Destaquem
Catalunya impulsarà contractes per ramats que pasturin amb finalitats de prevenció d'incendis i millora de la biodiversitat
Fomentar models per potenciar els serveis ambientals que genera la ramaderia extensiva és una de les mesures que contempla el Pla estratègic de la ramaderia extensiva de Catalunya presentat aquest mes per Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del govern de la Generalitat.
Segons Jordà, el Pla estratègic de la ramaderia extensiva de Catalunya (PEREC) 2021-2030 “neix de la necessitat de millorar el sector de la ramaderia extensiva en un moment en què travessa profundes dificultats, i de la voluntat de contribuir a posar en valor els notables serveis ecosistèmics i socials que presta al territori”. Aquest model impulsarà la prevenció d’incendis i la biodiversitat de manera prioritària i, entre d’altres accions, preveu la creació de ramats que tinguin per objecte oferir el servei de manteniment d’espais oberts al bosc i la reducció de la càrrega de vegetació amb potencial combustible.
Més novetats agroalimentàries
#Eines d’innovació dels espais agraris
Neix l'entitat supramunicipal que gestionarà l’Espai Agrari de la Baixa Tordera
Palafolls, Malgrat de Mar, Tordera, Santa Susanna i Blanes lideren un projecte que impulsa la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de revalorar l'espai rural productiu i garantir la continuïtat de l'activitat agrària.
(Ràdio Palafolls)
#Boscos gestionats
Impuls a pagesos i ramaders per conservar el mosaic agroforestal de Collserola
Amb el desplegament del nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) es vol donar protagonisme i facilitats al sector primari de l’espai natural en un marc de coresponsabilitat i cogestió.
(AMB)
El creixement de la vegetació afavoreix la recuperació de les funcions microbianes del sòl després d’un foc
Un estudi realitzat per investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i de la Universitat de Barcelona (UB) ha demostrat que les altes temperatures derivades d’una crema controlada o d’un incendi alteren biològicament el sòl. Tanmateix s’ha constatat que la recuperació de les comunitats vegetals afavoreix la recuperació de les funcions del sòl.
(Centre Tecnològic Forestal de Catalunya)
#Horts urbans
Avis i estudiants de Cornellà, junts en un programa per desenvolupar l’educació alimentaria
Es tracta d’un projecte educatiu pioner amb onze escoles de la ciutat que es fonamenta en la plantació de la col paperina als horts urbans del municipi.
(El Periódico)
#Acció climàtica
L’INCAVI estreny llaços internacionals pel futur de la vinya en condicions extremes
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i el Centre d’Investigació, Estudis, Protecció, Coordinació i Valorització de la Viticultura de Muntanya, (CERVIM) han estret llaços per treballar en la investigació de la viticultura de muntanya que es pot convertir en una solució als reptes que planteja l’emergència climàtica.
(Arrels)
#Sistemes alimentaris sostenibles
El Consell Català de l'Alimentació inicia el seguiment de l'Estratègia Alimentària de Catalunya
Catalunya disposa d’una estratègia alimentària que es va començar a implementar a principis de l’any 2021 i arribarà fins a l’any 2026. Per seguir el full de ruta marcat, l’acció del Consell Català de l’Alimentació és clau.
(Generalitat de Catalunya)
#Relleu agrari
Els bancs de terres que impulsa la Diputació de Barcelona creixen en un 40%
Ara mateix compten amb 50 finques disponibles, el que representa unes 332 hectàrees.
(BCN Smart Rural)
La Diputació de Barcelona aposta per la recuperació de camps abandonats
Una nova actuació de la Xarxa de Bancs de Terres preveu el restabliment de l’activitat agrària a 22 hectàrees actualment en desús a les comarques barcelonines.
(BCN Smart Rural)
Recuperar finques agrícoles abandonades fomenta el relleu generacional al camp català
La Xarxa de Bancs de Terres que impulsa la Diputació de Barcelona protagonitza la nova ‘Història BCN Smart Rural’.
(BCN Smart Rural)
#Transformació agroalimentària
La Xarxa d’Obradors Compartits estrena un nou programa formatiu per a joves artesans alimentaris
Impulsada per la Diputació de Barcelona, la iniciativa vol fomentar l’emprenedoria col·laborativa i facilitar el relleu agrari a les comarques barcelonines.
(BCN Smart Rural)
#Comerç local i de proximitat
La demanda de productes de proximitat creix arran de la pandèmia
El 6% de la producció agrícola a Catalunya es comercialitza a través de la venda directa o el circuit curt.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
Tret de sortida a la 2a edició de ‘Mercats sostenibles. Adéu als plàstics d’un sol ús’
Aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona promou la reducció de plàstics d’un sol ús als mercats municipals en benefici del medi ambient i de la salut, impulsa el comerç sostenible i el consum responsable, posiciona els mercats municipals com a agents de cohesió social i sostenibilitat, i fomenta la participació de la ciutadania.
(Diputació de Barcelona)
#Malbaratament i residus alimentaris
La lluita contra el malbaratament alimentari es fa forta a la Tordera
Una trentena de persones voluntàries participen a l'espigolada de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera organitzada en el marc de la 2a Marató d'Espigolades.
(Ona Malgrat)
#Màrqueting agroalimentari
El mercat Origen Montserrat es consolida
La fira va néixer el juny per promocionar els aliments del Parc Rural del Montserrat i ja s’ha convertit en la principal cita gastronòmica del territori.
(BCN Smart Rural)
La Setmana Bio compleix deu anys
La Setmana Bio per l’alimentació ecològica s’ha convertit en una cita important per apropar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques a la població.
(Generalitat de Catalunya)
El camp es trobarà amb la ciutat a la Festa Arrels
El Museu Marítim de Barcelona acollirà el 19 de novembre la Festa Arrels. La jornada, plena d’activitats, inclourà un mercat de pagès amb parades de productors de la Xarxa de Productes de la Terra que impulsa la Diputació de Barcelona.
(Arrels)
#Comunicació agroalimentària
‘La pagesia que ve’, la revolució arriba al camp
Catalunya ha perdut prop de 5.000 pagesos els últims deu anys però hi ha un grup de joves disposats a canviar aquesta tendència proposant un canvi de paradigma. El programa ‘30 minuts’ ens el presenta.
(CCMA)
#Entrevistes
Gessamí Sardà: «Un territori conreat és un territori cuidat i és més difícil que es cremi»
L’expert en bancs de terres explica el funcionament d'una eina clau per recuperar camps abandonats i atraure joves emprenedors agraris.
(BCN Smart Rural)
Xavier Fontanet: “El CFGM en Producció Agroecològica aporta un valor estratègic vital per a la societat”
El professor del cicle formatiu creat conjuntament amb l’Espai Agrari de la Baixa Tordera avalua el seu funcionament.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
Carme Plana: “A Can Plana tota la vida hem fet prevenció d'incendis forestals amb els ramats”
La productora de carn d'oví i cabrum de Vallgorguina parla en aquesta entrevista de les dificultats i els plaers de viure i treballar al món rural.
(Nació Digital)
Josep Maria Gibert: “L'oli olesà és molt equilibrat i amb un cert punt de dolçor que el fa molt agradable a l'hora de menjar”
El secretari de la Fundació Agrícola Olesana explica la importància del cultiu de l’olivera al Parc Rural del Montserrat.
(Parc Rural del Montserrat)
Raquel Castro: “Els mercats de pagès són una iniciativa molt bona per donar valor a l'artesà”
La formatgera del Parc Rural del Montserrat aposta per la innovació i la creació de nous productes lactis.
(Parc Rural del Montserrat)
Carolyn Steel: “No crec que haguem de deixar de menjar carn”
L'arquitecta i assagista defensa al seu llibre ‘Sitopia’ (Capità Swing) la necessitat que canviïn els processos industrials de producció agrícola i ramadera, i els hàbits dels consumidors.
(La Vanguardia)
#Opinió
Per una sostenibilitat sostenible
Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla en aquest article sobre els reptes de la sostenibilitat alimentària.
(La Vanguardia)
— Redacció BCN Smart Rural —