Alimentar el cambio
Alimentar el cambio és un projecte impulsat per la cooperativa madrilenya Garúa amb l'objectiu de proposar solucions integrals per promoure espais de nutrició i convivència saludables.
Alimentar el cambio és un projecte impulsat per la cooperativa madrilenya Garúa. La proposta sorgeix de la constatació d'una doble problemàtica: d'una banda, que l'alimentació de la població infantil madrilenya s'allunya dels objectius i les recomanacions per a una alimentació sana i equilibrada, i, de l'altra, que es constata el creixement de la demanda d'una alimentació més sostenible en contraposició a la degradació ambiental i l'emergència climàtica.
Des de la cooperativa Garúa es van voler proposar solucions integrals que promoguessin espais de nutrició i convivència saludables. En concret, es va apostar per les comunitats educatives, ja que és en aquestes on molts infants mengen més de 175 dies l'any i on, a més, es generen espais per promoure el gaudi al voltant del plat, normalitzar hàbits alimentaris saludables i sostenibles i fomentar la producció i el consum responsables. Això es concreta, entre d'altres, en la transició cap a la sostenibilitat social i ambiental de l'alimentació infantil, el desenvolupament a partir de transformacions integrals (dels menjadors escolars i molt més) de col·laboracions puntuals, l'elaboració de materials didàctics i divulgatius i la visibilització de bones pràctiques.
Cal destacar que la iniciativa se situa en un entorn urbà on la dimensió de la producció és inexistent i on tampoc no hi ha xarxes de productors desenvolupades.
Des de l'organització impulsora, s'havia treballat anteriorment en la promoció de grups de consum i de fires de productores, però fins aquell moment no s'havia fet cap proposta per vincular el consum i l'alimentació escolar al món agroecològic.
Objectiu principal: contribuir a la transició agroecològica dels sistemes alimentaris del territori de la Comunitat de Madrid, incloent-hi tant el consum com l'adquisició d'hàbits i de cultura alimentària que es produeixen en els entorns educatius.
Objectius específics:
- Incidir per mitjà de la sensibilització en la cultura alimentària de les comunitats escolars tot donant protagonisme a l'alumnat, però involucrant-hi també les famílies i les persones treballadores.
- Millorar els serveis i moments alimentaris dels centres escolars per mitjà de l'assessoria tècnica o de la formació.
- Promoure el consum de proximitat als centres escolars i connectar-los amb els productors.
- Incidir en la normativa com a principal limitant a l'hora de generar transformació.
- Tota la comunitat educativa ha d'estar implicada en el procés de transició.
- El projecte ha tingut impacte en més de 40 centres de la comunitat de Madrid (públics i concertats).
- Els projectes a mitjà i llarg termini acaben formant part de la identitat dels centres.
- Cal plantejar diversos tipus d'intervenció, i amb més o menys grau de profunditat, segons el centre.
- Les polítiques públiques influeixen en la possibilitat de generar projectes semblants: predisposició de l'Administració, Pacte de Milà, etc.
Iniciat amb el suport econòmic de la Fundació Daniel i Nina Carasso. |
En l'actualitat, Alimentar el cambio se sosté econòmicament per mitjà dels projectes. S'estima un pressupost d'entre 30.000 i 40.000 euros anuals. D'aquests, un 60 % provenen de subvencions i donacions (convocatòries de la ciutat, convocatòries de fundacions o donacions privades) i un 40 %, de la contractació directa per a serveis.