obradors que formen part de la xarxa, que inclou cinc d’horta, tres de productes d’origen animal (carnis i lactis) i un de cereals. Per aconseguir-ho, es preveu la contractació de dos tècnics especialitzats que proporcionaran assessorament adaptat a la tipologia productiva de cada equipament. Així mateix, es dissenyarà i desenvoluparà un pla de comunicació conjunt per promocionar els serveis disponibles a cada obrador i atreure nous projectes d’artesania alimentària.

El pressupost per al 2024 contempla una inversió de 75.000 € en infraestructures i 40.000 € en serveis de dinamització, finançats íntegrament per la Diputació de Barcelona. La corporació, com a principal impulsora de la XOC dins del programa BCN Smart Rural, proporciona suport econòmic, logístic i tècnic a uns espais fonamentals per avançar cap a un model agroalimentari més segur, saludable i sostenible a la província. 

Amb la mirada posada en el futur, la XOC també vol crear zones de distribució dins dels obradors, millorant així la logística de repartició dels productes a la xarxa local de proveïdors i punts de venda. Aquesta iniciativa pretén establir un procés integrat de producció, transformació, distribució i consum, alineat amb els principis de sostenibilitat, proximitat i seguretat alimentària que promou el programa BCN Smart Rural. 

Per a més informació sobre la Xarxa d’Obradors Compartits que impulsa la Diputació de Barcelona, pots escriure a Sònia Callau, responsable de la Direcció Territorial Agrària de la corporació i coordinadora de BCN Smart Rural.

 

Redacció BCN Smart Rural

El Quall, formatgeria col·lectiva del Lluçanès. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Enllaços relacionats

Històries BCN Smart Rural: “Territori artesà
Curtmetratge produït per BCN Smart Rural | Diputació de Barcelona

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!