A la demarcació de Barcelona, hi ha actualment 362 explotacions apícoles, el que representa el 32% dels productors de mel de Catalunya.
En el Dia Mundial de les Abelles us presentem tres projectes liderats per persones que entenen el valor de les abelles i es preocupen per tenir cura d’uns insectes que són fonamentals per a la pol·linització de les plantes i la preservació dels ecosistemes.
Èric Barbero, abellaire de Melvida
Èric Barbero, Melvida. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Èric Barbero és l’abellaire de Melvida, un projecte d’apicultura sostenible nascut a la Serra de Collserola. Va tenir la sort de criar-se molt a prop de la natura, entre la Floresta i Valldoreix, i el bosc va ser sempre el seu jardí preferit. De petit li encantava anar-hi a buscar espàrrecs, observar els esquirols i trobar cuques de llum, però quan veure lluernes a les nits d’estiu es va convertir en una quimera, va decidir fer alguna cosa per revertir la crisi de biodiversitat que percebia al seu entorn més proper.
Aviat va descobrir el món de les abelles i no va poder evitar caure rendit davant del paper clau que juguen aquests insectes en la pol·linització de les plantes i la preservació de la natura. Sense dubtar-ho gaire, va canviar la seva professió de fisioterapeuta per la d’apicultor i ara organitza cursos, tallers, visites a apiaris i tastets, a més de vendre directament una mel artesanal de qualitat superior.
Josep Ruaix, apicultor de Delícia de Mel
Josep Ruaix, Delícia de mel. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Josep Ruaix és un apicultor apassionat de les abelles, que el criden des de ben petit. El seu pare, “l’avi Manel”, recol·lectava d’arnes que fabricava ell mateix una mel verge i delicada que envasava de forma artesanal i gaudien en família. El record del gust d’aquella mel i veure treballar el seu pare amb les abelles fascinava en Pep, que va créixer portant dins l’ànima la curiositat per l’apicultura.
Fa vuit anys va decidir emprendre l’aventura de fer mel i va agrair molt l’ajuda inicial de Marià Castells, un apicultor de tercera generació a qui considera el pare de les seves abelles. Al costat d’un expert com ell, l’aprenentatge està garantit i, tot i les creixents dificultats causades en bona part pel canvi climàtic, està molt orgullós de Delícia de mel, la seva petita explotació familiar d’apicultura transhumant.
En Pep i les seves arnes viatgen arreu de Catalunya per aprofitar millor la riquesa de les diferents floracions que ofereix el territori i diversificar l’alimentació de les abelles. Fent aquestes transhumàncies contribueix a la pol·linització de conreus i plantes silvestres i té efectes positius en la biodiversitat dels ecosistemes. A més, li permet extraure una mel de gran qualitat i riquesa nutricional.
Josep Maria Oliva, apicultor de Mas Buret
Josep Maria Oliva, Mas Buret. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
En una masia situada sota el massís de la Tossa de Santa Margarida de Montbui trobem una masia envoltada d’oliveres, ametllers, nesprers, pomeres, cirerers i pins. És un paratge preciós que inspira molta tranquil·litat, un indret ideal que sembla penetrar de manera natural el caràcter seré i amable de Josep Maria Oliva, la quarta generació d’apicultors de Mas Buret.
És el seu pare qui va impulsar l’empresa que porta el nom de la casa familiar, però abans ja tenien abelles i feien mel per autoconsum. Actualment tenen uns 200 abellars situats a diferents comarques de Catalunya i els van movent per assegurar-se que els insectes puguin alimentar-se amb el millor pol·len i nèctar de flors. La seva mel és artesanal des de la recol·lecció fins l’envasament i no utilitzen cap producte químic que pugui alterar la qualitat d’uns productes que venen a botigues de proximitat, principalment.
- Visita el seu web per conèixer el llistat de punts de venda i descobrir moltes receptes amb mel.
— Redacció BCN Smart Rural —