Resum de Premsa BCN Smart Rural – De l’1 de febrer al 7 de març de 2023
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural — De l’1 de setembre al 9 d’octubre de 2023

L’anunci de la posada en marxa del Registre de Terres de Catalunya és un dels temes destacats en el nou Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem

 

Es posa en marxa el Registre de Terres de Catalunya per recuperar conreus i pastures abandonades

La Generalitat de Catalunya ha creat el Registre de Terres de Catalunya per intentar reduir espais agraris en abandonament a fi d’evitar el despoblament al territori i millorar la viabilitat del sector agrari i l’autoabastiment alimentari a Catalunya. El Govern impulsa aquesta eina amb la finalitat d’identificar les parcel·les que estan abandonades o en perill d’estar-ho amb l’objectiu de disposar d’una superfície agrària més àmplia a Catalunya.

El focus de la nova eina també recau a garantir la gestió sostenible del medi i facilitar la incorporació de noves persones a l’activitat agrària per afavorir el relleu generacional i el dimensionament d’explotacions professionals que ho necessitin.

L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç.

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

 

#Estratègies alimentàries

 

Mataró dona a conèixer la seva Carta Alimentària

L’Ajuntament ha programat durant la tardor un seguit de propostes gratuïtes per donar a conèixer la Carta Alimentària de Mataró.

(Sostenible)

 

Europa mai podrà ser sostenible si no canvia i redueix el consum d’aliments

La importació excessiva de menjar forà i els productes d'origen animal allunyen el contintent dels objectius del Pacte Verd, segons un nou estudi.

(Arrels)

 

#Parcs agraris
 

Joves líders de la Mediterrània exploren al Parc Rural del Montserrat la importància de recuperar terres de conreu

La visita ha estat realitzada en el marc dels programes BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona i el de Joves Líders de l'Institut Forestal Europeu.

(BCN Smart Rural)

 

#Bancs de terres
 

“Hi ha factors estructurals que impossibiliten l’accés a la terra”

L’associació Terra Franca, que posava en contacte nous pagesos amb propietaris de terres, plega després de deu anys d’activitat.

(Arrels)

 

 

#Agricultura i natura
 

Les comarques barcelonines tenen 55.000 hectàrees de terres recuperables per a conreus

Un nou informe d’anàlisi de la Diputació de Barcelona revela el potencial agrícola amagat als municipis de la demarcació.  

(BCN Smart Rural)

 

La pagesia de Collserola valora la primera edició del Contracte Agrari

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha elaborat l'informe d'avaluació del Contracte Agrari de Collserola 2022 en el marc del projecte Alimentem Collserola.

(Ajuntament de Barcelona)

 

La producció ecològica a Catalunya en temps de canvi climàtic: reptes i adaptació

En aquest article, la producció ecològica es presenta com una alternativa clau per a enfrontar els desafiaments del canvi climàtic i promoure la sostenibilitat agrícola.

(Bioeco)

 

#Ramaderia i natura
 

La Diputació de Barcelona celebra els 15 anys de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya

La institució és el referent formatiu dels joves ramaders en extensiu del territori i rep el suport quantitatiu i qualitatiu de la Diputació de Barcelona des del 2018.

(BCN Smart Rural)

 

De la Cerdanya al Penedès, el camí del retorn del ramat cap a la plana

Un pastor i el seu ramat creuaran Catalunya del 9 de setembre a l’1 d’octubre.

(Regió 7)

 

#Boscos gestionats
 

La campanya d’informació i prevenció d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona tanca aquest any amb 132 focs i 15 hectàrees cremades

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona ha tancat la campanya d’aquest any −que s’ha desenvolupat del 21 de juny al 31 d’agost− amb 132 incendis forestals, que han cremat 15 hectàrees de les localitats barcelonines. Aquesta xifra és molt inferior a la del 2022, quan, a la província, es van declarar 174 focs amb una afectació de 2.065 hectàrees, la majoria per l’incendi al terme municipal del Pont de Vilomara i Rocafort.

(Diputació de Barcelona)

 

El paisatge del futur

Aquest article tècnic parla sobre l’evolució i els reptes dels boscos i paisatges catalans, i la seva gestió futura.

(Ruralcat)

 

Un estudi mostra que la gestió forestal protegeix els boscos de les sequeres

Es tracta d’un treball del Grup de Gestió Forestal del CTFC i la Universitat de Lleida.

(Regió 7)

 

#Horts urbans
 

L’hort urbà Regreen arriba a L’Hospitalet per sensibilitzar sobre la importància de l’ús de l’aigua regenerada

Aigües de Barcelona, Cetaqua i l’Ajuntament de L’Hospitalet han inaugurat avui un hort pilot que promou l’ús de recursos hídrics alternatius.

(Sostenible)

 

#Aigua
 

La collita inèdita en plena sequera dona pistes als agricultors sobre com cultivar en el futur

L’horta de Barcelona salva la collita gràcies a pous i a l’aigua regenerada.

(El Periódico)

 

#Agrodiversitat
 

Abadal Arboset, el gran vi català que va sortir d'una tina centenària abandonada

El celler Abadal readapta un mètode artesanal recuperant varietats de raïm autòctones en construccions que van estar a punt de desaparèixer.

(El País)

 

#Relleu agrari
 

La Diputació de Barcelona fa una nova immersió en el futur de la pagesia

En una jornada de reflexió i debat amb experts celebrada ahir al Parc Rural del Montserrat, la corporació va aprofundir en l’elaboració del Pla d’Acció pel Relleu Agrari de les comarques barcelonines.

(BCN Smart Rural)

 

#Innovació agroalimentària
 

Estudien l'agricultura del Maresme per contribuir a millorar les polítiques de reducció de pesticides

Un estudi de la UOC reivindica el gran coneixement dels tècnics i tècniques sobre les dinàmiques de les zones en les quals treballen.

(UOC)

 

#Màrqueting agroalimentari
 

L’oferta enoturística de les comarques de Barcelona, a l’Illa Diagonal amb propostes per a tota la família

Taula d’olors, construccions infantils, photocall i sortejos són algunes de les activitats que ha ofert la Diputació de Barcelona al centre comercial barceloní del 18 al 23 de setembre. L’objectiu: donar a conèixer als visitants l’enoturisme de la província.

(Diputació de Barcelona)

 

#Formació agroalimentària
 

S’obren les preinscipcions pel 9è Curs d’expert en elaboració de formatges artesans

La formació s’iniciarà el 15 de gener i finalitzarà el 8 de maig es realitzarà al Consorci del Lluçanès, a Sta. Creu de Jutglar, i al Quall, Formatgeria Col·lectiva del Lluçanès, a Alpens.  

(Consorci del Lluçanès)

 

#Emprenedoria agroalimentària
 

Engrana, un nou programa d’ajut a les dones emprenedores del sector agroalimentari

El Consorci del Lluçanès col·labora amb el projecte Engrana, dissenyat per donar suport a projectes liderats per dones que es dediquen a l’elaboració de productes agroalimentaris i naturals. La iniciativa té com a objectiu proporcionar assessorament, eines i coneixements essencials per  potenciar la gestió empresarial d’aquestes emprenedores i les seves habilitats de lideratge femení.

(Consorci del Lluçanès)

 

#Alertes agràries
 

Unió de Pagesos i Ecologistes temen un canvi de normes al Parc Agrari del Baix Llobregat

Els ajuntaments de Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat plantegen flexibilitzar la regulació per crear un centre agroalimentari, però Unió de Pagesos opina que modificar el pla especial de protecció del parc agrari “obre la porta a l’especulació”.

(La Vanguardia)

 

Unió de Pagesos reclama que les vies blaves no siguin un entrebanc a l'activitat agrícola

El sindicat presenta al·legacions a la segona fase del projecte que afecta les comarques de l'Anoia, el Baix Llobregat i el Bages.

(Regió 7)

 

El 80% de ramaders no se sent valorat i més del 50% preveu plegar abans de 2030

Una situació afegida al poc atractiu d'aquesta feina entre els joves, que no la veuen com a possibilitat de futur, segons una enquesta de la Universitat de Lleida.

(Nació Digital)

 

#Cultura
 

La Generalitat de Catalunya convoca una nova línia de subvenció que uneix la gastronomia, el turisme i la cultura

Els municipis amb menys de 150.000 habitants podran sol·licitar aquests ajuts que donen suport a la programació d'espectacles d'arts en viu de caràcter professional en esdeveniments d'interès agroturístic.

(Generalitat de Catalunya)

 

#Entrevistes
 

Dídac Valera: «Les persones marquen la política agrària del país amb les seves decisions de compra»

Dídac Valera i el seu germà pertanyen a una família de pagesos que fa més d’un segle que treballa la terra. La seva empresa hortícola és una font constant d’innovació, adaptant-se dia rere dia per satisfer les necessitats de la comunitat a la qual serveix. 

(BCN Smart Rural)

 

Glòria Roig: «M’agrada molt ser la meva pròpia cap»

Glòria Roig és una agrònoma i pagesa que, des de fa vuit anys, es dedica a conrear herbes aromàtiques ecològiques al Lluçanès. Darrerament, ha expandit la seva activitat per incloure també el llúpol. 

(BCN Smart Rural)

 

Josep Soms: “El canvi climàtic i la sequera són una realitat que ha vingut per quedar-se”

El pagès de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera explica les estratègies que implementa per fer front a la sequera.

(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

Pep Riera: “Ara la terra és per especular, no és per treballar-la”

L’exdirigent històric d’Unió de Pagesos recorda amb orgull les lluites del passat. Però, quan apunta al futur, el somriure se li estronca.

(El Crític)

 

Joan Casals: "L'agricultura té física, química, matemàtica, biologia, genètica… i fins i tot poesia"

El subdirector de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes i responsable d’Agròpolis, és enginyer agrícola i expert en tomàquets.

(Ara)

 

Alfons Planas: “Catalunya té el 75% del seu territori emboscat, però descuidat”

L’empresari agrícola, de 74 anys, ha estat alcalde de Montseny entre el 1983 i el 2018 i ara presideix l’Associació de Ramaders i Agricultors del Montseny (Aram).

(El 9 Nou)

 

Josep Maria Saurí: “Abans de la sequera un camió d’alfals valia uns 1.500 euros, ara val més de 3.000”

El propietari de Can Terrades, a la Batllòria de Sant Celoni, és  membre fundador de l’Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor.

(El 9 Nou)

 

Ada Parellada: “Amb la meitat del que es llença podríem combatre la fam”

El Critic parla de malbaratament i de cuina d'aprofitament amb la cuinera del restaurant Semproniana.

(El Crític)

 

#Opinió
 

«Quan sigui gran, vull ser pastor»

En aquest article d'opinió, la periodista Laura Serrat aborda la qüestió de com les aspiracions professionals dels nens han canviat amb el temps i reflexiona sobre el poc interés que mostren els infants envers professions tradicionals com la de pagès o pastor. L’autora considera que la manca de vocacions en el món rural pot tenir conseqüències negatives per al sector agrícola i ramader, juntament amb altres factors com les dificultats d'accés a la terra i els problemes burocràtics.

(Regió 7)

 

Un país de boscos

Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana de Catalunya, defensa en aquest article que cal establir una visió, un discurs i una aliança nous al voltant de la gestió ecològica i econòmica de la massa forestal de Catalunya.

(El Crític)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!