L’alimentació és una necessitat fonamental de les persones, i garantir-ne l’abastiment, un deure dels governs. Però, tot i que Catalunya gaudeix des del 2021 d’una estratègia alimentària de país, a les comarques barcelonines només hi ha una ciutat que disposa d’una estratègia alimentària aprovada i en procés d’implementació. Per aquest motiu, el nou curtmetratge de les ‘Històries BCN Smart Rural’ es dedica a aquest fet preocupant, sobretot tenint en compte els reptes climàtics a què ens enfrontem i les expectatives d’escassetat d’aliments i de recursos hídrics i energètics.
Amb el títol 'Mengem local', l’audiovisual posa el focus en la importància d’avançar cap a sistemes alimentaris més saludables, segurs i sostenibles i ho fa de la mà de tres persones que estan liderant el camí a les comarques barcelonines. Es tracta de Rosa Binimelis, experta en economia ecològica; Alba Casasayas, pagesa de la finca Les Arnaules de Viladordis; i Pilar Guitart, sòcia de Supercoop Manresa, un supermercat cooperatiu i participatiu que dona suport a la producció local d’aliments.
Una publicació única al món
El curtmetratge també se centra en la urgència que els governs locals puguin dissenyar i implementar estratègies alimentàries que els permetin garantir l’abastiment de la població amb productes conreats i elaborats per la pagesia veïna i presenta ‘Alimentem Barcelona’, una publicació editada per la Diputació de Barcelona en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural. En format digital, es tracta de la primera guia pràctica que elabora una administració pública amb l’objectiu d’impulsar estratègies alimentàries locals i aspira a convertir-se en una obra de referència per als pobles i ciutats que volen apostar per l’alimentació de proximitat.
Per a més informació sobre la publicació ‘Alimentem Barcelona’ i com dissenyar i implementar estratègies alimentàries locals, pots escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.
— Redacció BCN Smart Rural —