Cuixa de cabrit farcida. FUNDACIÓ ALÍCIA | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Cuixa de cabrit farcida. FUNDACIÓ ALÍCIA | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Alimentació saludable i sostenible

Receptari amb carn de pastura al Parc Rural del Montserrat

Eina per donar a conèixer la cuina del cabrit i s’hi recopila molta informació pràctica orientada a donar-li valor a través d’un extens receptari.

2022
Associació Parc Rural del Montserrat
Econòmic i tècnic
Marta Martínez
Parc Rural del Montserrat
Justificació i origen

El Parc Rural de Montserrat, un projecte creat per desenvolupar l’activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya, té com a principals línies d’actuació la recuperació de terrenys agrícoles de la zona, la consolidació i augment de la producció agrària, l’elaboració de productes de qualitat sota una marca específica, el foment de l’agricultura ecològica així com també la promoció del territori en l’àmbit turístic i la prevenció d’incendis forestals.

En aquest sentit, cal destacar el paper de la ramaderia caprina i la cria de cabrit, ja que és un tipus de ramaderia extensiva de caràcter rural que, a més d’estar molt arrelada al territori del Parc Rural de Montserrat, pot ajudar a potenciar l ’estratègia de desenvolupament rural i l’activitat agroalimentària de la zona.

Així, des de l’ens gestor del Parc, l’Associació del Parc Rural de Montserrat i amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Fundació Alícia es proposa fer una guia per potenciar el consum de cabrit i difondre els seus valors, atès que es valora que el seu consum, respectant sempre la freqüència i les quantitats recomanades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és beneficiosa perquè és:

  • Saludable: És una font de proteïnes amb baix contingut de greix, rica en minerals com el ferro i vitamines del grup B.
  • Sostenible: Produïda sota criteris agroecològics i minimitzant l’impacte negatiu en el medi social i ambiental, tant en el procés de producció com en el de distribució i comercialització (km 0).
  • Justa: L’activitat diària de pastures del bestiar garanteix als animals poder desenvolupar totes les seves funcions vitals.
  • Bona: És saborosa, delicada i tendra per la qual cosa és ideal per a gent de totes les edats. Hi ha moltes possibilitats de cuinar-la, des de les més tradicionals a altres de més sofisticades, de forma ràpida i senzilla.
Objectius

L’objectiu de la guia i del receptari és revalorar gastronòmicament la cuina del cabrit com a estratègia de dinamització del Parc Rural de Montserrat.

Idees inspiradores i qüestions clau
  • La “Guia de la cuina del cabrit”, es va publicar amb la intenció de què serveixi, tant per al consumidor final facilitant el seu consum amb receptes fàcils i adaptades a la cuina de casa actual, com per als ramaders que volen vendre el seu producte i els serveix per explicar tots els valors que aporta a nivell nutricional, ambiental, social i econòmic.
  • La feina del pastor es veu reconeguda en el contacte directe amb les persones que visiten el seu projecte o adquireixen els productes a un preu just per ambdues parts.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

El pressupost va ser de 12.826€, finançats per la Diputació de Barcelona.

Període d'execució
2020-2022
Comparteix
Actuacions relacionades
Dades relacionades

Mosaic agroforestal

La demarcació de Barcelona té un paisatge que afavoreix els grans incendis forestals? Per intentar respondre aquesta qüestió, analitzem l’estat del mosaic de conreus i boscos al territori.

 

Et pot interessar

Històries BCN Smart Rural: Carn ètica

Dues solucions que revolucionaran el benestar animal i el sector de la ramaderia extensiva protagonitzen la nova ‘Història BCN Smart Rural’. Es tracta dels escorxadors mòbils i els tancats invisibles.