A la capital de la comarca del Bages, situada al cor de la Catalunya Central, ha començat un nou capítol en la promoció de models de producció d’aliments saludables, sostenibles i segurs amb la posada en marxa del primer obrador compartit d’horta del territori.
L’acte d’inauguració ha tingut lloc aquest dijous, 30 de març, a les instal·lacions del nou equipament, que es troba ubicat al Mercat de Puigmercadal de Manresa. Amb la presència destacada de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, la trobada també ha comptat amb la participació del regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet; el gerent de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Albert Puigvert; i Pere Calafell i Jordi Morera, membres del consell rector de L’Obradora, la cooperativa que gestionarà l’espai agroalimentari, així com altres representants del consistori manresà.
Durant la visita a l’equipament, s’ha pogut conèixer el tipus de productes i conserves que s’hi volen elaborar i parlar amb les persones que impulsen el projecte. Aquestes primeres setmanes de funcionament s’estan dedicant a experimentar amb les tècniques de transformació dels aliments, i s’espera que, a partir del mes de juny, quan l'horta manresana es troba en el seu millor moment, l’equipament ja funcioni a ple rendiment.
Paraules de suport
En el seu parlament, la consellera Jordà ha assegurat que «el paper d’aquest nou obrador compartit és importantíssim. És una autèntica eina de transformació rural, és una clara mostra de la transformació cap a models de producció i d’indústria ambientalment sostenibles, econòmicament viables i socialment justos». Com a responsable del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha afegit que seguirà «donant suport a projectes de compromís amb la ruralitat i amb les persones que hi viuen, hi treballen i tenen cura d’un territori que és patrimoni de totes i tots». En la mateixa línia, l’alcalde Aloy ha explicat que el projecte segueix el camí iniciat per l’Ajuntament de Manresa amb l’objectiu de revaloritzar l’Anella Verda i l’horta manresana i ha posat l’obrador com a exemple de treball realitzat en xarxa, «sumant totes les complicitats necessàries per a fer-ho possible». Així mateix, ha subratllat el fet que l’obrador és un projecte que «lluita contra l’envelliment i el despoblament del món agrari».
Finalment, Valentí Junyent ha remarcat que, des de la Diputació de Barcelona «primer gestionant fons FEDER i després amb fons propis, hem impulsat 9 obradors compartits i escorxadors de baixa capacitat perquè aquests equipaments de transformació agroalimentària són essencials per anar cap a sistemes alimentaris més saludables i sostenibles». El diputat ha destacat que els obradors compartits «juguen un paper fonamental en el desenvolupament de les zones rurals i han permès posar al mercat productes elaborats de forma artesana per les famílies del territori i, per això, des de la Diputació de Barcelona hi apostem».
Fruit de l'esforç de moltes mans
Enclavat en un espai central del principal mercat d’alimentats frescos de la capital del Bages, l’obrador compartit d'hortalisses ocupa una superfície de 154 m2. Amb una cuina i un forn totalment equipats, l’obrador disposa d'una gran varietat de maquinària d'última generació i aspira a transformar l’abundància de l'horta manresana en suculents brous, conserves i altres delícies. Durant el recorregut descobrim utensilis per controlar la temperatura i homogeneïtzar els aliments escalfats, una autoclau per esterilitzar les conserves, una cambra freda on tallar vegetals, cambres frigorífiques on conservar els productes i estris diversos per envasar, tallar i pelar vegetals.
Amb una inversió de 185.000 euros, la instal·lació de l’obrador compartit ha estat un esforç col·laboratiu que ha comptat amb el lideratge dels ajuntaments de Manresa, Artés i Navàs, els tres municipis que impulsen la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (XaSACC), amb l'objectiu de desenvolupar i promocionar els productes agrícoles de proximitat. El finançament de la iniciativa ha estat possible gràcies a les aportacions de diverses institucions que comparteixen aquesta visió, amb 103.000 euros de l'Ajuntament de Manresa, 62.000 euros d'ARCA (amb 31.000 euros subvencionats per la Diputació de Barcelona i els altres 31.000 euros dels fons FEDER), i 20.000 euros més de la Diputació de Barcelona. El suport tècnic de les tres entitats i de la XaSACC també ha estat fonamental per a l'èxit del projecte.
Un espai de noves oportunitats
La posada en marxa de l’obrador compartit d’hortalisses pretén dinamitzar l'economia local fomentant la producció agroecològica i donant suport als canals de distribució curts. L’equipament també vol generar noves oportunitats d'ocupació per a persones que vulguin incorporar-se al sector agrari, alhora que ofereix una plataforma perquè els productors actuals transformin els excedents de les seves finques i planifiquin nous cultius dedicats a la transformació. A més, l’obrador aspira a establir vincles més estrets entre persones productores, elaboradores i consumidores d’aliments, crear xarxes entre la pagesia del territori i desenvolupar productes i formats innovadors que responguin a les demandes de la societat actual.
La cooperativa L'Obradora, l’entitat gestora de l’espai compartit, ha estat constituïda per diversos pagesos i pageses de la Catalunya Central amb l'objectiu comú de transformar els productes de les seves terres. En aquest sentit, cal destacar la importància del suport mutu i l'intercanvi de coneixements a l’hora de crear i posar al mercat nous productes agroalimentaris. En les fases inicials, la cooperativa té previst transformar excedents d’horta i crear conserves i productes de quarta gamma sota la marca L'Obradora, que assegurarà que tots els productes s’elaboren amb ingredients que provenen directament de la pagesia de màxima proximitat.
Actualment, L'Obradora està integrada per deu productors: Casa Torras, Ecopallareta, Frecoop, l'Hort del Navarro, Horta Can Calafell, Les Arnaules, Mas Rossinyol, Niuverd, Peixos Agustí i Sambucus.
Els orígens de l’espai de col·laboració
Les llavors de l’obrador compartit es van sembrar l'any 2018 quan la regidoria de Ciutat Verda de l'Ajuntament de Manresa va començar a plantejar-se aquest projecte inspirador. Amb el pas del temps, es van forjar aliances amb altres institucions i, gràcies a diverses converses mantingudes amb pagesos i pageses del territori, es va corroborar el potencial d'aquesta infraestructura per transformar el model agroalimentari a la Catalunya Central. De fet, aquesta nova instal·lació no hauria estat possible sense l’harmoniosa col·laboració publicoprivada de diversos agents. D’una banda, el projecte s’ha impulsat des de l’estratègia BCN Smart Rural, una iniciativa cofinançada per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER de la Unió Europea. Els ajuntaments membres de la XaSACC i l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central també han jugat un paper fonamental en la materialització d’aquest somni. I, de manera destacada, els pagesos del territori, que, entre altres contribucions, van participar activament en la definició de les necessitats de l’obrador a través d'un procés que es va dur a terme l’any 2020.
Un equipament compartit d’abast supramunicipal
Amb la inauguració del primer obrador compartit d'hortalisses de la Catalunya Central, la Diputació de Barcelona fa un pas endavant en la promoció d'un sistema agroalimentari més saludable, local i just. La nova infraestructura vol ser una eina de suport i promoció de la feina dels petits agricultors, fomentant la viabilitat econòmica de les seves empreses i potenciant la comercialització d'aliments de qualitat al territori. També és una manera de promoure hàbits de consum saludables i respectuosos amb el medi ambient, basats en la proximitat i l'ús responsable dels recursos. Així mateix, s’espera que aquest projecte serveixi de model i d'inspiració per a altres municipis, institucions i entitats que vulguin impulsar la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles i segurs.
Per a més informació sobre els obradors compartits que impulsa la Diputació de Barcelona, podeu escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural.
— Redacció BCN Smart Rural —