Lluis Fisas
Lluís Fisas, pagès del Parc Agrari del Baix Llobregat. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

La importància d’implementar polítiques alimentàries locals, a debat en una jornada tècnica organitzada per la Diputació de Barcelona

Se celebrarà el pròxim 10 de novembre a la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat.

El pròxim 10 de novembre de 2022, a la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, se celebrarà la primera jornada ‘Alimentem Barcelona’. Impulsada per la Diputació de Barcelona en el marc del BCN Smart Rural, l’acte vol fomentar la creació de polítiques alimentàries locals i promoure una alimentació més saludable, sostenible i segura al territori. 

L’alimentació és una necessitat fonamental de les persones, i garantir-ne l’abastiment, un deure dels governs. Però, tot i que Catalunya gaudeix des del 2021 d’una estratègia alimentària de país, a les comarques barcelonines no hi ha actualment cap poble o ciutat que disposi d’una estratègia alimentària aprovada i en procés d’implementació. Per què?  L'endarreriment de polítiques que redueixin la greu dependència alimentària de l'exterior és causada per una manca de planificació alimentària a nivell local o per falta de consciència sobre la fragilitat del model alimentari actual? I quina repercussió té sobre els aliments que tenim al nostre abast? L’accés a una alimentació saludable, sostenible i segura està garantida per a la població general o només és i serà assequible per a determinats segments de la ciutadania?

Per intentar respondre aquestes qüestions, la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona organitza una jornada per ajudar els ens locals que desitgen garantir l’abastiment de la població amb aliments de proximitat i destacar les millors estratègies alimentàries implementades a nivell municipal, regional, estatal i internacional.

 

Una jornada d'anàlisi i diàleg

L’acte serà inaugurat per Valentí Junyent, diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, qui estarà acompanyat d’Eva Martínez, presidenta del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, i Laia Camps, coordinadora tècnica del Consell Català de l’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

A continuació, tres experts reflexionaran sobre l’estat dels sistemes alimentaris a escala global i el seu impacte a escala local. El primer a intervenir serà Fernando Fernàndez, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural del Govern de les Illes Balears, qui parlarà sobre l’emergència climàtica i les seves conseqüències a nivell de producció alimentària. Oriol Estela, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), abordarà la importància de no improvisar amb el menjar. I Josep Carles Vicente, membre de la Comissió Permanent Nacional d’Unió de Pagesos, reflexionarà sobre si Barcelona és o no terra pagesa.

Durant la segona part de l’acte es presentarà la publicació digital ‘Alimentem Barcelona’, una guia pràctica per ajudar els ens locals que desitgen proveir la seva població amb productes de proximitat. Amb fotografies de Patxi Uriz, la publicació és el resultat del treball conjunt i transversal de tres experts en la matèria: Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora de l'estratègia BCN Smart Rural; Josep Montasell, cofundador i primer director del Parc Agrari del Baix Llobregat; i Anna Roca, professora a la Universitat de Girona i consultora de projectes de dinamització agroalimentària.

La tercera part de la jornada servirà per destacar algunes de les actuacions que ja s’estan portant a terme des dels àmbits ciutadà i institucional per transformar positivament el sistema alimentari de les comarques barcelonines. En representació de l’acció ciutadana estarà Joan Coll, membre de la Xarxa Pagesa; Marc Talavera, president del Col·lectiu Eixarcolant; Xavier Barniol, director tècnic del Consorci del Lluçanès i un dels impulsors del Quall, la primera formatgeria col·lectiva de Catalunya; Alejandro Guzmán, cuiner i fundador d’Ecocentral; Salomó Torres, president d’Hortec; Alba Rojas, coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i sòcia de SuperCoop Manresa; i Raquel Díaz, directora de la Fundació Espigoladors. Com a representats de l’acció institucional, la jornada comptarà amb la participació de responsables de serveis de la Diputació de Barcelona que estan relacionats, directament o indirectament, en la creació d’estratègies alimentàries locals i supramunicipals; concretament, parlaran Guida Obrador, gerenta de Serveis de Salut Pública i Consum; Xavier Font, cap de l’Oficina Tècnica de Turisme; Rosabel Hernández, cap de la Secció de Suport al Teixit Productiu Local; Josep Antoni Báguena, responsable d’Anàlisi i Prospectiva Territorial; Carles Castell, responsable de Seguiment de Programes i Accions Ambientals; i Helena Perxacs, gerenta del Parc Agrari del Baix Llobregat.

La jornada ‘Alimentem Barcelona’ culminarà de la mà de Jaume Minguell, cap de l’Oficina de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, qui concretarà els recursos que ofereix la corporació als ens locals que volen dissenyar i implementar estratègies alimentàries als seus municipis. 

Aquesta jornada s’emmarca en l’estratègia BCN Smart Rural, un projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER de la Unió Europea.

Per a més informació sobre la primera jornada per impulsar polítiques alimentàries locals, podeu escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Recursos
Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!