Productes d'horta. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Productes d'horta. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Alimentació saludable i sostenible

Alimentar el cambio

«Alimentar el cambio» és un projecte impulsat per la cooperativa madrilenya Garúa amb l'objectiu de proposar solucions integrals per promoure espais de nutrició i convivència saludables.

2016
Cooperativa Garúa
Abel Esteban - Coordinador
Comunitat de Madrid
Justificación y origen

«Alimentar el cambio» és un projecte impulsat per la cooperativa madrilenya Garúa. La proposta sorgeix de la constatació d’una doble problemàtica: que l’alimentació de la població infantil madrilenya s’allunya dels objectius i recomanacions per una alimentació sana i equilibrada i que, en paral·lel, creix la demanda per una alimentació més sostenible en contraposició a la degradació ambiental i l’emergència climàtica.

Des de la cooperativa Garúa van aposar per proposar solucions integrals per promoure espais de nutrició i convivència saludables. S’apostava per les comunitats educatives, ja que es en aquestes on molts infants mengen més de 175 dies a l’any i que a més a més generen espais per: promoure el gaudi al voltant del plat, normalitzar hàbits alimentaris saludables i sostenibles així com fomentar la producció i el consum responsable. Això es concreta, entre d’altres, en la transició cap a la sostenibilitat social i ambiental de la seva alimentació, desenvolupament des de transformacions integrals (dels menjadors escolars i molt més) a col·laboracions puntuals, així com elaborant materials didàctics, divulgatius i visibilitzant bones pràctiques.

Cal destacar que la iniciativa se situa en un entorn urbà on la dimensió de la producció és inexistent i on tampoc no hi ha xarxes de productors desenvolupades.

Des de l’organització impulsora, s’havia treballat en la promoció de grups de consum i de fires de productores, però fins al moment no s’havia fet cap proposta per vincular el consum i l’alimentació escolar al món agroecològic.

Objetivos

Objectiu principal: Contribuir amb la transició agroecològica dels sistemes alimentaris del territori de la Comunitat de Madrid, incloent-hi tant el consum com l'adquisició d'hàbits i cultura alimentària que es dona en entorns educatius.

Objectius específics:

  • Incidir a través de la sensibilització en la cultura alimentària de les comunitats escolars. Donant protagonisme a l’alumnat, però involucrant també famílies i persones treballadores.
  • Millorar els serveis i moments alimentaris dels centres escolars a través de l’assessoria tècnica o de la formació.
  • Promoure el consum de proximitat als centres escolars i connectar els centres escolares amb productor/es.
  • Incidir en la normativa com a principal limitant per poder generar transformació.
Ideas inspiradoras y cuestiones clave

Tota la comunitat educativa implicada en el procés de transició.

Un impacte a més de 40 centres de la comunitat de Madrid (públics i concertats).

Projectes a mitjà i llarg termini que s’acaben convertint en la identitat dels centres.

Necessitat de plantejar diferents tipus d’intervenció, i amb més o menys grau de profunditat, segons el centre.

L’impacte de les polítiques públiques en la possibilitat de generar projectes similars: disposició de l’administració, el Pacte de Milà, etc.

Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos
Iniciat amb el suport econòmic de la Fundació Daniel i Nina Carasso.
Presupuesto anual y origen de los recursos económicos

Actualment «Alimentar el cambio» es sosté econòmicament a través dels projectes. Estimen un pressupost de 30.000-40.000 € anuals. D’aquests un 60% prové de subvencions i donacions (convocatòries de la ciutat, convocatòries de fundacions o donacions privades) i un 40% prové de la contractació directa per serveis.

Periodo de ejecución
2006-actualitat
Compartir
Actuaciones relacionadas
Datos relacionados

Autosuficiència alimentària

Compten els municipis de Barcelona amb prou superfície agrícola per abastir la seva població amb aliments de proximitat? Esbrina-ho!