PEXELS
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural – Del 8 de desembre de 2021 al 3 de març de 2022

Un informe de l’ONU avisant que els incendis extrems augmentaran un 30% en 2050 és un dels temes destacats en el darrer Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem

 

Els incendis extrems augmentaran un 30% en 2050

Els incendis extrems seran cada vegada més habituals i el seu número augmentarà un 30% d’aquí al 2050. Aquest advertiment és una de les conclusions a què arriba un informe de l’Organització de les Nacions Unides que, a més, assenyala directament l’escalfament global i els canvis d’usos del sòl com a responsables. És a dir, patirem més incendis extrems per culpa de l’acció humana.

Els “incendis extrems” (EWE per les seves sigles en anglès) són esdeveniments extraordinaris que, fins ara, només tenien lloc una vegada cada segle, i que, en el futur proper, n’augmentaran la freqüència. L’estudi també indica que l’augment global de les temperatures i els canvis d’usos del sòl tindran un efecte semblant en els “incendis normals” i demana un canvi radical en els recursos invertits en matèria d’incendis, passant-los de combatre el foc a prevenir-lo.

L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç.

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

#Política agrària

 

Europa estrena un marc legal durador per impulsar la producció ecològica

Entra en vigor la nova normativa europea sobre producció ecològica, un marc legal que busca uniformitzar les regles de joc dels països membres, donar estabilitat al sector perquè se sumin nous operadors i promoure el consum d'aliments bio.

(Agroinformación)´

 

Europa reconeix els beneficis de la ramaderia extensiva i la fertilització orgànica

El Comitè Econòmic i Social Europeu ha aprovat l'informe 'Beneficis de la ramaderia extensiva i dels fertilitzants orgànics en el context del Pacte Verd Europeu', impulsat per la Unió de Petits Agricultors i Ramaders, que forma part d'aquest òrgan europeu. L'informe aprovat reconeix la ramaderia extensiva pel seu paper clau en el subministrament d'aliments “sostenibles, sans, segurs i d'excel·lent qualitat”.

(Agroinformación)

 

El MAPA publica la seva estratègia de digitalització del sector agroalimentari i del medi rural

Es posaran en marxa 21 actuacions amb un import de 64 milions d'euros per al període 2021-2023.

(Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació)

 

 

#Ramaderia i natura

 

Pla per fomentar la ramaderia extensiva al Parc Natural del Montseny

El Parc Natural del Montseny vol fomentar la ramaderia extensiva per garantir tant aquesta activitat econòmica com el manteniment de la biodiversitat dels espais naturals.

(Diputació de Barcelona)

 

La Diputació de Barcelona prepara el concurs per assignar pastures i corrals per a ramats al Pla de la Calma

El foment de la ramaderia extensiva és un dels objectius del Parc Natural, que està tirant endavant un pla d’actuació específic per garantir la preservació d’aquesta activitat econòmica. L’anterior concurs de cinc anys s’ha acabat ara.

(El 9 Nou)

 

 

#Boscos gestionats

 

La consellera Jordà anuncia una inversió de 72 milions d'euros en el nou pla de prevenció d'incendis forestals 2022-2025

L’objectiu és preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació.

(Generalitat de Catalunya)

 

La imminent comercialització d'arbres productors de castanya del Montseny confirma la recuperació de la producció

El treball del projecte 'Selecció de material autòcton de l'espècie Castanea sativa per a producció de fruit al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny' ha donat els seus fruits i, aquest 2022, començaran a comercialitzar-se dues varietats seleccionades d’arbres,

(L’Informatiu dels Parcs)

 

 

#Acció climàtica

 

Les vinyes de Torres tornen a l'origen

L’empresa centenària es posa al capdavant d'un moviment per a conscienciar el sector i convertir la vinya en un gran embornal de carboni.

(El País)

 

Els arbres tornen als cultius agraris

El projecte europeu LIFE AgroForAdapt vol demostrar que els sistemes agroforestals són més productius i resisteixen millor les inclemències de la crisi climàtica.  El projecte, de cinc anys de durada, es troba en la seva fase inicial amb la implementació de les primeres experiències en unes 40 finques (que sumen més de 800 hectàrees en total) de Catalunya, Castella i Lleó i la França mediterrània.

(La Vanguardia)

 

Els boscos de Catalunya acumulen tant CO2 com el que els catalans emetem en 4,4 anys

Els mapes d'alta resolució dels boscos catalans descriuen variables com el carboni emmagatzemat, el diàmetre i alçada dels arbres o el volum de fusta.

(Arrels)

 

 

#Agrodiversitat

 

Els alumnes de Producció Agroecològica de Malgrat de Mar implementen franges florals pel control biològic de plagues

Aquests marges florals, d’uns 50 centímetres d’alçada, són un recurs agrari natural que consisteix a fomentar la biodiversitat útil de la zona per tal d’eliminar les plagues o paràsits que malmeten els cultius de la pagesia.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

 

#Relleu generacional

 

Catalunya pensa nous models de pagesia per garantir el relleu al camp

Els espais test agraris impulsats des del BCN Smart Rural es troben entre les iniciatives destacades en aquest article.

(Arrels)

 

 

#Ecologia urbana

 

Així és l’hivernacle futurista instal·lat a Collserola

Estudiants i investigadors de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya creen una instal·lació per produir aliments tant al camp com a terrats d'edificis.

(Tot Barcelona)

 

Neix Agròpolis, un espai públic comunitari que vol transformar el sistema alimentari de Barcelona

Impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, la iniciativa vetlla per renovar les relacions entre pagesia i consum urbà, fer recerca i promoure i revisar polítiques públiques alimentàries.

(Sostenible)

 

 

#Sistemes alimentaris sostenibles  

 

Com es pot alimentar de manera sostenible una Barcelona sense pagesos?

La ciutat redacta la seva estratègia alimentària condicionada per la pèrdua del 80% del sòl agrari del seu entorn.

(Arrels)

 

 

#Productes agroalimentaris del territori

 

Els calçots: un aliment d’hivern, dolç i suau que es planta a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Aquesta ceba, tradicionalment consumida en ambients festius i de caràcter social durant les famoses calçotades, està llesta per menjar a finals de desembre, i es pot assaborir fins a finals de març o principis d’abril.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

Espigalls, la col més autòctona del Garraf

L’Associació d’Espigalls del Garraf impulsa la recuperació d’un conreu tradicional del territori.

(Eix Diari)

 

Aquests són els «aliments excel·lents» d'Osona

Durant tres anys, els productes guanyadors del concurs ‘Fet a Osona’ faran d'ambaixadors de la comarca.

(Nació Digital)

 

La mongeta del ganxet: un llegum únic i autòcton de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

El cultiu d’aquest aliment amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) el trobem a la zona de Palafolls i Malgrat de Mar, on el clima és ideal pel bon creixement d’aquest llegum. Enguany s’han destinat 55 hectàrees al cultiu d’aquesta varietat i s’ha recollit un total de 108.000 quilos.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

 

#Transformació agroalimentària de proximitat

 

El primer escorxador mòbil de l’Estat espanyol arrenca oficialment al Berguedà

Cofinançat per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural, l’equipament dona suport als petits productors d’oví i cabrum de la Catalunya Central i afavoreix la ramaderia extensiva.

(Diputació de Barcelona)

 

Les obres del primer obrador compartit d'horta encaren la recta final

L’espai està ubicat al mercat de Puigmercadal de Manresa i permetrà als pagesos transformar el producte excedent de les seves explotacions, així com planificar nous cultius dedicats íntegrament a aquestes elaboracions. El projecte s’emmarca en l’estratègia BCN Smart Rural.

(Manresa Diari)

 

 

#Comerç local i de proximitat

 

El Parc Rural del Montserrat estrenarà un Mercat de Pagès a la primavera del 2022

Aquesta iniciativa, que té l'objectiu de posar en valor l'espai agrari, els productes i serveis del territori, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

(Parc Rural del Montserrat)

 

Vic recupera la capitalitat de la tòfona

L'edició d'enguany del Trufforum ha estat marcada per la tornada a la presencialitat i s’hi han  venut i consumit més de 20 kg de tòfona fresca.

(Nació Digital)

 

Unió de Pagesos engega el projecte Terra Pagesa per apropar els aliments de proximitat a Barcelona

La prova pilot, que es va iniciar a finals de novembre i durarà tres mesos, consisteix a distribuir els productes agrícoles de setze productors d’horta de proximitat a mercats municipals de la ciutat comtal.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

S’inaugura el primer supermercat cooperatiu de Barcelona

Un grup de socis i sòcies posen en marxa Foodcoop, un supermercat cooperatiu basat en un model de comercialització que arriba des de Nova York.

(El Nacional)

 

 

#Malbaratament i residus alimentaris

 

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera recupera 8.000 quilos d’aliments sense sortida comercial durant el 2021

Les jornades han estat possibles gràcies a voluntaris de la Fundació Espigoladors. La xifra d’aliments recollits suposa un estalvi de 3.966 quilos de CO₂ emesos a l’atmosfera i 5.250 m² d’aigua.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

 

#Comunicació agroalimentària

 

Les “Històries Rurals” dels pagesos del Parc del Montserrat

S’entrena una sèrie de vídeos amb l’objectiu de visibilitzar l’activitat agrícola i ramadera del Parc Rural del Montserrat.

(Parc Rural del Montserrat)

 

TV3 estrena la tercera temporada de "Gent de mercats" endinsant-se en els mercats de Sant Sadurní d'Anoia, la Barceloneta i Mollet del Vallès

El programa continua endinsant-se en el dia a dia dels mercats i fent sentir la veu dels pobladors d'aquests espais, dels que venen, dels que compren i dels passavolants.

(CCMA)

 

El documental ‘Flor i tavella’ explica la tradició del conreu de la mongeta del ganxet i reivindica el paper de l'agricultura al Vallès Occidental

La peça audiovisual és el resultat d’un treball de tres anys seguint el conreu de la mongeta del ganxet al Vallès a través dels seus protagonistes.

(Consell Comarcal del Vallès Occidental)

 

Ruralcat estrena l’oficina virtual de l’Horta

L’objectiu de la nova web és consolidar-se com a una finestreta única on les persones usuàries puguin trobar tota la informació relacionada amb el sector de l’horta.

(Ruralcat)

 

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena inicia una campanya de foment del comerç de proximitat

L’objectiu del projecte és conscienciar la població de la Conca d’Òdena sobre la realitat del model de producció agroalimentari i de consum majoritari i dels seus problemes i fomentar una societat crítica.

(Info Anoia)

 

Es renova i s'amplia el catàleg de les Experiències Parc a taula

La nova edició amplia propostes i aplega un total de quaranta-nou experiències en deu parcs de la Xarxa de Parcs Naturals.

(L’Informatiu dels Parcs)

 

 

#Turisme agroalimentari

 

El Lluçanès posa en marxa la Ruta de la Tòfona

Es pot fer una visita guiada a una plantació, un maridatge o un tractament de tofonateràpia en un centre d'estètica.

(Va de Gust)

 

 

#Innovació agroalimentària

 

L’Alt Penedès aposta per la digitalització de la cadena de valor del sector agroalimentari

El programa ‘Treball, Talent i Tecnologia’ de la Diputació de Barcelona impulsa un projecte potent que aspira a generar un gran impacte en tot el teixit productiu i l’ocupació de la comarca.

(RTV Vilafranca)

 

Llegums de la terra com a base de nous productes ‘plant-based

Un projecte liderat per l’IRTA donarà valor a cinquanta varietats locals de llegums i fruita seca vinculades a les cultures gastronòmiques mediterrànies per transformar-les en productes alternatius d’origen vegetal. En són exemples la mongeta del ganxet, el cigronet de l’Anoia i el pèsol negre del Berguedà, que tindran una versió en format de beguda vegetal, gel probiòtic o farina de fleca.

(IRTA)

 

 

#Patrimoni agrari

 

Un projecte social del Bages recupera construccions de pedra seca

El programa uneix propietaris de construccions de pedra seca, que volen recuperar-les, amb gent a qui se li ha ensenyat l’ofici.

(Territori rural)

 

 

#Alertes agràries

 

Cal Trabal es mantindrà com a zona agrícola

Els terrenys de les masies que voregen el Llobregat i l’hospital de Bellvitge seguiran sent zona agrícola en el projecte de reformulació del Pla Director Urbanístic (PDU) que està elaborant el Consorci per la reforma de la Granvia. La intenció és que la zona sigui pública i sigui gestionada pel Parc Agrari del Baix Llobregat.

(L’H digital)

 

Entitats ecologistes denuncien la requalificació dels terrenys agrícoles com a sòls industrials al Bages

Els ecologistes demanen un acord modèlic de gestió supramunicipal que permeti la preservació del Mas Mollet i el Camp de Lledoners davant la pretensió de requalificar-los com a sòl industrial.

(Territori rural)

 

Els alcaldes de l’Anoia prenen el lideratge contra la MAT Valmuel-Begues

Els vuit alcaldes de l’Anoia afectats es reuneixen per mostrar el seu rebuig i consensuar les seves al·legacions contra la línia de Molt Alta Tensió, de 182 quilòmetres, que surt del Baix Cinca, a la Franja, i creua la comarca.

(Territori rural)

 

 

#Entrevistes

 

Sònia Callau: “Hem de calcular quin sòl agrari necessitem per sobreviure”

La coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural reclama un mapa dels sòls agraris de Catalunya per determinar quins cal protegir.

(Arrels)

 

Oriol Estela: “En 40 anys s’han perdut 40.000 hectàrees de sòl agrícola a la regió metropolitana de Barcelona”

El coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona mira el futur amb esperança: segons un estudi de l’Àrea Metropolitana, avui es podrien recuperar 6.000 hectàrees.

(Crític)

 

Javier Retana: “L’agricultura regenerativa no és la millor alternativa, és l’única possible”

L’investigador del CREAF parla del projecte LIFE Polyfarming i dels efectes positius de l’agricultura regenerativa.

(Sostenible)

 

Marc Palahí: “Una ciutat amb boscos té un impacte positiu en la salut mental i física”

El director de l'European Forest Institute creu que Barcelona pot liderar les urbs compromeses amb la protecció del bosc

(Arrels)

 

Roc Gramona: “Els joves busquen una història darrere el vi, una manera de fer”

En Roc és la sisena generació d'una de les grans cases vitivinícoles del Penedès i, tot i la seva joventut, ja s’ha convertit en un referent en la poda de vinya.

(Arrels)

 

Toni Sanllehí: "Els Bellots és el paradigma de la lluita contra el canvi climàtic”

El portaveu de “Tu ets entorns Terrassa” parla de la lluita de l’aquesta plataforma per la preservació dels paratges agraris i naturals del Vallès Occidental.

(Xarxanet)

 

Oriol Rovira: “Posar noms carnis a la proteïna vegetal és un frau”

El jove pagès i ramader del Mas Terricabres admet que té lògica tendir a la reducció del consum de carn. Ara bé, també advoca per exigir carn de proximitat i de qualitat.

(El 9 Nou)

 

Carolyn Steel: “Triar ser consumidor per sobre de persona és la mort en vida”

Fa dècades que aquesta arquitecta adverteix de la relació entre el que mengem i el lloc que habitem. En aquesta entrevista, l’autora de ‘Sitopia’ i ‘Ciudades hambrientas’, afirma que estem pagant un preu massa alt per poder menjar barat.

(El País)

 

Marc Talavera: “Si cultivem pixallits sota el mateix model productiu i econòmic, no haurem guanyat res”

El president del col·lectiu Eixarcolant ens convida a repensar el sistema agroalimentari i defensa un model productiu basat en l’economia social i solidària.

(Agrocultura)

 

Pep Puig: “En temps de tanta retòrica i de missatges buits, les paraules dels pastors estan plenes de sentit”

El cineasta ha recorregut el camí ramader de Marina per fer una exposició que reivindica un ofici massa oblidat.

(Arrels)

 

Toni Massanés: “Menjar bé és una relació entre què es menja i qui s’ho menja”

El director general de la Fundació Alicia apunta com serà l’alimentació del futur i què hauríem de fer els consumidors per contribuir a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

(Obealimentària)

 

Miquel Solà: “Gràcies al Parc Rural del Montserrat la gent té alternatives i pot consumir productes de kilòmetre zero”

L’alcalde de Collbató i president de l’Associació del Parc Rural del Montserrat parla en aquesta entrevista d’on ve i cap a on va el projecte.

(Parc Rural del Montserrat)

 

 

#Opinió

 

La pressa per tirar endavant els grans projectes

En aquest article, la responsable d’Urbanisme i Paisatge d’Unió de Pagesos defensa la importància de “salvar la pagesia de la deslocalització”. D’altra manera, segueix Maria Rovira, “el territori es convertirà en un parc temàtic de l’agricultura, però sense la pagesia”.

(Territori rural)

 

El blues del Delta (del Llobregat)

El fundador del Grup de Recerca sobre Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització (ARAG-UAB), Pep Espluga, visibilitza en aquest article algunes de les dinàmiques més transformadores que transcorren pel Delta.

(La Conca 5.1)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!