Pastora Valentina Muñoz, Sant Vicenç de Castellet. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Pastora, Sant Vicenç de Castellet. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Agrosilvopastura

Escola de Pastors

Treballa pel relleu generacional de la ramaderia extensiva amb enfocament agroecològic i apostant per un model d’explotacions familiars. A més de la formació, la iniciativa treballa els traspassos extrafamiliars i acompanya a la instal·lació, entre altres accions de suport al sector.

2009
Associació Rurbans
Econòmic
Laia Batalla
Pallars Sobirà
Justificación y origen

L’entitat impulsora del projecte va ser mOntanyanes, que inspirades en experiències com la del moviment Slow Food, comencen a pensar en projectes de dinamització del territori al Pallars Sobirà. En aquest context, es gesta l’Obrador Xisqueta, projecte ja desaparegut que va néixer amb l’objectiu de revaloritzar la llana d’ovelles de raça Xisqueta d’un seguit de pastors i pastores que encara conserven aquesta raça i transformar-la i fer venda directa de les peces artesanals resultants, valorant també el disseny local i la manufactura artesanal. En base al projecte de l’Obrador Xisqueta, hi ha un apropament i es teixeixen aliances i confiances amb pastors i pastores del territori.

L’any 2009, arrel d’un procés de participació fet amb la pagesia del Pallars Sobirà, s’arriba a la conclusió que els ramaders i ramaderes de la comarca no tenen relleu generacional. S’organitza un sopar on es conviden diverses experiències com l’escola de pastors de Picos d’Europa i es comença a treballar en el projecte d’Escola de Pastors de Catalunya. S’hi pren de model l’escola de pastors del País Basc, la d’Iparralde i la de Picos d’Europa, que ja existien en aquell moment, per tal de crear una escola de pagesia i activitat pastoral que formi persones alienes a l’ofici per a ser el relleu que manca al Pallars.

Objetivos

Garantir el relleu generacional mitjançant la incorporació de persones a l’activitat, la gestió sostenible de les finques i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament.

Ideas inspiradoras y cuestiones clave
  • Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya, que s’ha convertit en un referent com a escola de formació de pastors i pastores.
  • La formació té un clar enfocament agroecològic que aposta per un model pagès i de base familiar.
  • L’Escola de Pastors i Pastores és una formació de 6 mesos i mig de durada, eminentment pràctica (10 setmanes de teoria i 4 mesos de pràctiques) per capacitar una generació que, aliena a la pagesia, senten una veritable vocació per a dedicar-se al sector primari.
  • El primer mes de la part teòrica, els alumnes reben formació més generalista, mentre que les següents 6 setmanes la formació és més específica en temes cabdals pel desenvolupament de l’activitat amb base agroecològica (alimentació, maneig animal, transformació, pla d’empresa....). També s’hi ha afegit una part de silvopastura i de pastura de muntanya, així com formació en diagnòstics pastorals.
  • A l’alumnat se li assignen unes pràctiques atenent, de manera individualitzada, els anhels de cada persona participant i les seves especificitats. Així, des de l’Escola de Pastors es compta amb una xarxa d’explotacions d’acollida que tutoritzen l’aprenentatge de l’alumnat, sempre amb el seguiment continu per part de les tècniques de l’Escola. Des que s’inicia l’Escola, més de 150 explotacions han acollit alumnes en pràctiques. D’aquesta manera, s’aconsegueix posar en contacte la pagesia tradicional amb aquesta nova pagesia emergent.
  • A més de la formació, el projecte s’acompanya d’una sèrie d’accions a fi de donar suport al sector, que va des de l’acompanyament al traspàs de finques agroramaderes, l’accés a la terra, una borsa d’oportunitats on es vehiculen ofertes de feina i d’altres necessitats com ara la compra col·lectiva o la compartició de maquinària o el serveis a administracions com ara l’elaboració de guies o el suport tècnic en la redacció de plecs de condicions tècniques per a la contractació del servei de guarda de ramats a muntanya, per la contractació del servei de silvopastura, per a la prevenció d’incendis… Rurbans també ha fet, durant 2023, de secretaria tècnica del pla estratègic per la ramaderia extensiva.
Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

El pressupost anual actual és de 150,000€

Periodo de ejecución
2009-actualitat
Share
Related data

Mosaic agroforestal

La demarcació de Barcelona té un paisatge que afavoreix els grans incendis forestals? Per intentar respondre aquesta qüestió, analitzem l’estat del mosaic de conreus i boscos al territori.

 

Et pot interessar

Butlletí 'Boscos de pastura'

En aquest butlletí destaquem la importància de reintroduir ramats al bosc amb el doble objectiu de reduir el risc de patir grans incendis forestals i valoritzar la carn dels animals criats en llibertat. A més, parlem amb Mercè Oms, la propietària