Red de Municipios por la Agroecología
La Red de Municipios por la Agroecología és una associació formada per entitats locals de l'Estat espanyol que té com a objectiu la generació d'una dinàmica entre entitats locals amb la finalitat de construir sistemes alimentaris locals respectuosos amb el medi ambient, sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats que garanteixin la producció d'aliments saludables, sostenibles i accessibles per al conjunt de la població.
El propòsit inicial de la xarxa era articular i potenciar una xarxa europea de ciutats per l'agroecologia.
No obstant això, després de diverses reunions de treball, i pel fet que les problemàtiques i dinàmiques de les xarxes europees eren molt diferents de les estatals, es va descartar aquesta idea i es va decidir crear una xarxa estatal.
A l'Estat espanyol no hi ha un marc directiu legislatiu sobre polítiques alimentàries, per la qual cosa alguns ajuntaments van proposar crear una estructura orientada a compartir experiències i desenvolupar de manera col·laborativa solucions innovadores per als problemes que pateixen les ciutats implicades en aquests processos.
Per mitjà de la participació col·lectiva, es promou la creació d'un moviment de ciutats i municipis que aposten per la sobirania alimentària. Aquest procés contribueix a l'obtenció d'aliments de proximitat sans i saborosos, a estimular l'economia local, a afavorir un maneig sostenible de la terra i a millorar el medi ambient.
Entre les problemàtiques a tractar hi ha les següents:
- L'accés a les terres per als agricultors.
- La protecció dels usos agraris del territori urbà i periurbà.
- La incorporació professional de nous agricultors.
- La disposició d'infraestructures públiques o col·lectives per a la distribució territorial i l'accés a una formació professional adaptada a esquemes agroecològics i de sobirania alimentària.
- La posada en valor dels usos del territori i la mateixa activitat professional agrària.
- El desenvolupament d'estratègies alimentàries locals.
- Etc.
Ajudar les administracions a construir sistemes alimentaris locals:
- Sostenibles, resilients i respectuosos amb el medi ambient.
- Inclusius, segurs i diversificats per assegurar la producció d'aliments saludables, sostenibles i accessibles per al conjunt de la població.
- Que potenciïn l'ocupació local.
- Treballar en xarxa permet enfortir i consolidar els esforços individuals.
- Les polítiques alimentàries locals es veuen reforçades als municipis que formen part de la xarxa, ja que s'incrementa la rellevància política de la matèria.
- La xarxa permet posar en valor i compartir tot el coneixement col·lectiu, l'aprenentatge i l'experiència que es van adquirint als municipis que la formen, tant des del punt de vista polític com tècnic i, també els de les organitzacions socials que acompanyen els ajuntaments en aquesta tasca.
- La generació d'espais per a l'intercanvi de coneixements i aprenentatges (seminaris web o interpersonals) basats en les peticions de les persones participants és una eina fonamental, però s'han de dotar de recursos adequats.
32.000 euros (2017), provinents de la Fundació Daniel i Nina Carasso, l'Ajuntament de Saragossa i la Fundación Entretantos.
- Fundació Daniel i Nina Carasso: 50.000 euros.
- Partenariat estratègic: 44.000 euros.
- Quotes dels socis: 30.000 euros.
- Fundació Daniel i Nina Carasso, Apoyo Barcelona: 25.000 euros.
- RURBAct (ECF): 23.000 euros.
- Fundació Entretantos: 20.000 euros.