Destaquem
La promesa de reduir les emissions de metà
El sector agrari és un dels sectors que més metà emet i, per aquest motiu, es veurà afectat directament pels compromisos adquirits durant la darrera Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.
Com tots sabem, els representants polítics presents a Glasgow s’han mostrat en desacord en molts punts, però després de llargues discussions que es van estendre fins l’últim moment, la cimera COP26 va aconseguir que més de cent països acceptessin reduir un 30% les emissions de metà abans del 2030. "És una de les coses més efectives que podem fer", va assegurar la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, qui va afegir que al desembre presentarà una proposta per mesurar, verificar i regular aquestes emissions.
L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç.
Més novetats agroalimentàries
#Política agrària
El Parlament Europeu aprova la nova política agrícola comuna
La nova política agrícola comuna (PAC) entrarà en vigor el 2023. La versió reformada inclou més suport a les petites explotacions i als joves agricultors, i reforça els compromisos adquirits per la UE en relació amb el medi ambient, la biodiversitat i el clima.
(Parlament Europeu)
#Ramaderia i natura
Set raons per les quals el pasturatge afavoreix un futur millor
En aquest article, la FAO reconeix els nombrosos beneficis que ofereix el pastoreig en extensiu, tan a nivell econòmic com social i ambiental, a més de ser una eina clau en la prevenció d’incendis forestals, “ja que els animals eliminen la biomassa dels boscos”.
(FAO)
Els ramats d’ovelles es converteixen en una eina per al conreu sostenible de la vinya
Família Torres assaja la pastura d'ovelles com a instrument per treballar la terra seguint els preceptes de l’agricultura regenerativa.
(Arrels)
El Parc del Castell de Montesquiu realitza un projecte de millora de l’estat ecològic de les pastures
L’objectiu d’aquest projecte és millorar la qualitat i la riquesa florística de les pastures de les finques agrícoles del parc, en concret a les finques agrícoles de Sant Moí, Planeses i les Codines.
(L’Informatiu dels Parcs)
‘Pastors i ramats’, un nou projecte documental que gira al volant de la ramaderia transhumant
Després de dos anys de filmacions, el cineasta Pep Puig presenta l’exposició ‘Qui pastura al camí ramader de Marina’ amb els primers resultats del projecte.
(Vilaweb)
#Boscos gestionats
Les ADF Els Cingles i Alt Maresme guanyen els Premis de Prevenció d’Incendis Forestals 2021 de la Diputació de Barcelona
Els Premis de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona per a projectes presentats per les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la província de Barcelona, lliurats aquest dissabte en el transcurs d’un programa emès en directe pel canal de YouTube de la Diputació, han reconegut un projecte d’utilització de drons, presentat per l’ADF Els Cingles, dels municipis Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, Moià i Sant Quirze Safaja, a la comarca del Moianès, que aprofita la visió aèria per millorar la gestió forestal i la prevenció d’incendis, i la iniciativa “ADF Jove” de l’ADF Alt Maresme, que engloba els municipis de Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat i Palafolls, que estableix convenis amb els instituts perquè l’alumnat realitzi les pràctiques a l’entitat, formant així un nou planter de voluntariat.
(Diputació de Barcelona)
#Acció climàtica
El consum alimentari a Barcelona genera 2,5 milions de tones de CO2 anuals
Un estudi elaborat per Barcelona Regional, amb la col·laboració d’Inèdit, quantifica per primer cop la petjada de carboni que genera l’alimentació a la ciutat de Barcelona i fa recomanacions concretes de canvi d’hàbits de consum i dieta.
(Sostenible)
Conreus de carboni: la nova tendència europea?
Aquest informe d’Euractiv examina les perspectives de l'agricultura de carboni, les seves aplicacions a nivell nacional i els reptes que haurà d’afrontar la pagesia de la Unió Europea.
(Euractiv)
L’estat de l'acció climàtica al món
Limitar l'escalfament global a 1,5° C requereix transformacions de gran abast que afecten l’agricultura i la ramaderia, a més de la generació d'energia, la construcció, la indústria, el transport, etc. Aquest informe del World Resources Institute concreta els 40 indicadors que cal treballar amb més urgència.
(World Resources Institute)
La quota dels sistemes agroalimentaris en el total d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle
Aquest breu informe recull els resultats de la nova base de dades de la FAO que fa un seguiment de les emissions de carboni dels sistemes agroalimentaris d'arreu del món. Segons els resultats obtinguts, entre 1990 i 2019, les emissions dels sistemes alimentaris es van incrementar en un 16%.
(FAO)
#Sistemes alimentaris sostenibles
Energies renovables en els sistemes agroalimentaris
Deixar de fer servir combustibles fòssils en els sistemes agroalimentaris és l’objectiu d’aquest interessant informe de la FAO sobre el paper que han de jugar les energies renovables si volem assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Acord de París sobre acció climàtica.
(FAO)
‘Menja. Actua. Impacta’, una gran exposició sobre alimentació sostenible s’inaugura al Prat de Llobregat
La mostra proposa un viatge pel sistema alimentari a partir d’una gran instal·lació temporal de 1.500 metres quadrats de superfície. Organitzada per Fundesplai, l’exposició revela el poder de les eleccions individuals en l'àmbit alimentari i té el suport de la Diputació de Barcelona.
(El Baix)
‘Tothom a taula!’: un retrat de l’ecosistema alimentari de Barcelona
En el marc de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, l’Ajuntament de Barcelona publica ‘Tothom a taula!’, un llibre que presenta una trentena d’iniciatives que ens apropen a un sistema alimentari més saludable, alhora que ens ajuden a combatre l’emergència climàtica.
(Arrels)
'Repensa el que menges', una guia educativa per impulsar la sostenibilitat alimentària
Aquest projecte d'autoria col·lectiva ofereix recursos tant per a docents i organismes públics com per a consumidors i consumidores. La proposta s'emmarca en el programa 'Transalimenta al Baix Llobregat', un projecte d'Aprenentatge Servei que apropa l'agricultura ecològica i l'alimentació saludable als joves.
(Sostenible)
Camins per a la sostenibilitat dels sistemes alimentaris a la UE
Aquest informe de l'Institut per a una Política Mediambiental Europea deixa clar que, actualment, els sistemes alimentaris europeus són insostenibles, detalla els principals reptes que cal abordar i proposa actuacions per revertir-ho.
(Institute for European Environmental Policy)
Alimentació ecològica i de proximitat, el millor antídot contra la crisi climàtica
Per reduir l’impacte ambiental de l’alimentació, els experts recomanen seguir una dieta basada en productes ecològics, de temporada i produïts localment.
(La Vanguardia)
Alimentació sostenible? Vigila amb el que menges
Menjar localment, ens diuen sovint, és una manera de combatre l’escalfament global. En aquest article, la periodista científica Eva van den Berg analitza en detall aquest consell.
(Sostenible)
#Productes agroalimentaris del territori
Cal Rosal es consagra com a epicentre perquè productors i restauradors del Berguedà es coneguin
Després de l'èxit del Mercat de Productors, Cal Rosal ha acollit una jornada de networking en què una trentena de productors i restauradors han compartit opinions, idees i projeccions de futur.
(Aquí Berguedà)
La poma de Pontons protagonitza la nova campanya de promoció del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’ajuntament
Tots els productors de poma, allotjaments rurals, comerços i restaurants de Pontons col·laboren en aquesta campanya. La poma de Ponts és una varietat autòctona que es caracteritza per ser de mida petita, cruixent i amb un gust un pèl àcid. És molt preuada pels restauradors per les seves qualitats culinàries.
(Consell Comarcal de l’Alt Penedès)
El paté rústic de Gall del Penedès IGP de Mallart Xarcuters Artesans protagonista al programa ‘Fet a Mida’ de La Xarxa
El paté de Mallart Artesans Xarcuters va néixer fa tot just un any gràcies a una aliança entre la Fundació Mas Albornà i el Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès.
(Xarxa de Productes de la Terra)
#Màrqueting agroalimentari
Les etiquetes ecològiques, ens impulsen a triar aliments més verds?
Aquest informe de l’Oficina de Publicacions del Parlament Europeu analitza si mostrar a les etiquetes la manera com es produeix un aliment pot accelerar la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles.
(Parlament Europeu)
#Innovació agroalimentària
El projecte de l’Agroparc al Penedès es reprèn amb la previsió d’obrir el 2025
Ametller Origen ubica el centre de producció circular en un polígon de Gelida i preveu una inversió de 180 milions d'euros.
(Vilaweb)
Família Torres captura i reutilitza el CO2 de la fermentació del vi amb un mètode innovador
La companyia vinícola ha estrenat el sistema durant aquesta verema al celler de Pacs del Penedès, on assegura que ha obtingut uns resultats "excel·lents".
(Món Rural)
#Emprenedoria agroalimentària
El Palau Firal de Manresa acull la presentació del Banc de Terres de la Catalunya Central
La iniciativa, impulsada per la Diputació de Barcelona, és una eina clau per facilitar l’accés a la terra a joves emprenedors agraris i compta amb el suport de la XaSACC i els ajuntaments d’Artés, Navàs i Manresa.
(BCN Smart Rural)
El Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat segueix de gira
En total, els dos tècnics responsables oferiran una quinzena de sessions d’informació i assessoria amb l'objectiu d’apropar el projecte a les persones del territori.
(BCN Smart Rural)
Xerrada informativa a l’Institut de Viladecavalls per apropar l’ofici de pastor a les noves generacions
Aquesta xerrada informativa s’ha realitzat amb l’objectiu de fomentar l’emprenedoria ramadera entre els i les joves i apropar la vida rural a les noves generacions.
(Parc Rural del Montserrat)
Tanca amb un balanç positiu el segon microcurs del Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat
La formació, que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, s’ha adreçat a persones interessades en emprendre un negoci de conreu ecològic de camps d’oliveres i fruits secs.
(BCN Smart Rural)
Es duplica el curs de desfet de carn adreçat al sector ramader del Parc Rural del Montserrat gràcies a l’èxit de sol·licituds
Aquesta formació es dirigeix a pastors i ramaders del parc rural que volen millorar la rendibilitat de les seves empreses obrint nous canals de venda directa.
(Parc Rural del Montserrat)
#Associacionisme agroalimentari
Es presenta l’estudi ‘Models viables cooperatius agroalimentaris a la Catalunya Central. Més enllà del cooperativisme agrari’
L’estudi, emmarcat en el projecte BCN Smart Rural, posa en valor la diversificació d’iniciatives d’economia social del sector agroalimentari al territori i subratlla les oportunitats que representa aquest model per futurs negocis agroalimentaris.
(ARCA)
Neix l'Associació de Viticultura Regenerativa per promoure un "canvi de paradigma" a les vinyes
Impulsada per cinc cellers i empreses agrícoles del Penedès, principalment, la nova entitat vol promoure mesures al conreu per frenar el canvi climàtic, recuperant la fertilitat del sòl i convertint les vinyes en grans embornals de carboni. "Com més vius són els sòls, més capacitat tenen per capturar el CO2 atmosfèric i més posen contribuir a frenar l'augment de temperatures", van subratllar durant l’acte de presentació el 15 de novembre.
(CCMA)
Impacte de les cooperatives agroalimentàries en el desenvolupament rural
Aquest informe de la Universitat de València avalua fins a quin punt un territori es veu afectat per l'activitat d'una cooperativa agroalimentària i en quins aspectes ho fa.
(Universitat de València)
Els efectes de l’associacionisme
Aquest estudi, encarregat pel Ministeri d'Agricultura i Alimentació francès, analitza l’impacte que té el fet de pertànyer a una associació o cooperativa en les rendes de la pagesia.
(Ministeri d'Agricultura i Alimentació de França)
#Alertes agroalimentàries
La falta de terrenys de pastura i relleu generacional posen la ramaderia del Montseny en risc
Una quarantena d'agricultors i ramaders han creat una associació, ARAM, per reivindicar l'activitat i els beneficis en la biodiversitat i conservació del massís.
(Món Rural)
#Entrevistes
Conxita Enrich: “Vull deixar el terreny a una persona que estimi la terra i la sàpiga treballar”
Conxita Enrich cerca una persona que pugui fer-se càrrec de les 12 hectàrees que té en propietat gràcies a una herència familiar. I està convençuda que ho aconseguirà a través del Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat.
(BCN Smart Rural)
Albert Maeso: “Els meus avis em van ensenyar la duresa i bellesa de la vida rural”
Aquest jove de 27 anys llicenciat en Enginyeria de l’Energia per la Universitat Politècnica de Catalunya ha firmat recentment un contracte amb un propietari de terres agrícoles d’Olesa de Montserrat. Aquest pacte, que ha estat possible gràcies al servei d’assessorament del Banc de Terres del Parc Rural de Montserrat, li permet conrear les seves pròpies oliveres i figueres.
(Parc Rural del Montserrat)
Francesc Molins: “Els animals ens permeten fer una conservació del bosc molt més duradora”
El propietari d’una granja de cabres lleteres al Moianès i president de Som Pastura defensa el retorn dels ramats al bosc per tal de protegir-lo.
(BCN Smart Rural)
Cristina Sánchez: “Les oliveres les hem de tractar amb amor”
En aquesta entrevista, Cristina Sánchez explica el seu viatge personal fins poder recuperar un camp d’oliveres abandonades i produir el seu propi oli ecològic al Parc Rural del Montserrat.
(Parc Rural del Montserrat)
Francesc Alemany: “L’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un projecte estratègic de país”
L’alcalde de Palafolls és un dels impulsors de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, un projecte promogut conjuntament amb els ajuntaments de Malgrat de Mar, Santa Susanna, Tordera i Blanes i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
Daniel Bassas: “Si perdem granges de llet de vaca, perdem sobirania alimentària”
El portaveu de les cooperatives lleteres d'Osona recorda que la conscienciació del consumidor pot ser clau per resoldre la crisi del preu de la llet.
(Arrels)
Xavier Castells: “Ser una cooperativa ens ha permès tenir més força comercialitzadora i ser més eficients”
El gerent de la cooperativa agrícola El Progrés-Garbí ens parla d’un model de treball que és clau en la distribució de producte fresc a les grans ciutats.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
Gustavo Duch: “El 100% de la compra pública d’una ciutat hauria de vindre de la pagesia agroecològica de proximitat”
El coordinador de la revista ‘Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas’ denuncia en aquesta entrevista els privilegis que s’amaguen darrere el concepte d’alimentació sostenible.
(Sostenible)
Alba Balcells: “Volem crear la figura del viticultor-elaborador per empoderar el pagès i fixar joves al territori”
La nova directora general de l'Incavi ha començat a treballar en el desplegaments de la Llei Vitivinícola de Catalunya.
(Arrels)
Joan Rieradevall: “Anem cap a ciutats mosaics, on es recollirà aigua i es produirà energia i aliments”
Aquest investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB és un reconegut expert en agricultura urbana. En aquesta entrevista ens mostra la seva visió de la ciutat del futur.
(Sostenible)
Laia Serra: "Volem una Barcelona plena d'espais verds comestibles autogestionats per la ciutadania i convertir les escoles en espais agroecològics"
La portaveu d’una plataforma heterogènia que aglutina persones, entitats i moviments socials de Barcelona recorda la importància de treballar per millorar la sobirania alimentària de les ciutats.
(Sostenible)
Amaranta Herrero: “El mercats de Barcelona tenen 60 milions de visites a l’any. Tenen un potencial de transformació molt gran”
La coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 repassa les principals polítiques municipals en aquest àmbit.
(Sostenible)
Daniele Rossi: “Un aliment ecològic també pot ser més barat. La clau és eliminar intermediaris”
Un dels fundadors del moviment Slow Food a Barcelona, ha materialitzat les seves idees a un restaurant al barri Gòtic de la capital de Catalunya.
(El Crític)
Mireia Barba: “Ensenyar cuina a les escoles és clau per reduir el malbaratament”
La fundadora i presidenta de la Fundació Espigoladors vol oferir una segona oportunitat a tones d’aliments sense mercat.
(El Punt Avui)
#Reportatges
Plàstics d’un sol ús? No, gràcies
La Diputació de Barcelona contribueix a la reducció d'envasos o embolcalls de plàstic amb campanyes de sensibilització i participació ciutadana. I, per començar, ha posat en marxa la campanya Mercats Sostenibles, que es desenvolupa als mercats municipals de la demarcació.
(El Crític)
#Opinió
Plaques solars als espais naturals protegits?
En aquest article, el director de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes ens convida a avançar-nos al futur planificant i ordenant les prioritats del país. “Perdre sòl agrari no ens farà més sostenibles, ens farà més estúpids”, afirma Francesc Reguant amb contundència.
(Via Empresa)
L’alimentació sostenible, una necessitat
Josep Maria Vallès, enginyer agrònom i fundador de la cooperativa Tarpuna, afirma en aquest article que l'aposta per consumir de proximitat no ha de ser només per reduir el transport, ha de ser també per tenir un control i una influència sobre com es produeix l’aliment, les condicions socials i les tècniques de cultiu.
(Sostenible)
— Redacció BCN Smart Rural —