A la demarcació de Barcelona, els obradors I escorxadors compartits sempre han jugat un paper fonamental en el desenvolupament de les zones rurals i han permès posar al mercat productes elaborats de forma artesana per les famílies del territori. Malauradament, la industrialització progressiva del sector agroalimentari ha obligat a tancar molts d’aquests equipaments, generant un buit que afecta de forma negativa als joves emprenedors del sector agroalimentari.
Aquesta situació ha provocat que la Diputació de Barcelona impulsi la posada en marxa d'equipaments compartits que puguin donar servei a persones amb idees de negoci i ganes de materialitzar-les. I, de fet, dels quinze espais col·lectius de transformació agroalimentària que hi ha actualment en funcionament a les comarques barcelonines, sis han comptat amb el suport de la corporació: són la formatgeria del Lluçanès, la sala de desfer del Parc Rural del Montserrat, l'obrador d’horta del Bages, l'escorxador mòbil de la Catalunya Central, el petit escorxador modular del Moianès i la sala de desfer i sacrifici del Montseny.
A ‘Territori artesà’, el nou curtmetratge de les ‘Històries BCN Smart Rural’, Anna Puig i Joan Rius ens presenten els dos equipaments col·lectius que fan servir actualment per elaborar i transformar els seus productes agroalimentaris. Els acompanya la geògrafa i consultora Anna Roca, qui explica la importància dels obradors i escorxadors compartits a l’hora de potenciar la transició cap a un model alimentari més sostenible, proper i inclusiu.
— Redacció BCN Smart Rural —