Destaquem
Neix l’associació gestora del Parc Agrari de la Conca d’Òdena
Aquest mes s’ha constituït l'associació que tindrà la responsabilitat de gestionar el Parc Agrari de la Conca d’Òdena (PACO), una iniciativa que té com a objectiu preservar i potenciar l'activitat agrària a la comarca, a més de promoure pràctiques agroalimentàries saludables i sostenibles.
La nova entitat està conformada pel Consell Comarcal de l’Anoia, tres entitats privades (l'Associació de Productors de la Conca d'Òdena, l’Associació de Comerç i Restauració del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i l’Associació d’Agents de Promoció Turística del Parc Agrari de la Conca d’Òdena) i 14 municipis del territori: Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Igualada, Jorba, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous i Santa Margarida de Montbui. Aquesta col·laboració entre institucions públiques i agents locals és clau per assolir la sostenibilitat agroalimentària del territori.
L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç.
Més novetats agroalimentàries
#Política agrària
S’obre una nova convocatòria del Contracte Agrari de Collserola
Aquesta eina de suport a la pagesia pretén compensar econòmicament els serveis socioambientals que brinden al territori i que sovint estan invisibilitzats.
(Ajuntament de Barcelona)
#Parcs agraris
L’Espai Agrari de la Baixa Tordera fa un pas endavant i aprova 12 noves actuacions
La segona assemblea ordinària de l’Associació Espai Agrari de la Baixa aprova el full de ruta de cara a aquest 2023.
(Ràdio Palafolls)
Esparreguera i Hostalets de Pierola s’adhereixen dins del Parc Rural del Montserrat
Amb aquestes dues incorporacions, el Parc Rural del Montserrat passa de tenir 16 a 18 municipis, quatre anys després de la seva creació. Actualment, el Parc Rural del Montserrat és el primer parc d’aquestes característiques d’Europa, el primer en superfície de caràcter agrari de Catalunya i el que més municipis agrupa.
(Parc Rural del Montserrat)
#Ramaderia i natura
Neix Ramats Montseny, una associació per impulsar la ramaderia extensiva i prevenir incendis al massís
L'aliança l'han forjat tres ajuntaments d'Osona i el Vallès Oriental juntament amb pagesos del territori amb l'objectiu de sumar més veus per a una gestió integral.
(Nació Digital)
#Aigua
El Consorci del Lluçanès edita el “Decàleg de l’hort amb baix consum d’aigua”
El decàleg recull consells per l’estalvi en el sistemes de reg, el tractament del sòl i els cultius, així com alguns consells de bones pràctiques hortícoles. Seguint l’estudi de varietats locals del Lluçanès, també se’n destaquen algunes de les més rellevants.
(Consorci del Lluçanès)
#Acció Climàtica
El Consell Comarcal de l'Alt Penedès impulsa la digitalització de l'agricultura per a la millora de rendiments i l'augment de la sostenibilitat davant el canvi climàtic
La teledetecció per nano satèl·lits aplicada a l'agricultura és una nova solució per a millorar la competitivitat del sector agrícola.
(Consell Comarcal de l’Alt Penedès)
Calcular les emissions de metà del sector boví pot ajudar a mitigar l’efecte hivernacle
A través del projecte Beefmetalist i mesuradors làser s’ha desenvolupat una aplicació per poder calcular les emissions de metà dels vedells d’engreix a Catalunya. Amb aquesta aplicació els ramaders podran estimar les emissions de metà de les seves explotacions i avaluar l’eficiència de les seves iniciatives
(IRTA)
#Productes agroalimentaris del territori
Escoles del Bages porten la col verda manresana de l’hort a la taula
El centre Monsenyor Gibert de Sant Fruitós ha iniciat una prova pilot amb un hort on es conrea la varietat i el consell de xefs de renom per cuinar-la.
(Regió 7)
#Transformació agroalimentària
Es presenta La Gatera, un obrador col·lectiu de projectes agroalimentaris que s’obrirà al setembre al Penedès
Guardiola de Font-rubí acull la presentació de La Gatera, el primer obrador col·lectiu gastronòmic del Penedès. L'esdeveniment es va celebrar a la nau que acollirà l'obrador, l'obertura del qual és prevista per al setembre.
(El Cargol)
L’escorxador de Manlleu busca la complicitat de les administracions per poder mantenir l’activitat
Estan pendents de tancar el finançament per executar el projecte de millora de les instal·lacions, valorat en més de mig milió d’euros.
(El 9 Nou)
#Associacionisme agroalimentari
Les cooperatives agroalimentaries són clau per a la competitivitat i la sostenibilitat dels agricultors
Aquest article tècnic parla sobre les cooperatives agroalimentàries de la Unió Europea i els diferents models de desenvolupament als diferents països.
(Ruralcat)
#Restauració sostenible
El programa Parc a taula promou l'intercanvi d'un grup de joves cuiners entre el Parc del Garraf i el Parco Naturale Regionale di Porto Conte
El programa Parc a taula promou un intercanvi d’alumnes i professorat entre l'Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges i l'Istituto Istruzione Superiore Piazza Sulis Alghero (IIS-IPSAR) de l’Alguer, en el marc de l’activitat 'Joves cuiners del Parc'. En el marc de l'intercanvi, hi ha hagut demostracions de cuina, s'ha visitat el Parc del Garraf i productors locals i s'han fet practiques en restaurants de Sitges.
(L’Informatiu dels Parcs)
#Malbaratament i residus alimentaris
Com prevenir el malbaratament alimentari als menjadors escolars
El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha publicat una nova guia sectorial per ajudar els menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari. El document posa les bases per dissenyar i implantar un pla de prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars
(Generalitat de Catalunya)
Les 16.000 tones de residus que genera la carxofa Prat es podrien convertir en paper
Ho proposa el projecte d'una estudiant argentina establerta a Barcelona, que ha guanyat un dels premis Foodture d’innovació sostenible.
(Arrels)
#Innovació
Neix la xarxa X_Agritech per impulsar la transferència de la R+D+i en l’àmbit agroalimentari a Catalunya
Agrupa més de 300 investigadors de vuit institucions científiques catalanes, i la direcció i la coordinació són a càrrec de la UPC i l’IRTA respectivament. L’objectiu és fer avançar les tecnologies desenvolupades pels membres de la Xarxa i orientar-les per què siguin fàcilment adoptables pel sector productiu.
(IRTA)
Uns marges sans per a uns cultius més sostenibles
El projecte DEMO MARGES estudiarà les millors tècniques per restaurar marges degradats en finques agrícoles, una bona pràctica per tal de protegir el sòl contra l’erosió i incrementar-hi la biodiversitat. Gràcies als coneixements adquirits durant el projecte, es publicarà una guia gratuïta amb tècniques i mètodes per a la restauració de marges en finques agrícoles.
(IRTA)
#Entrevistes
Albert Carol: «El pagès ha de ser inventor i mecànic, ha de saber de tot»
La Masia Can Pastallé, ubicada a Castellbisbal, està situada en un indret preciós, envoltada de terra fèrtil, aturonada i ben comunicada amb les principals vies de l’àrea metropolitana de Barcelona. Coneixem Albert Carol, un dels dos agricultors que hi treballen.
(BCN Smart Rural)
Dolors Roca: «La pagesia és la millor forma de viure que hi ha»
Fruita de Cal Roca és un negoci familiar que funciona des dels anys setanta a La Granada. En aquest racó de l’Alt Penedès, on el monocultiu de vinya és habitual, Dolors Roca abraça amb passió la diversitat agrícola.
(BCN Smart Rural)
Roger Solé: «Ser pagès és un esport de risc i això m’agrada»
El Petit Bané és una empresa agrícola de Vilassar de Mar que va néixer fa deu anys gràcies a l’empenta de Roger Solé, un educador social interessat en la pagesia. Es dedica al cultiu i la venda d'aliments ecològics, però també dinamitza la finca amb visites escolars i tallers per a tots els gustos.
(BCN Smart Rural)
Agnès Zander: «Quan cuides la terra no pots pensar a curt termini»
A la masia sitgetana de Can Girona neix Sències, una empresa dedicada a l’agricultura ecològica que intenta mantenir el llegat agrícola de la família i cuidar el paisatge. Agnès Zander, al capdavant del projecte, prové del món de l’art i és una apassionada de la biologia. El seu amor per les plantes es fa evident quan ens mostra l’horta i la vinya que conrea amb respecte i dedicació.
(BCN Smart Rural)
Marc Castellnou: «No ens creiem que estem en emergència nacional perquè encara no veiem el fum»
Entrevista amb Marc Castellnou (Tivissa, 1972), inspector dels Bombers de la Generalitat, i cap del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF).
(El Crític)
#Llibres
L’avi centenari que va ser precursor dels horts urbans a Barcelona publica llibre
Joan Carulla, amb el periodista Carlos Fresneda, ha escrit ‘Mi siglo verde’, tot just quan ha complert cent anys.
(Arrels)
— Redacció BCN Smart Rural —