Formació al Tall. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Formació al Tall. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Es posa en marxa al Parc Rural del Montserrat el primer espai formatiu per a pastors i ramaders catalans

Aquest equipament pioner i innovador ha estat impulsat per la Diputació de Barcelona en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural i compta amb el suport de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.

El Parc Rural del Montserrat acaba d’estrenar un nou equipament, pioner a Catalunya, que combinarà formació i serveis de desfet de carn en un mateix edifici. L’espai està situat a Marganell i ha costat uns 100.000 euros, que han estat cofinançats per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural.

La posada en marxa de l’equipament es va fer la setmana passada amb la primera jornada d’un curs de desfet de carn que constarà d’un total de cinc sessions i s’allargarà fins al desembre. Adreçat específicament a ramaders i pastors del territori que volen millorar la viabilitat econòmica de les seves explotacions fent venda directa de carn, el curs està liderat per tres experts en la matèria: Cesc i Montse Ribalta, de Ribalta Carnissers, i Agustí Quintana, tècnic de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).

Amb l’aforament complet, s’ha fet evident l’interès dels ramaders i pastors del Parc Rural del Montserrat per aprendre els continguts de la formació, que, en aquesta primera sessió, ha consistit en tallar i preparar xai, cabrit i pollastre. La segona i tercera jornada del curs seran els dies 4 i 11 de novembre i s’ensenyarà l’especejament dels quarts posteriors i anteriors de les vedelles. La quarta trobada tindrà lloc el 17 de novembre i es centrarà en higiene i manipulació alimentària, mentre que la cinquena jornada es dedicarà a la comercialització del producte carni. La darrera sessió del curs de desfet de carn es realitzarà després del pont de la Constitució, el dia 9 de desembre.

El curs ha estat organitzat pel Parc Rural del Montserrat a la sala de desfer d’ús formatiu que ha impulsat aquesta entitat i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) gràcies al BCN Smart Rural, un projecte europeu que lidera la Diputació de Barcelona. Dit això, el nou equipament és només un dels cinc espais compartits de transformació d’aliments que s’estan desenvolupant en el marc d’aquest programa. Els quatre equipaments restants són la formatgeria del Lluçanès, l'obrador d’horta del Bages, el petit escorxador modular del Moianès i l’escorxador mòbil de la Catalunya Central. Alguns ja estan en funcionament i d’altres ho estaran aviat.

Per a més informació sobre la sala de desfer del Parc Rural del Montserrat i el seu programa formatiu, podeu escriure a Marta Martínez, enginyera de territori i responsable de l’equipament.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Formació al Tall. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!