El Turó d'en Rompons, Orrius. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
El Turó d'en Rompons, Orrius. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Agrosilvopastura

Escola de tracció animal moderna

Es tracta d’una formació centrada en la pràctica dirigida a persones que volen incloure la tracció animal moderna a projectes amb enfocament agroecològic, o que es volen capacitar com a prestadors de serveis. Al mateix temps, l’Escola serveix com a punt d’assessorament, divulgació i enxarxament.

2023
Associació Catalana de Tracció Animal
Econòmic
Bernat Torras
Moià (Mas La Franquesa)
Justificació i origen

La tracció animal en l’activitat agrària i forestal, ben utilitzada, suposa una forma d’energia renovable i respectuosa especialment adaptada a petites i mitjanes finques agroecològiques. A més dels beneficis ambientals, la tracció animal a l’activitat agrària i forestal pot representar una millora qualitativa de la productivitat dels boscos i dels conreus en afavorir la permeabilitat, l’estructura i la fertilitat dels sòls.

Aquesta activitat, que havia estat habitual al nostre país fins a mitjans del segle XX, en l’actualitat no disposa de suficients professionals per atendre la demanda creixent. Per aquest motiu, i a partir del coneixement d’altres realitats com el cas de França, on és un ensenyament reglat, l’Associació Catalana de Tracció Animal decideix organitzar una escola de tracció animal. La primera edició va tenir lloc l’any 2023.

Objectius
  • Formar i capacitar els estudiants en maneig i relació amb l’animal, divulgar les formes de treball amb tracció animal moderna i difondre les seves possibilitats pel maneig agroforestal.
  • Dignificar i professionalitzar el treball amb animals.
  • Assessorar i donar suport als estudiants per introduir aquestes formes de treball en les seves activitats agropecuàries o en altres sectors d’activitat susceptibles de ser emprades.
  • Ampliar els nombre de persones que treballen amb tracció animal en el marc d’una agricultura agroecològica.
Idees inspiradores i qüestions clau
  • Es tracta d’una escola pionera al territori amb voluntat de ser una formació estable atès l’elevada demanda que va tenir la primera edició.
  • Escola innovadora pel que fa a l’enfocament pedagògic, centrada en la pràctica.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

El pressupost de la primera edició va ser de 29.000€, mentre que el de la segona edició ascendeix a 40.000€ aproximadament. El pressupost és cofinançat amb percentatges diferents entre l’Escola Agrària de Manresa, la Diputació de Barcelona, el Consorci del Moianès i les quotes dels alumnes.

Període d'execució
2023-actualitat
Comparteix
Dades relacionades

Mosaic agroforestal

La demarcació de Barcelona té un paisatge que afavoreix els grans incendis forestals? Per intentar respondre aquesta qüestió, analitzem l’estat del mosaic de conreus i boscos al territori.

 

Producció agrària ecològica

Com d’esteses estan les pràctiques agràries ecològiques a la província de Barcelona? Quina superfície de terra s'hi dedica? I quins són els conreus que més es produeixen amb mètodes ecològics en el nostre territori?

Et pot interessar