Supermercat cooperatiu la Feixa a l'Espai Agrari Cinc Sènies-Mata-Valldeix
Cooperativa de consum sense ànim de lucre, amb un model autogestionat i participatiu. Es proveeix de productors de proximitat, que treballin en projectes d’iniciativa social, evitant sempre que sigui possible, grans distribuïdores.
El projecte neix de la necessitat d’un canvi d’escala de les associacions de consumidores de productes ecològics: l’Estrella i l’Ecoopirativa de Mataró.
L’objectiu de la Feixa és promoure un canvi en el model de consum imperant, contribuint al canvi cap a una societat social i mediambiental més justa i respectuosa. Per això, el projecte vol fomentar un consum responsable basat en productes ecològics i de proximitat, essent respectuoses amb el medi ambient i amb la salut.
- La Feixa va ser concebuda com un projecte de participació col·lectiva i les sòcies en són la base fonamental. La participació voluntària de les sòcies és de 2 hores cada quatre setmanes.
- Des de La Feixa s’ofereixen productes ecològics i de proximitat, sempre que sigui possible, a granel i amb el mínim de processat. S’intenta evitar el malbaratament alimentari i reduir l’ús d’envasos.
- El Cercle de Proveïdores i Productes escull els productes, no tan sols perquè siguin el màxim saludables sinó perquè a la vegada afavoreixin una societat laboralment més justa i també més respectuosa amb el planeta. Es prioritzen les productores de proximitat abans que les grans distribuïdores, analitzant els seus principis, la seva mida i salut laboral, i es valora molt que fomentin el cooperativisme i el treball social.
- Segons la temporada i disponibilitat, a La Feixa s’hi pot trobar alimentació, begudes, productes de cura personal, de neteja i per la llar així com productes per nadons (bolquers, tovalloletes i alimentació infantil). En aquestes categories s’hi inclouen productes per a celíaques, veganes i persones amb intoleràncies alimentàries.
El pressupost d’arrencada del projecte va ser de 76.000€, que van servir per assegurar la viabilitat del projecte i fer front a costos tals com l’adequació de l’espai del supermercat, la compra de mobiliari i maquinària i l’aprovisionament d’estoc.
Aquests van ser finançats al marge del sistema financer convencional gràcies a la implicació de les sòcies i persones del seu entorn. A més de les aportacions de capital social de les sòcies, va haver dues vies de finançament. Per una banda, es va aconseguir un préstec de 46.000€ de l’entitat de finances ètiques Coop 57 avalat de forma mancomunada per la comunitat de suport de la Feixa. Per l’altra banda, es van emetre 325 títols participatius de 100 euros cadascun, a un termini de 5 anys i amb una remuneració anual del 2%. La cooperativa continua oberta a aportacions voluntàries.
Per altra banda, també es va aconseguir finançament mitjançant la convocatòria de projectes Singulars de la Generalitat de Catalunya pel projecte «Implementació de la venda en línia de productes ecològics i de proximitat i repartiment en vehicles sostenibles».