Estratègia alimentària
CEDIDA
Agroecologia

Xarxa de Municipis per l'Agroecologia

La Xarxa de Municipis per l'Agroecologia és una associació formada per entitats locals de l'Estat espanyol. Té per objectiu la generació d'una dinàmica entre entitats locals amb la finalitat de construir sistemes alimentaris locals, respectuosos amb el medi ambient, sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats que garanteixin l'accés a un aliment saludable, sostenible i accessible al conjunt de la població. 

2016
Fundación Entretantos
Formatiu
Intercanvi de coneixement
Justificación y origen

El propòsit inicial de la Xarxa era articular i potenciar una Xarxa Europea de Ciutats per l'Agroecologia. 

Després de diverses reunions de treball, i pel fet que les problemàtiques i les dinàmiques de les xarxes europees eren molt diferents a les estatals, es va descartar aquesta idea i es va decidir crear una xarxa estatal.

En l'estat espanyol no existeix un marc directiu legislatiu sobre polítiques alimentàries, per la qual cosa alguns ajuntaments van proposar crear una estructura orientada a compartir experiències i desenvolupar de manera col·laborativa solucions innovadores per als problemes que sofreixen les ciutats implicades en aquests processos.

Mitjançant la participació col·lectiva es promou la creació d'un moviment de ciutats i municipis que aposten per la sobirania alimentària. Aquest procés contribueix a l'obtenció d'aliments de proximitat sans, i saborosos, s'estimula l'economia local i s'afavoreix un maneig sostenible de la terra i la millora del medi ambient.

Entre les problemàtiques a tractar es troben: 

  • L'accés a les terres per als agricultors
  • La protecció dels usos agraris del territori urbà i periurbà
  • La incorporació professional de nous agricultors
  • La disposició d'infraestructures públiques i/o col·lectives per a la distribució territorial, una formació professional adaptada a esquemes agroecològics i de sobirania alimentària.
  • La posada en valor dels usos del territori i la mateixa activitat professional agraris 
  • El desenvolupament d'estratègies alimentàries locals
  • etc.
Objetivos

Ajudar les administracions a construir sistemes alimentaris locals:

  • Sostenibles, resilients i respectuosos amb el medi ambient.
  • Inclusius, segurs i diversificats per a assegurar menjar saludable, sostenible i accessible al conjunt de la població.
  • Que potenciïn l'ocupació local.
Ideas inspiradoras y cuestiones clave
  • Treballar en xarxa permet enfortir i consolidar els esforços individuals.
  • Les polítiques alimentàries locals es veuen reforçades als municipis que formen part de la Xarxa, s'incrementa la rellevància política de la matèria.
  • La Xarxa permet posar en valor i compartir tot el coneixement col·lectiu, l'aprenentatge i l'experiència que es va adquirint als municipis que el conformen, tant des del punt de vista polític com a tècnic i, també, de les organitzacions socials que acompanyen els Ajuntaments en aquesta tasca.
  • La generació d'espais per a l'intercanvi de coneixements i aprenentatges (webinaris-seminaris i/o interpersonals) , basats en les peticions de les persones participants és una eina fonamental, però s’han de dotar de recursos adequats.
Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

32.000 € (2017), finançats per Fundación Daniel y Nina Carasso, Ajuntament de Zaragoza i Fundació Entretantos.

Presupuesto anual y origen de los recursos económicos

50.000 € procedents de la Fundació Daniel y Nina Carasso; Partenariat estratègic: 44.000 €; quotes de Socis: 30.000 €; FDNC Apoyo Barcelona: 25.000 €; RURBAct (ECF): 23.000 €;  FENT 20.000 €.

Periodo de ejecución
2017-actualitat
Compartir
Datos relacionados

Autosuficiència alimentària

Compten els municipis de Barcelona amb prou superfície agrícola per abastir la seva població amb aliments de proximitat? Esbrina-ho!

 

Et pot interessar