Cuixa de cabrit farcida. FUNDACIÓ ALÍCIA | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Cuixa de cabrit farcida. FUNDACIÓ ALÍCIA | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Alimentació saludable i sostenible

Receptari amb carn de pastura al Parc Rural del Montserrat

Eina per donar a conèixer la cuina del cabrit i s’hi recopila molta informació pràctica orientada a donar-li valor a través d’un extens receptari.

2022
Associació Parc Rural del Montserrat
Econòmic i tècnic
Marta Martínez
Parc Rural del Montserrat
Justificación y origen

El Parc Rural de Montserrat, un projecte creat per desenvolupar l’activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya, té com a principals línies d’actuació la recuperació de terrenys agrícoles de la zona, la consolidació i augment de la producció agrària, l’elaboració de productes de qualitat sota una marca específica, el foment de l’agricultura ecològica així com també la promoció del territori en l’àmbit turístic i la prevenció d’incendis forestals.

En aquest sentit, cal destacar el paper de la ramaderia caprina i la cria de cabrit, ja que és un tipus de ramaderia extensiva de caràcter rural que, a més d’estar molt arrelada al territori del Parc Rural de Montserrat, pot ajudar a potenciar l ’estratègia de desenvolupament rural i l’activitat agroalimentària de la zona.

Així, des de l’ens gestor del Parc, l’Associació del Parc Rural de Montserrat i amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Fundació Alícia es proposa fer una guia per potenciar el consum de cabrit i difondre els seus valors, atès que es valora que el seu consum, respectant sempre la freqüència i les quantitats recomanades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és beneficiosa perquè és:

  • Saludable: És una font de proteïnes amb baix contingut de greix, rica en minerals com el ferro i vitamines del grup B.
  • Sostenible: Produïda sota criteris agroecològics i minimitzant l’impacte negatiu en el medi social i ambiental, tant en el procés de producció com en el de distribució i comercialització (km 0).
  • Justa: L’activitat diària de pastures del bestiar garanteix als animals poder desenvolupar totes les seves funcions vitals.
  • Bona: És saborosa, delicada i tendra per la qual cosa és ideal per a gent de totes les edats. Hi ha moltes possibilitats de cuinar-la, des de les més tradicionals a altres de més sofisticades, de forma ràpida i senzilla.
Objetivos

L’objectiu de la guia i del receptari és revalorar gastronòmicament la cuina del cabrit com a estratègia de dinamització del Parc Rural de Montserrat.

Ideas inspiradoras y cuestiones clave
  • La “Guia de la cuina del cabrit”, es va publicar amb la intenció de què serveixi, tant per al consumidor final facilitant el seu consum amb receptes fàcils i adaptades a la cuina de casa actual, com per als ramaders que volen vendre el seu producte i els serveix per explicar tots els valors que aporta a nivell nutricional, ambiental, social i econòmic.
  • La feina del pastor es veu reconeguda en el contacte directe amb les persones que visiten el seu projecte o adquireixen els productes a un preu just per ambdues parts.
Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

El pressupost va ser de 12.826€, finançats per la Diputació de Barcelona.

Periodo de ejecución
2020-2022
Share
Related data

Mosaic agroforestal

La demarcació de Barcelona té un paisatge que afavoreix els grans incendis forestals? Per intentar respondre aquesta qüestió, analitzem l’estat del mosaic de conreus i boscos al territori.

 

Et pot interessar

Històries BCN Smart Rural: Carn ètica

Dues solucions que revolucionaran el benestar animal i el sector de la ramaderia extensiva protagonitzen la nova ‘Història BCN Smart Rural’. Es tracta dels escorxadors mòbils i els tancats invisibles.