PEXELS
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural – Del 3 de novembre de 2022 al 4 de gener de 2023

La presentació de la publicació ‘Alimentem Barcelona’ és un dels temes destacats en el nou Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem

 

La Diputació de Barcelona presenta ‘Alimentem Barcelona’, una publicació única al món

El passat mes de novembre, la Diputació de Barcelona va obrir de bat a bat les portes de Can Comas, la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, per acollir la presentació d’una publicació única al món. Es titula ‘Alimentem Barcelona’, es troba en format digital i es tracta de la primera guia pràctica que edita una administració pública amb l’objectiu d’impulsar estratègies alimentàries locals.

Amb fotografies de Patxi Uriz i un disseny fresc i innovador, la publicació proposa un full de ruta per ajudar els ens locals que desitgen proveir la seva població amb productes de proximitat.

L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç.

 

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

#Estratègies alimentàries locals
 

La importància d’implementar polítiques alimentàries locals, a debat en una jornada tècnica organitzada per la Diputació de Barcelona

L’acte, que es va celebrar el passat 10 de novembre a la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, volia impulsar la creació de polítiques alimentàries locals i promoure una alimentació més saludable, sostenible i segura al territori.

(BCN Smart Rural)

 

Barcelona es dota d’un full de ruta per treballar la transformació del sistema alimentari de la ciutat amb horitzó 2030

L’estratègia s’estructura en 9 objectius, que es desenvolupen en 54 línies de treball i 265 accions i s’ha elaborat mitjançant un ampli procés participatiu. El document està disponible en format PDF i es pot descarregar aquí.

(Ajuntament de Barcelona)

 

#Sistemes alimentaris sostenibles
 

La Generalitat de Catalunya destina 10 milions per transformar el sistema agroalimentari català

L’objectiu dels ajuts és millorar la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del sistema alimentari català, i que doni resposta a grans reptes com l’emergència climàtica.

(Generalitat de Catalunya)

 

#Política agrària
 

La Generalitat de Catalunya impulsa la Producció Agrària Sostenible (PAS)

L’objectiu del govern català és aconseguir que més del 50% de les explotacions agràries siguin sostenible l'any 2030.

(Generalitat de Catalunya)

 

Catalunya frena el creixement del cava

El Consell Regulador, amb majoria de cellers i agricultors catalans, permet un augment de només 0,1 hectàrees en la superfície total de vinyes.

(El País)

 

#Parcs agraris
 

Obre la primera oficina d'atenció al públic al Parc Rural del Montserrat

Els objectius que persegueix aquest nou punt és informar i assessorar al sector agrícola i ramader sobre les iniciatives del Parc Rural del Montserrat i de les associacions de productors; explicar el funcionament del banc de terres i ajudar als productors que volen participar al Mercat Origen Montserrat.

(Parc Rural del Montserrat)

 

#Agricultura i natura
 

L’agricultura de sòl regeneratiu és una possible estratègia de resiliència per fer front a les conseqüències del canvi climàtic

Un grup d’agricultors de l’Espai Agrari Baixa Tordera i el Parc Agrari del Baix Llobregat s’han sumat a participar en un estudi demostratiu en conjunt amb la Universitat de Barcelona que busca “regenerar els sòls per a tornar a unes quantitats de matèria orgànica viva i matèria orgànica en descomposició que permetin assolir la productivitat de l’horta intensiva mediterrània”, tal com explica Olivier Chantry, pagès i Responsable Canvi Climàtic i Biodiversitat de la Unió de Pagesos del Baix Llobregat.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

#Boscos gestionats
 

La Diputació de Barcelona coordina un projecte per a l’obertura dels boscos als ramats

La Diputació de Barcelona coordina un projecte Life de la Unió Europea anomenat Agro For Adapt que aspira a millorar l’adaptació al canvi climàtic de les zones agrícoles i forestals. D’entre les seves actuacions destaca l’obertura d’espais boscosos perquè hi puguin entrar a pasturar els ramats. En el cas concret del Parc del Montnegre i el Corredor, l’Associació de Propietaris s’encarrega primer de fer la neteja dels boscos amb desbrossadores, i després els ramats mantenen netes les zones de baixa combustibilitat per a disminuir el risc d’incendis.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

Les ADF de la Torre de Claramunt i Terrassa guanyen els Premis de Prevenció d’Incendis Forestals 2022 de la Diputació de Barcelona

El premi honorífic d’aquest any ha estat per a Xavier Jovés i Garcia, candidatura presentada per la Federació d’ADF del Bages-Moianès, amb el que es reconeix la seva llarga trajectòria vinculada a les ADF i a la prevenció dels incendis forestals.

(Diputació de Barcelona)

 

#Acció climàtica
 

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera treballa per minimitzar els estralls del canvi climàtic al sector primari

Entre les actuacions engegades destaquen l’estudi cartogràfic de la xarxa de reg i drenatge; la recerca, junt amb l’IRTA, per a la reducció d’emissions i optimització de recursos; la instal·lació de plaques solars a la Cooperativa Progrés Garbí; el nou pla de motes de l’ACA i els sistemes de control biològic de plagues

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

Per què menjar animals pot ajudar a lluitar contra el canvi climàtic

L'augment dels incendis forestals en freqüència i intensitat és producte de dos elements del canvi global: temperatures cada vegada més altes i herbívors cada vegada més escassos.

(El País)

 

#Aigua
 

L’hort urbà REGREEN es presenta al recinte de l’Escola Industrial per sensibilitzar de la importància de l’ús de l’aigua regenerada

La Diputació de Barcelona, Aigües de Barcelona i Cetaqua han inaugurat un projecte pilot d’innovació que evidencia la necessitat de promoure les solucions circulars en un context d’emergència climàtica.

(Diputació de Barcelona)

 

#Relleu agrari
 

Neix l’associació RETA per millorar l’acompanyament a nous pagesos

Representants de Catalunya, Extremadura, País Basc i Navarra han creat la Red de Espacios Test Agrarios (RETA) per tenir incidència en les polítiques de relleu agrari. L’associació neix amb l’objectiu de facilitar suport tècnic i acompanyament als espais test d’arreu del territori espanyol. Els espais test agraris són una mena de banc de proves per a nous pagesos. 

(Arrels)

 

Pagesia, tècnics i administració debaten a Castellnou sobre les dificultats del relleu agrari

La jornada, organitzada pel Consell Comarcal del Bages i l'associació L'Era, va acollir els testimonis de pagesos que es jubilen i joves que agafen el relleu.

(Nació Digital)

 

El relleu al camp, un camí costerut

Les explotacions agràries familiars sense relleu i l’envelliment dels pagesos acaparen els focus dels actors implicats en el sector primari. Les conseqüències que se’n redueixi el nombre o que desapareguin les activitats que porten a terme són d’ampli abast. El debat és obert. En aquest reportatge, pagesos de la Catalunya Central hi diuen la seva.

(Regió 7)

 

#Innovació agroalimentària
 

Els guanyadors i finalistes de la XXI edició del premi PITA es donen a conèixer

Una tecnologia innovadora i autofabricada per a encapsular i esferificar oli d’oliva verge, un sistema pioner d’aprofitament de subproductes forestals i l’emprenedoria d’una dona per recuperar la referència de la tòfona són els guanyadors del premi PITA 2022. Entre els finalistes destaca Xavier Quirante, ramader de La Casanova, qui ha vist reconegut el seu treball en la implementació d’un sistema digital de tancats virtuals per a la gestió de la pastura que ha pogut desenvolupar gràcies al suport de l’estratègia BCN Smart Rural.

(Ruralcat)

 

#Empreses agroalimentàries
 

El sector alimentari i el de ramaderia, agricultura i pesca van augmentar la facturació durant la covid-19

L’informe ‘Estructura empresarial de la província de Barcelona’, elaborat per la Diputació de Barcelona, destaca l’elevat increment del comerç al detall d'alimentació i begudes (+15,7%), l’únic que supera el creixement assolit pel sector de l’agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca (7,4%). L’estudi radiografia l’estructura productiva de totes les comarques i identifica les principals empreses de la província.

(Diputació de Barcelona)

 

Les empreses agroalimentàries de l’Anoia comparteixen experiències en una jornada de networking

La sessió, impulsada pel Consell Comarcal de l’Anoia i la Diputació de Barcelona, tenia l’objectiu de potenciar l’intercanvi i coneixement entre les diferents empreses que es vinculen al sector a la comarca: des de productors agrícoles i ramaders, a professionals de la industria agroalimentària, passant pels serveis del sector agrari, comerços, restaurants o allotjaments turístics, així com serveis de logística i distribució.

(Infoanoia)

 

S’actualitza el ‘Catàleg de productors artesans del Vallès Oriental’

Elaborat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, la publicación digital inclou informació de 66 productors amb referències als distintius de qualitat i els productes destacats que ofereixen.

(Xarxa de Productes de la Terra)

 

#Transformació agroalimentària
 

Comencen les obres de construcció d'un obrador comunitari al Parc Agrari de la Conca d'Òdena

L'equipament, d'uns 400 m² de superfície, es destinarà a les tasques pròpies d'obrador de productes làctics i vegetals i té un pressupost de 171.645,89 euros, una part del qual finança la Diputació de Barcelona.

(Anoia Diari)

 

#Distribució agroalimentària
 

S’anuncia la creació d’una central de distribució de productes de proximitat al Vallès Oriental

A principis d’any es presentarà l’estudi de viabilitat i els trets principals d’un projecte que vol donar servei als productors i productores del cens de productors de la Xarxa de Productes de la Terra del Consell Comarcal del Vallès Oriental, que actualment compta amb 170 inscrits. Amb aquesta central de distribució hi haurà un sistema centralitzat per encarregar les comandes a productors locals. 

(Consell Comarcal del Vallès Oriental)

 

#Productes agroalimentaris del territori
 

La Xarxa Productes de la Terra de la Diputació identifica 55 productes singulars de les comarques de Barcelona

En aquesta época, els que més destaquen als nostres mercats són la col, els pollastre del Prat, el gall i l’ànec mut del Penedès i el mató.

(Arrels)

 

#Màrqueting agroalimentari
 

Catalunya tindrà un nou distintiu per certificar l’origen d’aliments i begudes

Serà una ‘marca paraigua’ voluntària que englobarà tota la producción alimentària de qualitat, incloses les begudes.

(Va de Vi)

 

El Mercat Origen Montserrat reuneix mig miler de persones all Bruc

La fira va néixer el passat mes de juny per difondre el valor gastronòmic dels productes de proximitat propis del Parc Rural del Montserrat. En aquesta ocasió, el mercat va acollir parades de productors, s’hi van fer visites guiades i demostracions de cuina, i, a més, es van recaptar diners per a La Marató.

(Regió 7)

 

#Comunicació agroalimentària
 

Les estratègies alimentàries que impulsa la Diputació de Barcelona protagonitzen el curtmetratge ‘Mengem local

L’aposta per la producció i el consum d’aliments de proximitat contribueix a lluitar contra l’emergència climàtica i és el tema central de la nova Història BCN Smart Rural.

(BCN Smart Rural)

 

L'explotació ramadera Les cabres d'en Peyu, premiada al Food Film Menu 2022

El filmet ‘Benvinguts a la granja’ ha estat guardonat en el marc d'una iniciativa de l'Institut IGCAT i la Plataforma de Regions Europees i Mundials de la Gastronomia.

(Nació Digital)

 

#Turisme agroalimentari
 

Les comarques barcelonines també són terra de vins

Les rutes del vi de la demarcació de Barcelona són una bona alternativa per tastar vins de proximitat i descobrir-ne els paisatges.

(Arrels)

 

Neix 'Camins de vi' per unir esport i territori a la DO Pla de Bages

Seran itineraris circulars per promoure activitats esportives a l’entorn natural i que posin en valor el patrimoni vitivinícola i el producte local.

(Arrels)

 

#Alertes agràries
 

Alcaldes del Baix Llobregat alerten del perill de pèrdua de camps al delta

Els batlles de Gavà, Viladecans i Sant Boi al·leguen que el projecte d’ampliar zones ZEPA suposarà la pèrdua d’unes 3.600 hectàrees de terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat, el que representa el 30% de la superfície d’horta de Catalunya.

(El Punt Avui)

 

#Entrevistes
 

L’auditora i el productor que han canviat de vida

Tatiana Segura i Sergi Ruiz han aconseguit la seva finca gràcies a la Xarxa de Bancs de Terres que impulsa la Diputació de Barcelona.

(BCN Smart Rural)

 

Alba Casasayas: “Treballant aprens que la terra, si la cuides, t’ho dona tot”

Les Arnaules és una empresa familiar d’horta situada al barri manresà de Viladordis. Una de les filles, Alba Casasayas, s’hi ha incorporat fa quatre anys i combina amb molta passió la feina de la terra i l’esport. 

(BCN Smart Rural)

 

Jaume Esteve: “Les persones cada vegada busquen i valoren més els productes de proximitat, de pagès i Km 0”

El creador de la marca Montbruc explica les seves idees per fer arribar l’oli que produeixen les oliveres centenàries de la família al consumidor final.

(Parc Rural del Montserrat)

 

Elisenda Guillaumes: “El PEREC és una eina més per a millorar les condicions de vida dels pagesos dedicats a la ramaderia extensiva”

La Directora General d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya explica el Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya (PEREC).

(ARCA)

 

Maria Àngels Capdevila i Marià Anglerill: “A pagès, cal diversificar perquè quan en una part hi ha menys activitat es pot complementar amb una altra activitat”

Els propietaris de l'explotació berguedana Xai de Ferreres parlen sobre la gestió d'una finca amb 400 ovelles, 80 hectàrees de conreu, 170 hectàrees de bosc i 3 cases de turisme rural.

(ARCA)

 

Sergi Carbó: “És la feina que a mi m’agrada”

Fa tres generacions que els Carbó es dediquen a la ramaderia a Can Pinell, una explotació familiar a Tordera. En Sergi, de només 25 anys, ha estat la darrera incorporació a aquesta nissaga de grangers.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

José Montoya: “Has d’estar una mica boig per dedicar-te a això”

Aquest pastor de Collserola representa la tercera generació d’un ofici tradicional que fins fa poques dècades era molt present en aquest territori.

(La Veu de Montcada)

 

Núria May: “Mengem d’Aquí és una nova manera de pensar els menjadors escolars”

Entrevista a la responsable del sector agroalimentari de Creacció, on explica ‘Mengem d’Aquí’, un programa pilot per millorar la qualitat de l’alimentació als menjadors escolars alhora que es potencien els productes de proximitat.

(Creacció)

 

Maria Nicolau: “No et falta temps per cuinar; el que et passa és que no vols cuinar”

La cap de cuina del restaurant osonenc El Ferrer de Tall i autora del llibre ‘Cuina! O barbàrie’ parla en aquesta entrevista d’una de les primeres víctimes de la vida moderna, de la manca de temps i de la conciliació impossible: la nostra alimentació.

(El Crític)

 

#Opinió
 

La pagesia accepta el repte de reduir el consum d’aigua. I la resta d’actors?

Ramon Figueras i Josep Guitart són coordinadors comarcals d'Unió de Pagesos al Baix Llobregat i al Bages, respectivament. En aquest article defensen que la responsabilitat d’estalviar aigua ha de ser compartida.

(El Far)

 

Sobre el saber del sabor

Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla en aquest article sobre la importància del sabor en l’alimentació.

(La Vanguardia)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!