Menjadors escolars a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera
Aposta pels menjadors escolars dins d’un projecte que integra alimentació de qualitat, saludable i sostenible amb l’enfortiment de la pagesia local de la Baixa Tordera a través de projectes educatius vinculats al menjador, la formació a les famílies i una atenció de qualitat.
El projecte neix a partir de la inquietud creixent de les famílies per a l’alimentació més saludable i de proximitat, i per la implicació de l’Ajuntament de Malgrat de Mar amb el projecte de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, que inclou en el seu pla de gestió i desenvolupament accions de sensibilització a escoles dels productes locals i dels sistemes de producció (mesura 3.2.3) i per impulsar i donar suport a la venda de proximitat en el marc dels menjadors escolars i la restauració col·lectiva (mesura 5.2.2).
Per aquest motiu, l’Ajuntament de Malgrat des de fa uns anys aposta pels productes de proximitat i produïts de forma més sostenible en els menjadors escolars dels 3 centres que gestiona (Escoles Marià Cubí, Mare de Déu de Montserrat i Llar d’infants el Fesolet). En total representen uns 42,000 menús anuals. L’acció s’integra en un projecte que promou una alimentació de qualitat, més saludable, sostenible i que enforteixi la pagesia local i el territori, a través dels projectes educatius vinculats al menjador escolar, la formació a les famílies, a més a més d’una atenció de qualitat als infants i famílies.
Per tal d’implementar-ho, l’Ajuntament ha integrat criteris obligatoris de producte ecològic pel 100% de les verdures i les hortalisses, les fruites, els cereals, els ous, les llegums i els làctics i que, en el cas de verdures i hortalisses, hagin estat totes elles produïdes a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.
- Apostar per aliments de qualitat, ecològics, de proximitat, temporada i saludables en els menús de les escoles municipals.
- Donar suport als productors de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera atès que es considera que els seus productes volen promoure la sostenibilitat, la reducció de les emissions
- de diòxid de carboni (CO2) i de gasos d’efecte hivernacle (GEI) en el transport.
- Construir un projecte educatiu de centre i que inclogui formació a les famílies al voltant de l'alimentació sostenible i de proximitat.
- Reduir el malbaratament alimentari i els residus.
- És un projecte que es desenvolupa en entorns educatius amb visió sistèmica del sistema alimentari, tenint en compte la vessant educativa, l’impacte en el territori, la producció local, la contribució a la salut de les persones i l’impacte ambiental.
- El projecte vol posar de rellevància la importància de la compra pública alimentària per col·lectivitats per donar suport a la pagesia local i augmentar el consum de productes locals, de temporada i ecològics.
- Aposta per part de les administracions públiques locals per fer polítiques alimentàries com a vector de canvi cap a la sostenibilitat.
- El servei educatiu de menjador escolar es presta amb modalitat de cuina in situ a les instal·lacions de l’escola Marià Cubí i Soler, i mitjançant el trasllat de menús de línia calenta a l’escola Mare de Déu de Montserrat i a la llar d’infants municipal Els Fesolets.
El pressupost de la licitació contracte de menjadors escolars pels cursos 2022-2023 i 2023-2024 és de 286.181,29 €. El valor estimat del contracte és de 1.289.544,72 €, que comprèn els dos anys inicials, més les dues possibles pròrrogues anuals i la modificació del contracte en un
20% del preu inicial, prevista en els plecs de condicions. Aquests recursos surten del què paguen les famílies en concepte de menjador.