Fonts de dades:
Cobertes
- Mapa de cobertes de 2018 publicat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). És l’últim mapa de cobertes disponible, ja que l’anterior era de 2009.
Mapa de cobertes generat a partir de la ortofotografia de 1956 de la província de Barcelona. Aquest vol és més conegut com “el vol americà” i representa un punt de referència essencial per entendre com era el territori abans del desenvolupament econòmic i social dels anys 60 i 70 del segle passat. La Diputació de Barcelona va generar l’ortofotografia de 1956 per a tota la província de Barcelona a partir dels fotogrames originals cedits pel Ministeri de Defensa. En aquest projecte, la corporació va comptar amb la col·laboració del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) per generar el mapa de cobertes.
Índex de mosaic
L'índex de mosaic de la província de Barcelona és d'elaboració pròpia. Per calcular-lo, hem fet servir els mapes de cobertes del sòl de 1956 i 2018, tenint en compte tres situacions:
- Quan la superfície forestal és el doble que l’agrícola, considerem que el municipi té un paisatge predominantment forestal. En aquest cas, l’índex presenta valors inferiors al 33,33%.
- Quan la superfície agrícola és el doble que la forestal, considerem que el municipi té un paisatge predominantment agrícola. Aquí l’índex dona valors superiors al 66,67%.
- Quan l’índex presenta valors entre el 33,33% i el 66,67%, considerem que el municipi té un paisatge en mosaic; és a dir, gaudeix d’un bon equilibri entre l’extensió dels seus espais agrícoles i forestals.
És important destacar que els municipis amb una superfície urbanitzada superior al 60% entren dins la categoria de "paisatge urbanitzat".
Dades d'incendis dels últims 20 anys
Per oferir aquestes dades, hem fet servir aquestes fonts:
Concretament, hem fet un creuament gràfic i hem associat la superfície cremada a cada municipi. Per exemple, l’incendi del 2021 es va iniciar a Santa Coloma de Queralt, però va cremar sobretot a Bellprat i Sant Martí de Tous. Per tant, hem associat a cada municipi la superfície cremada corresponent.
Pastures
- Visors del SIGPAC: Concretament, hem fet analitzat les superfícies del SIGPAC amb ús “PA” (Pastures arbrades), “PR” (Pastures arbustives) i “PS” (Pastius), aplicant el coeficient d’admissibilitat, segons les dades facilitades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Animals de pastura
Pel nostre anàlisi, hem tingut en compte les espècies d’oví, cabrum, boví i èquids amb un sistema productiu extensiu o mixt, un tipus d’explotació de “producció i reproducció”, amb una capacitat màxima superior a 10 animals. Com a animals que poden pasturar, hem sumat la capacitat de femelles, mascles i engreix.
Gestió Forestal