Les Refardes SCCL
CEDIDA
Agroecologia

Les Refardes SCCL

Les Refardes és una cooperativa amb seu a Mura, el Bages, que coordina la producció de llavor de varietats locals en divuit finques repartides per tot Catalunya. La major part d'aquestes finques es dediquen a la venda de proximitat de verdura ecològica certificada.

2003
Les Refardes SCCL
Justificació i origen

És sabut que, des de fa anys i particularment a les zones més urbanitzades del planeta, estem patint un retrocés pel que fa a la biodiversitat cultivada, és a dir, en la diversitat de varietats i espècies que cultivem, principalment per a usos culinaris (però no exclusivament, ja que també poden ser medicinals, d'utillatge, simbòlics o d'altres). De fet, es calcula que ja s'ha perdut el 75 % del patrimoni genètic agrícola. Aquest fet va associat a l'homogeneïtzació de la dieta i a l'expansió del model industrial de producció d'aliments a escala global, fenomen que privilegia l'ús d'un petit conjunt de llavors millorades i estandarditzades sota criteris productius per davant de les varietats locals pròpies de cada territori, més heterogènies i diverses.

Les varietats locals, tradicionals, antigues, pageses, lliures o del país s'adapten millor a condicions d'agricultura ecològica i són un element clau per a la resiliència i la sobirania alimentària dels territoris. Perquè no s'han seleccionat buscant només la productivitat, sinó també els usos i les qualitats específics que s'ajusten a les exigències de l'agrosistema, i són de lliure distribució. A més, permeten diversificar la base alimentària de les societats tant tradicionals com actuals.

A inicis dels anys 2000 hi havia molt poques iniciatives a Catalunya i a l'Estat Espanyol dedicades a la conservació de la biodiversitat cultivada. En aquell moment, a l'Escola Agrària de Manresa s'havien estat fent treballs de prospecció de varietats locals al Bages. De fet, d'aquest petit ecosistema agroecològic sorgí el 2002 el projecte Esporus, un banc de llavors que es troba a Manresa impulsat per l'Era, Espai de Recursos Agroecològics. L'Ester, sòcia fundadora de les Refardes que en aquell moment estava treballant a l'Escola Agrària juntament amb l'Ernest, l'altre soci fundador, van decidir impulsar un projecte que cobrís un dels buits que van detectar en aquell moment: s'estaven fent prospeccions i recollint llavors (i el coneixement associat), les quals s'estaven replicant i conservant en bancs de llavors, però de moment no hi havia cap iniciativa que en promogués l'ús a petita o mitjana escala i que les fes arribar a un públic més ampli o a la mateixa pagesia. 

Tots dos van creure, doncs, que engegar un projecte enfocat principalment a la rèplica i comercialització de les llavors de varietats locals contribuiria a renormalitzar-ne l'ús per conservar-les in vivo estenent-ne novament el cultiu i el consum, fent que fossin llavors vives. Va ser així com el 2003 va néixer el projecte Les Refardes. 

Objectius

L'objectiu principal del projecte és conservar viu el patrimoni genètic agrícola i la biodiversitat cultivada, tot evitant l'erosió genètica i l'homogeneïtzació.

Per fer-ho, es recorre a la multiplicació, comercialització i custòdia de varietats locals i tradicionals de llavors.

Idees inspiradores i qüestions clau
  • Malgrat les dificultats burocràtiques pel que fa a la comercialització de les llavors tradicionals, cal continuar lluitant per preservar aquest patrimoni. Després de gairebé vint anys, s'ha arribat a aconseguir que les varietats locals i tradicionals siguin més conegudes i valorades. Malgrat això, continua essent molt necessària la revalorització de la feina de pagès i cal que les administracions adoptin un rol més positiu i actiu a l'hora de tractar aquesta qüestió.
  • Ara que ja s'ha estabilitzat el projecte, els seus membres no imaginen continuar creixent, sinó que aposten per la creació de projectes semblants que multipliquin i comercialitzin més llavors a altres territoris de Catalunya.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

L'any 2003 van arrencar com a associació sense aportació de capital inicial. El projecte es va iniciar, principalment, gràcies a les hores de dedicació no remunerades de les dues persones fundadores.

A mesura que el projecte va anar guanyant capacitat econòmica, van començar a poder-hi tenir dedicació remunerada (a partir del quart any). Fins al cinquè any no va ser un projecte que pogués mantenir dues persones treballadores a jornada completa.

A banda de les aportacions inicials en forma de dedicació voluntària i del fet d'abaratir costos productius gràcies a l'obtenció d'una masoveria, també es va accedir a finançament extern, del qual destaca el següent:

  • Van rebre 3.000 euros anuals durant els tres primers anys a través d'una subvenció de la Fundació Territori i Paisatge. 
  • Durant els primers anys van obtenir suport d'algunes administracions per continuar amb part de les tasques de prospecció: per exemple, al Pallars, gràcies al suport del Consell Comarcal, o a Mura, amb el suport de la Diputació de Barcelona. 
  • El 2016 van obtenir una subvenció del programa Projecte Singulars de la Generalitat de Catalunya, per un import de 60.000 euros, que els va permetre contractar una cinquena persona en aquell moment.
Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

Actualment, és un projecte que se sosté sobretot gràcies a l'activitat econòmica generada a partir de la comercialització de les llavors. 

Igualment, continuen optant a ajuts o subvencions que els permetin desenvolupar més les tasques relacionades amb la recerca, la divulgació i, fins i tot, la producció (malgrat que manifesten l'existència de moltes dificultats a l'hora d'obtenir finançament extern per a aquesta última tasca).

Període d'execució
2003-actualitat
Altra informació rellevant

Document d’interès (contactar Les Refardes directament): Protocol de creació d’empreses/associacions de recuperació de llavors.

Com a document d’interès també consultar el Protcolo de Producción Colectiva de Semillas de La Red Andaluza de Semillas.

Comparteix