Destaquem
Els ministres de la UE donen llum verda a les noves regles de la Política Agrària Comuna
Després de tres anys de negociació, els ministres d'Agricultura dels Estats membres la Unió Europea han donat llum verda a la nova Política Agrària Comuna. A Brussel·les, l’acord s’ha qualificat d’”històric”, un pacte que obre les portes per a una PAC més justa i sostenible a nivell econòmic, social i ambiental. Ara la pilota és a la teulada del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, on s’està negociant el pla estratègic amb les comunitats.
És important recordar que l’Estat espanyol compta amb una dotació de 47.724 milions d’euros per al període 2023-2027, la qual cosa representa una xifra molt important per al futur de l’agricultura i la ramaderia del territori.
Més informació sobre la nova PAC en aquest enllaç.
Més novetats agroalimentàries
#Espais agraris singulars
Cinc municipis impulsen l'Espai Agrari de la Baixa Tordera
Palafolls, Malgrat, Tordera, Santa Susanna i Blanes signen el Pla de Gestió i Desenvolupament del projecte mancomunat promogut per la Diputació de Barcelona.
(La Vanguardia)
Sant Vicenç dels Horts cedirà terrenys a nous agricultors per revitalitzar el sector i afavorir el relleu generacional
Els emprenedors seleccionats rebran un assessorament integral per fer viable el seu projecte.
(Món Rural)
#Agricultura i natura
El 10% de la superfície agrària a l’Estat espanyol és ecològica
Per extensió, els principals cultius ecològics són oliverars, cereals per a la producció de gra, fruits secs i vinya.
(Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació)
Vint parcs de les olors per recuperar l’ús de les plantes aromàtiques a Catalunya
Es tracta d’una xarxa de parcs amb dos objectius: la producció ecològica i tradicional de plantes aromàtiques i medicinals i la divulgació d’aquest patrimoni natural.
(Arrels)
El futur del vi passa per tenir cura dels sòls
Un simposi de viticultura regenerativa posa sobre la taula la urgència d'avançar cap a nou model de conreu per fer front al canvi climàtic i contribuir al bon estat de la terra
(Arrels)
#Ramaderia i ecologia
El Parc del Montnegre i el Corredor construeix un cobert ramader a la finca de can Bosc per poder-hi fer ramaderia extensiva i prevenció d'incendis
El nou cobert, de 100 metres quadrats, s’ha fet amb materials sostenibles.
(L’Informatiu dels Parcs)
Esquilada popular a Prats de Lluçanès per mantenir l’ofici
Ramaders d'Osona veuen la cita anual com "una festa, tant pel benestar de les ovelles, com per mantenir l'ofici".
(Món Rural)
#Boscos gestionats
Es presenta una guia per promoure la utilització de biomassa forestal com a font energètica sostenible per a les empreses
La guia té com a objectiu sensibilitzar les empreses i orientar-les sobre com incorporar en el seu procés productiu l’ús de la biomassa procedent de les Àrees de Gestió Prioritària (AGP) per a la prevenció dels incendis forestals, així com en la seva estratègia de comunicació i màrqueting per tal d’integrar la biomassa com a vector de sostenibilitat a l’empresa.
(Diputació de Barcelona)
Els beneficis dels boscos mediterranis, en perill si la temperatura global puja més de 2 graus
Un equip d’investigadors del CTFC, la UdL i el CREAF ha descobert que, si l’escalfament a la conca mediterrània puja per sobre dels 2 graus de temperatura, els nombrosos indicadors sobre incendis i riscos climàtics experimenten un augment mitjà del 64%.
(CTFC)
Elaboren el mapa global de fluxos de carboni en els boscos del segle XXI
Un nou estudi liderat per la NASA i amb la participació del CTFC, Agrotecnio i la UdL aporta una visió a escala mundial de les emissions i absorcions de carboni associades a la biomassa dels ecosistemes terrestres. Els resultats faciliten la comptabilització, seguiment i verificació d’aquests fluxos de carboni en el marc dels compromisos climàtics de l’Acord de París i del balanç mundial de 2023, que avaluarà el progrés col·lectiu cap als objectius climàtics a llarg termini.
(CTFC)
#Acció climàtica
L’impacte del canvi climàtic en cultius de gran tradició en terres mediterrànies
Un article científic condensa la recerca feta durant anys per part de l’equip de l’Espigall al voltant de l’impacte que tindrà el canvi climàtic en el paisatge agrícola català.
(Dialnet)
El paper de l’agricultura en les emissions de gasos d’efecte hivernacle
Aquest article analitza en profunditat la contribució del sector agrari en les emissions de gasos d’efecte hivernacle i destaca les pràctiques agrícoles que poden ajudar a reduir-les.
(Ruralcat)
La producció d'aliments haurà de ser climàticament neutra el 2035
Així s'estableix en la proposta de reglament sobre l'ús de la terra, la silvicultura i l'agricultura presentada per la Comissió Europea en el marc del “Paquet Clima”.
(Agropopular)
Les activitats no agrícoles representen un percentatge creixent de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle procedents dels sistemes alimentaris
Un estudi dirigit per la FAO destaca la importància d’impulsar pràctiques respectuoses amb el clima al llarg de tota la cadena de subministrament d'aliments.
(FAO)
#Energia verda
El Govern de la Generalitat modificarà el Decret de les renovables aquesta tardor
Els promotors de renovables necessitaran l'acord dels propietaris i hauran de presentar els projectes als ajuntaments.
(Generalitat de Catalunya)
#Ecologia urbana
Ja són vuit els horts urbans gestionats per persones amb necessitats especials a Barcelona
Les persones que gestionen els horts tenen discapacitat física, intel·lectual o un trastorn de salut mental i disposen del suport tècnic d’una empresa que els ensenya a plantar, conrear i collir les hortalisses.
(Sostenible)
Els horts urbans: autoconsum i mirada social
L’hort comunitari de Mira-sol, a Sant Cugat, és una iniciativa consolidada que va néixer de la pressió ciutadana.
(El Cugatenc)
#Agrodiversitat
L'augment de la biodiversitat millora la salut de les persones
Un estudi encarregat pel Servei de Promoció i Conservació de l'Espai Públic de l'AMB analitza els beneficis directes i indirectes que aporta la biodiversitat a la salut de les persones. Entre els més rellevants, l’estudi destaca que les dietes basades en la diversitat de cultius ajuden a protegir-se contra malalties gràcies a la ingesta equilibrada de micronutrients i vitamines.
(AMB)
#Sistemes alimentaris agroecològics
Nou dossier tècnic sobre sistemes agroalimentaris sostenibles
Un nou monogràfic Departament d’Acció Climàtica aborda d’una manera integral la transformació del sistema agroalimentari català per poder fer front als principals reptes del sector i la societat.
(Ruralcat)
#Transformació agroalimentària
Canviar el model agroalimentari des d’un petit forn de poble
El col·lectiu Eixarcolant engega una campanya per aconseguir 100.000 euros. Volen recuperar el forn de Jorba i demostrar que és possible desenvolupar un nou model de producció, distribució i consum d’aliments.
(Món Rural)
#Productes agroalimentaris del territori
La recuperació del tomàquet Mandó, una varietat autòctona de Collserola
Damià Gibernet, de Can Mandó, a Vallvidrera, ha recuperat unes llavors que feia més de mig segle que no es cultivaven. Gràcies a la seva tasca, actualment hi ha prop de 5.000 mates d’aquesta varietat de tomàquet a Collserola.
(El Cugatenc)
#Comerç local i de proximitat
La província de Barcelona compta amb més de 12.500 parades entre els 265 mercats setmanals
El 90% dels municipis de més de 5.000 habitants tenen mercats de venda no sedentària.
(Diputació de Barcelona)
Més productes ecològics i de proximitat als mercats municipals de Barcelona
El programa “Comerç verd” qualificarà els mercats municipals de Barcelona que ofereixen aliments locals, de petits productors, ecològics, de pagès i de llotja. El projecte forma part del programa Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i vol incentivar el consum de productes de proximitat.
(Sostenible)
#Malbaratament i residus alimentaris
Mercat Circular, un nou projecte d’aprofitament alimentari a Mercavallès
El projecte està impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb l’objectiu d’aprofitar fruites i verdures del mercat Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a la comarca.
(Sostenible)
Mou-te pel zero als mercats municipals de Vilanova i la Geltrú
La campanya està impulsada per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb Go Zero Waste amb l’objectiu de promoure la reducció de residus i el comerç local.
(Sostenible)
#Dieta saludable
Menjar aliments ecològics durant la infantesa s’associa a un millor desenvolupament cognitiu
Un estudi d'ISGlobal ha trobat que la ingesta d’aliments ecològics es relaciona amb millors puntuacions en proves d’intel·ligència fluida (capacitat de resoldre problemes nous) i de memòria funcional o de treball (la que permet al cervell retenir nova informació mentre cal a curt termini).
(Món Rural)
#Màrqueting agroalimentari
Osona busca els 10 millors aliments de la comarca
La iniciativa està promoguda pel Consell Comarcal d'Osona (Osona Turisme) i Creacció, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.
(Nació Digital)
La Festa Alícia't es reinventa i se celebrarà al setembre en format virtual
L'edició 2021 de la Festa de la gastronomia de les comarques de Barcelona se celebrarà online els propers dies 16, 17 i 18 de setembre. Serà gratuïta i oberta a tothom.
(Nació Manresa)
Benvinguts a Pagès creix amb una oferta estable tot l'any
La festa de la pagesia tornarà a obrir les portes de les explotacions agroalimentàries de Catalunya el primer cap de setmana d'octubre i, en paral·lel, creix amb una oferta estable.
(Nació Sant Cugat)
Els premis Parc a taula reconeixen la feina de divulgació gastronòmica i cultural de cinc empreses de la Xarxa de Parcs Naturals
Aquests premis, distribuïts en quatre categories, volen reconèixer el treball de les empreses situades dins un territori de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, en la difusió dels valors naturals, culturals i paisatgístics d’aquests espais.
(Diputació de Barcelona)
Ecoviure tornarà a l'octubre amb un espai monogràfic dedicat a la mel
La nova edició de la fira de la sostenibilitat recupera la presencialitat. S’hi faran tallers per a infants i adults, xerrades i tastos de diferents tipus de mel.
(Nació Manresa)
La Setmana Bio busca organitzadors d'activitats arreu de Catalunya
És un esdeveniment que promociona i dona a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població i se celebrarà del 16 al 24 d’octubre.
(Generalitat de Catalunya)
El festival internacional Agrofilm 2021 premiarà les millores filmacions sobre agricultura i alimentació
Agrofilm és un festival organitzat conjuntament per una institució de recerca eslovaca i professionals del cinema, i que compta amb el suport de la FAO.
(Ruralcat)
#Vida rural
Com ha renascut Claret de Cavallers
Dos nous veïns retornen l’activitat agrícola i ramadera a aquest poblet del Bages.
(Arrels)
#Alertes agràries
SOS del sector lleter
Els vaquers calculen que, en 30 anys, el 90% de les granges catalanes han desaparegut a causa dels preus sota cost de la llet.
(Arrels)
Plantada veïnal per salvar la darrera zona agrícola de Cornellà de Llobregat
L’ARE Ribera-Salinas amenaça l’última zona agrícola del municipi.
(Directa)
L’Ajuntament de les Franqueses del Vallès s’oposa a la creació d’un parc fotovoltaic en terrenys agrícoles
Segons l’executiu local, es tracta d’una agressió cap a l’entorn i el medi ambient, donat que l’espai on es planteja crear la instal·lació és no urbanitzable i destinat al cultiu.
(Món Rural)
#Art agrari
Perejaume inaugura una mostra en espais naturals i agraris del Maresme
“Guardar a fora” explora els límits creatius de l’autor amb un femer daurat o uns aspersors per regar el mar.
(El Periódico)
#Entrevistes
Maria Rovira: “La terra cal sentir-la, no domesticar-la”
Pagesa del Parc Rural del Montserrat, fa més de cinquanta anys que treballa la terra. El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria en defensa de les dones del món rural.
(La Vanguardia)
Valentina Muñoz: “Em comunico millor amb les cabres que amb moltes persones”
La jove pastora del Parc Rural del Montserrat reivindica la importància del sector primari.
(La Vanguardia)
Carlo Petrini: “Si un gastrònom o un pagès no és ecologista, és estúpid”
El fundador de Slow Food, Carlo Petrini, aposta per un canvi basat en la regeneració de la terra i del pensament.
(Arrels)
Francesc Font: “El que vaig veure a Austràlia i als Estats Units és que també es pot viure de finques petites”
L’autor del llibre “Arrelats a la terra” és un dels tècnics agraris que més ha contribuït a fer conèixer i a estendre l’agricultura regenerativa a Catalunya.
(Agrocultura)
Marc Talavera: “El model agroalimentari no és al centre del debat i li hem de posar”
El president del col·lectiu Eixarcolant afirma que estan decidits a transformar la manera de produir i de consumir a casa nostra.
(Arrels)
Lluís Brotons: “Reforestar zones cremades al Mediterrani és una mala idea”
El científic del CSIC i investigador del CREAF alerta sobre la necessitat de planificar què es fa amb els creixents boscos davant el previsible augment dels incendis per la crisi climàtica.
(El diario)
David Torrelles: “A Espanya i a altres països tenim un problema: la convivència amb el sector convencional”
El president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica comparteix claus per afrontar la nova normativa europea.
(Agrocultura)
Joan Pino: “Hem d’aprofitar les oportunitats de sòl lliure que encara resta a la ciutat"
El Director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) defensa la importància de naturalitzar el verd urbà.
(La Vanguardia)
Martina Manyà: “El futur passa per ruralitzar les ciutats”
L'obra de l'artista visual barcelonina reflecteix els valors del món rural a través de la natura, l'alimentació i la mirada femenina.
(Arrels)
Anna Pérez Català: “No podem concebre que ens estem quedant sense recursos”
L’ambientòloga és comissària de Barcelona Demà, una sèrie de debats per definir el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.
(Crític)
#Reportatges
Pioners de la permacultura urbana
Joan Carulla i Robert Strauss porten dècades fent créixer el camp als terrats de Barcelona.
(El País)
L’Escairador: un projecte de vida
L’Escairador és el nom d’un projecte del Berguedà que neix amb la voluntat de recuperar el blat de moro blanc i el blat forment roig, dos varietats tradicionals de cereals.
(La Conca 5.1)
L’art d’espigolar avui
Milers de quilos de fruita i verdura queden al camp sense recollir, però se’ls pot donar sortida.
(El Punt Avui)
La pagesia, clau per prevenir els incendis
Els experts coincideixen a remarcar-ne el paper imprescindible per afrontar aquest risc i demanen que es posi en valor la seva tasca.
(Arrels)
Quan el bosc es converteix en el nou rebost
Creixen les iniciatives que busquen conrear el terreny forestal per a produir aliments.
(El País)
#Opinió
Defenseu els productes locals encara que no siguin vostres
Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens convida en aquest article a no oblidar la pròpia cultura gastronòmica.
(La Vanguardia)
— Redacció BCN Smart Rural —