Aquest dijous la Diputació de Barcelona ha obert de bat a bat les portes de Can Comas, la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, per acollir la presentació d’una publicació única al món. Es titula ‘Alimentem Barcelona’, es troba en format digital i es tracta de la primera guia pràctica que edita una administració pública amb l’objectiu d’impulsar estratègies alimentàries locals.
Amb fotografies de Patxi Uriz i un disseny fresc i innovador, la publicació és el resultat del treball conjunt, continuat i transversal de tres experts en la matèria: Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora de l'estratègia BCN Smart Rural; Josep Montasell, cofundador i primer director del Parc Agrari del Baix Llobregat; i Anna Roca, professora a la Universitat de Girona i consultora de projectes de dinamització agroalimentària. En ella, proposen un full de ruta que vol ajudar els ens locals que desitgen proveir la seva població amb productes de proximitat. Fàcil de seguir i summament pràctica, la publicació aspira a convertir-se en una obra de referència per als pobles i ciutats que volen avançar cap a un model alimentari més saludable, segur i sostenible.
L’edició de la guia s’emmarca dins l’estratègia BCN Smart Rural i ha estat cofinançada per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER de la Unió Europea.
Creixem junts
L’acte ha arrencat amb el cartell de complet i una càlida benvinguda per part del diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent. Gran apassionat del treball en equip i un defensor del diàleg i el consens, Junyent ha avançat que «és el moment de parar i de reflexionar perquè les dinàmiques actuals ens porten a avançar sense massa sentit». En aquest sentit, el diputat ha afirmat que «cal el compromís de les entitats públiques i de les persones ja convençudes per fer arribar clarament el missatge que s’ha d’apostar per l’alimentació de proximitat».
El traç deixat per les paraules del diputat ha estat continuat per la resta de ponents de la trobada, que ha comptat amb la participació d’una àmplia representació de les administracions públiques, entitats ciutadanes i diferents àrees i serveis de la Diputació de Barcelona.
La presidenta del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, Eva Martínez, i la coordinadora tècnica del Consell Català de l’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Laia Camps, han destacat la importància de garantir l’abastiment de la població amb aliments de proximitat i d’enfortir el vincle entre productors i consumidors. En la mateixa línia s’ha expressat Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural del Govern de les Illes Balears, qui ha assenyalat la necessitat d’apostar per la digitalització del sector agrari, entre altres motius, «perquè pot atraure persones joves». El coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Oriol Estela, ha portat la veu cantant en quant a l’establiment de polítiques, objectius i actuacions: «L’alimentació s’ha de planificar. No es pot improvisar amb el menjar de 5 milions de persones, que són les que viuen a la regió metropolitana de Barcelona». «Una bona estratègia alimentària ha d’incloure l’agricultura urbana i periurbana», ha afegit Josep Carles Vicente, membre de la Comissió Permanent Nacional d’Unió de Pagesos.
L’alimentació, al cor de la política institucional i l’acció ciutadana
Les converses per avançar cap a un sistema alimentari més saborós, saludable i sostenible han prosseguit amb èxits destacats de l’acció ciutadana, que s’han pogut conèixer de la mà dels seus impulsors principals. Aquests projectes especialment inspiradors són la Xarxa Pagesa, un grup d’agricultors de les comarques gironines que han unit esforços per fer arribar el seu producte a petites botigues de proximitat; Eixarcolant, un col·lectiu que defensa la recuperació de les varietats agrícoles tradicionals; el Consorci del Lluçanès, motor essencial del Quall, la primera formatgeria col·lectiva de Catalunya; Ecocentral, una distribuïdora transparent d’aliments ecològics i de proximitat per a empreses gestores d’aliments ecològics i de proximitat; Hortec, a primera cooperativa catalana compromesa amb l’agricultura ecològica; l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, un espai de trobada i coordinació amb l’aposta clara d’impulsar l’economia social i cooperativa al territori; i Espigoladors, una fundació que lluita contra el malbaratament alimentari.
La recta final de la trobada ha permès subratllar algunes de les actuacions que està portant a terme la Diputació de Barcelona per transformar positivament el sistema alimentari de les comarques barcelonines. Concretament, han parlat Guida Obrador, gerenta de Serveis de Salut Pública i Consum de la corporació; Xavier Font, cap de l’Oficina Tècnica de Turisme; Rosabel Hernández, cap de la Secció de Suport al Teixit Productiu Local; Helena Perxacs, gerenta del Parc Agrari del Baix Llobregat; Josep Antoni Báguena, responsable d’Anàlisi i Prospectiva Territorial; i Carles Castell, responsable de Seguiment de Programes i Accions Ambientals.
L’acte de presentació de la publicació ‘Alimentem Barcelona’ ha culminat de la mà de Jaume Minguell, cap de l’Oficina de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, qui ha concretat els recursos que ofereix la corporació als ens locals que volen dissenyar i implementar estratègies alimentàries als seus municipis.
Per a més informació sobre la publicació ‘Alimentem Barcelona’ i com dissenyar i implementar estratègies alimentàries locals, podeu escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.
— Redacció BCN Smart Rural —