PEXELS
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural – Del 5 al 31 de gener de 2023

La propera presentació del projecte eCOadapt50 al V Fòrum sobre medi ambient i món local és un dels temes destacats en el nou Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem


La Diputació de Barcelona coordinarà el projecte eCOadapt50, una iniciativa que treballarà l’adaptació al canvi climàtic de Catalunya

La Diputació de Barcelona coordinarà el projecte eCOadapt50, una de les principals iniciatives que treballarà l’adaptació al canvi climàtic de Catalunya. El projecte es presentarà durant el V Fòrum sobre medi ambient i món local que tindrà lloc a Mataró els dies 28 de febrer i 1 de març, però ja es coneixen alguns detalls importants. Per exemple, se sap que el projecte està cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea amb un pressupost de gairebé 19 milions d’euros. També, que el seu objectiu és augmentar la resiliència de les activitats econòmiques especialment vulnerables, com són el sector primari i el turístic.

Concretament, es vol generar coneixement precís sobre els efectes del canvi climàtic en aquests sectors: reducció de la quantitat i la qualitat de l’aigua, major freqüència d’episodis de calor, augment del risc d’incendis, reducció de la innovació, canvis en la productivitat agrària i de la qualitat dels productes, pèrdua de biodiversitat, canvis al sòl, canvis morfològics a la línia costera i al nivell del mar, així com la reducció de la productivitat de l’activitat pesquera.

Més informació en aquest enllaç.  

 

Més novetats agroalimentàries

 

#Sistemes alimentaris sostenibles


Com produir aliments saludables i a un preu just a l’entorn metropolità de Barcelona

L'article fa balanç del Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023 de l’Àrea Metropolità de Barcelona, una iniciativa que, entre d’altres efectes, vol contribuir a ampliar la superfície de conreus a la zona i a la consolidació d’una xarxa de productes agrícoles de proximitat.

(El País)

 

#Agricultura i natura


Per què la petita comarca del Moianès és líder en la indústria agroalimentària ecològica?

La comarca més jove de Catalunya no supera els 15.000 habitants, però el seu sector agroalimentari és molt potent, sobretot el relacionat amb la producció ecològica.  

(El Temps)

 

#Relleu agrari


Equilibrar el país mirant cap al camp

L'article defensa que, per mantenir viu el territori rural, és essencial frenar-ne la despoblació i dotar-lo de serveis i eines que facilitin el relleu generacional. És el cas dels espais test.

(El Punt Avui)

 

Unió de Pagesos inicia xerrades sobre sensibilització agrària a les escoles del Bages

La iniciativa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, té l'objectiu que els nens i nenes de primària coneguin el sector agrari i la importància que té a la comarca.

(Nació Manresa)

 

#Emprenedoria agroalimentària


Acció Climàtica aprova els ajuts per a la primera instal·lació de joves agricultors i agricultores de la convocatòria 2022

S’ha resolt favorablement un total de 212 expedients que sumen 6,3M€.

(Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)

 

El Consell Comarcal crea una Borsa de Treball del Sector Agroalimentari de l’Anoia

Amb aquesta nova eina es vol ajudar les empreses del sector, sovint petites explotacions o professionals autònoms, en la recerca dels perfils professionals necessaris. I, a banda, es vol fer créixer la percepció, entre les persones joves o demandants d’ocupació, que el sector agroalimentari és una bona opció de futur.

(Infoanoia)

 

#Formació agroalimentària


En marxa el primer mòdul de formació sobre tracció animal moderna

L’Associació Catalana de Tracció Animal impulsa aquesta formació per ajudar a planificar la incorporació de cavalls i mules en el treball de la terra.

(Arrels)

 

#Boscos gestionats


Un ramat d’ovelles tornarà aquesta primavera a Collserola com a mesura antiincendis

Es publiquen les bases per dur a terme la licitació del projecte de pastura al vessant barceloní de la serra de Collserola.

(Betevé)

 

Rucs per prevenir el risc d'incendis a Collserola

La prova pilot a Can Domènech és un primer pas per valorar la possibilitat que un ramat de rucs pugui anar alternant pels diferents espais de bosc adjacents a les finques agrícoles del Parc de Collserola, sota vigilància i cura de la pagesia.

(Tot Sant Cugat)

 

#Comerç local i de proximitat


Barcelona impulsa la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat

El Parlament Europeu ha aprovat una proposta presentada per Barcelona Comerç i Vitrines d’Europa amb el suport de totes les institucions i administracions del territori.

(Ajuntament de Barcelona)

 

#Comunicació agroalimentària


Nova sèrie de vídeos que narren la història d'empreses adherides a ‘Parc a Taula’

Aquest programa de la Diputació de Barcelona posa en valor la Xarxa de Parcs Naturals mitjançant la gastronomia, amb la implicació dels productors, elaboradors, cellers, allotjaments i restaurants arrelats al territori.

(Xarxa de Productes de la Terra)

 

S’estrena 'Producció Local', un pòdcast de l’IRTA sobre alimentació, ciència i sostenibilitat

Consta de sis episodis, en què, a partir de projectes, iniciatives i realitats de Barcelona s’aborden alguns reptes globals i com s’hi fa front des de la recerca.

(IRTA)

 

La col verda manresana disposa d’una guia propia

Es tracta d’un producte que cultiven la majoria de pagesos del territori i que pot trobar-se en mercats de proximitat i restaurants que treballen amb producte local.

(Regió 7)

 

#Vida rural


Es publiquen les dades de l’Observatori del Món Rural 2022

Aquest conjunt d’indicadors anuals permeten copsar d’una ullada el dinamisme del món rural català i la seva evolució respecte de l’urbà.

(ARCA)

 

#Entrevistes


Una jove pagesa en defensa de la vida

Al cor d’Osona trobem el Mas Les Vinyes, una finca que és molt més que una cooperativa de treball dedicada a produir aliments sostenibles. És també la llar d’Ariadna Tremoleda, una dona fermament compromesa amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

(BCN Smart Rural)

 

Paloma Fuentes: «Vaig optar per aquesta vida per ser més lliure»

El Mas la Datzira, a la vall de Marfà de Castellcir, acull una iniciativa agrícola i ramadera transformadora. Els seus impulsors hi van arribar de Barcelona i de Granollers i ja fa dues dècades que viuen de la terra.

(BCN Smart Rural)

 

Nil Puig: «Reivindico una pagesia amb condicions laborals dignes, quaranta hores a la setmana i vacances»

A l’Hort del Puig han treballat de valent per recuperar una finca agrícola que s’havia deixat de conrear durant una generació. Nil Puig és la força que impulsa aquesta jove empresa de Castellbell i el Vilar, un projecte agroecològic situat dins del Parc Rural del Montserrat.

(BCN Smart Rural)

 

El pioner dels terrats comestibles

Amb noranta-nou anys, Joan Carulla és un dels grans referents de l’agricultura urbana a Barcelona. Ecologista i naturista veterà, promou reverdir urgentment les ciutats i ho fa amb la coherència de l’acció i la paraula. L’hort que cuida al terrat de l’edifici de pisos on viu és un paradís de biodiversitat que s'alça sobre un abisme de ciment.

(BCN Smart Rural)

 

Laia Batalla: «Des de l’Escola de Pastors i Pastores tenim la missió de garantir el relleu generacional de la ramaderia extensiva a Catalunya»

La directora de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya repassa les eines que ofereix la seva institució per garantir el relleu generacional de la ramaderia extensiva.

(ARCA)

 

Martí Boada: «Aquí, més boscos, vol dir molta menys aigua»

Entrevista a aquest doctor en Ciències Ambientals, geògraf i naturalista coautor d’una quarantena de llibres.

(El Crític)

 

Alba Rojas: «Hem de saber transformar i adaptar el model cooperatiu a les noves realitats socioeconòmiques»

La coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central destaca la necessitat de promoure l'Economia Social i Solidària a les zones rurals de Catalunya.

(ARCA)

 

Jordi Llobet: «L’èxit dels showcookings és fer veure a la gent que cuinar és fàcil»

El xef es va criar entre els fogons del restaurant el Cingle de Vacarisses, on treballaven els seus pares, i actualment és considerat un referent de la cuina catalana.

(Parc Rural del Montserrat)

 

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!