Destaquem
Barcelona dedica aquesta tardor a l’alimentació sostenible
Enguany, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i, per celebrar-ho, aquesta tardor s’han celebrat més de 150 activitats que reivindiquen la transformació del sistema alimentari per combatre l’emergència climàtica. Els responsables de la capitalitat han convidat a participar-hi a productors, restauradors i experts tant de Barcelona com de l’àrea metropolitana i la resta del món en una sèrie d’esdeveniments que han suposat “l’oportunitat perfecta per construir una estratègia amb dimensió metropolitana” segons paraules de l’alcadessa Ada Colau.
A més, s’ha impulsat la producció d’un documental que cerca respostes a un sistema alimentari en desequilibri. Sota el títol “Alimentar el futur”, l’audiovisual està disponible en aquest enllaç.
Més novetats agroalimentàries
#Política agrària
Enverdir la Política Agrària Comuna
Un estudi publicat per l’Institut Europe Jacques Delors relaciona la Política Agrària Comuna (PAC) amb l'estratègia 'Del camp a la taula' i argumenta que la transformació "verda" del sistema agroalimentari de la Unió Europea fracassarà si no inclou tots els actors de la cadena de valor, començant pel sector primari.
(Institut Europe Jacques Delors)
#Ramaderia i ecologia
Neix Aram, l’ Associació de Ramaders i Agricultors del Montseny
La nova entitat vol visibilitzar el sector agrari i ramader de la Reserva de la Biosfera, posant en valor els beneficis que aporta.
(El 9 Nou)
El 70% dels ramaders del Montseny tenen més de 65 anys
Un estudi fet per Arran de Terra detecta que la mitjana d’edat dels ramaders d’explotacions situades dins dels límits de la reserva de la biosfera és de 61 anys. L’informe també que el nombre d’explotacions ha passat de 27 a 24, una reducció que “només es podrà compensar si s’incrementa significativament el ritme de noves instal·lacions o si s’aconsegueix que els ramaders que plegaran cedeixin l’explotació a altres ramaders que s’hi vulguin incorporar”.
(El 9 Nou)
#Boscos gestionats
La Diputació de Barcelona comença els treballs per recuperar zones de pastura al Berguedà, el Moianès i Osona
L’actuació preveu la reintroducció de la ramaderia extensiva a 160 hectàrees en Zones d’Actuació Prioritària (ZAP) que es troben repartides en catorze finques del territori.
(Diputació de Barcelona)
#Acció climàtica
Alerten que cal canviar el sistema alimentari per fer front a la crisi climàtica
La producció i el consum d'aliments causa el 30% de les emissions i per reduir-ho cal consumir menys proteïna animal i més productes de proximitat i temporada.
(CCMA)
#Agrodiversitat
La vinya vallesana: un cultiu en procés de desaparició
Quan parlem de vinya al Vallès, estem parlant de més de dos mil anys d’història, i, de fet, el 1860 representava el 56% dels conreus a la comarca. Actualment, queden menys de trenta camps que es concentren, sobretot, a la zona de Martorelles i Sant Fost.
(Línia Vallès)
#Sistemes alimentaris sostenibles
Menjar és un acte polític?
Cinc preguntes sobre sostenibilitat alimentària a Barcelona.
(El Crític)
El repte d'alimentar 5 milions de persones
Un article interessant sobre la importància del consum de proximitat a la regió metropolitana de Barcelona.
(El Periódico)
Neix 'Veus per la Sobirania Alimentària'
L'objectiu de la nova plataforma és donar veu a les diferents entitats que porten anys lluitant perquè la ciutat de Barcelona dugui a terme polítiques contundents en matèria d'alimentació i transiti cap a una veritable sobirania alimentària.
(Sostenible)
Només el 10% de les escoles de Barcelona ofereixen menús de proximitat
Es tracta d'aproximadament unes quaranta escoles i instituts, de totes les modalitats: públics, concertats i privats.
(Món Rural)
Es constitueix a Sant Boi la Taula de Treball de l'Estratègia Alimentària
Una vintena d'entitats, agents econòmics, centres de recerca i institucions del municipi han signat el document d'adhesió a aquest nou organisme que promou una visió del sistema alimentari com a dret col·lectiu.
(El Far)
#Productes agroalimentaris del territori
La formatgeria La Frasera guanya el 3r premi al Campionat dels Millors Formatges d’Espanya
Aquesta empresa del Parc Rural del Montserrat ha aconseguit el guardó gràcies a la qualitat del seu formatge Rodó de Cendra. Al concurs s’hi han presentat més de 800 varietats.
(Parc Rural del Montserrat)
#Comerç local i de proximitat
El Parc Agrari de la Conca d'Òdena crea una associació per fer créixer el consum de producte local
L’Associació de Restauració i Comerç de la Conca d’Òdena té l’objectiu de sumar esforços i avançar cap a un consum de productes de proximitat que reverteixin positivament en el territori més proper, proporcionant també una alimentació de qualitat, saludable i sostenible.
(Infoanoia)
Els mercats municipals de la província de Barcelona diuen adeu als plàstics d’un sol ús
La iniciativa es posa en marxa com a prova pilot a tres mercats municipals del territori i és impulsada per la Diputació de Barcelona.
(Diputació de Barcelona)
#Malbaratament i residus alimentaris
El Mercat Circular reparteix més de 8.000 quilos de menjar a entitats socials
Aquesta iniciativa vol fomentar l’aprofitament de les fruites i verdures del mercat Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari al territori.
(Sostenible)
#Màrqueting agroalimentari
La Xarxa Productes de la Terra i el Parc a taula participen al Gastronòmic Fòrum Barcelona i a la Fira Àpat
Els esdeveniments han sigut un èxit pel que fa a l’assistència de públic i han permès donar a conèixer les empreses que participen d’aquests dos programes impulsats per la Diputació de Barcelona.
(L’Informatiu dels Parcs)
El Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Diputació de Barcelona promouen la proximitat i el valor social en els productes de Nadal
La creació d’un lot de Nadal amb aliments de proximitat suposa una bona oportunitat comercial pel sector agroalimentari de la comarca i ajuda a dinamitzar les empreses que formen part de la Xarxa de Productes de la Terra.
(Consell Comarcal del Baix Llobregat)
Oberta la votació popular per escollir els ‘Aliments excel·lents’ que representaran Osona durant tres anys
Per participar, només cal entrar al web www.fetaosona.cat/votacions i escollir un dels dos productes finalistes per a cadascuna de les categories. Les votacions estaran obertes fins al diumenge 26 de novembre.
(Consell Comarcal d’Osona)
El Parc Agrari de la Conca d’Òdena celebra amb èxit la mostra de productors
Disset productors van fer parada a Santa Margarida de Montbui, en una jornada que va tenir també tallers, xerrades i música.
(Regió 7)
Se celebra la 4a edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix
L’esdeveniment, que va omplir de gom a gom els carrers del municipi bagenc, va comptar amb un mercat de productes agroalimentaris, artesanals i locals entre els quals destacava la famosa mongeta de Castellfollit del Boix. Aquest aliment únic i autòcton forma part dels 55 productes singulars inclosos a la Xarxa de Productes de la Terra que impulsa la Diputació de Barcelona.
(Parc Rural del Montserrat)
#Innovació
Una empresa d’agricultura vertical sostenible de Barberà del Vallès guanya uns dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2021
El guardó també ha distingit el projecte d’una jove família emprenedora que, a més d’una formatgeria mòbil, gestiona un ramat de cabres que fa tasques de prevenció d’incendis forestal al Vallès Occidental.
(Generalitat de Catalunya)
Els empresaris del Montserratí descobreixen Tecnoalimentària
El projecte compta amb la participació de Sant Andreu, Olesa, Esparreguera, Abrera, Collbató i Sant Esteve i s’emmarca dins el programa Treball, Talent i Tecnologia que impulsa la Diputació de Barcelona.
(La Bústia)
#Entrevistes
Neus Monllor: “Sóc optimista pel que fa al canvi de model productiu, però encara tenim moltes pressions”
La coordinadora de la Xarxa d'Espais Test Agraris és una de les veus de prestigi en l'àmbit agrosocial del territori.
(Arrels)
Maria Costa: “Vaig deixar una bona feina per començar de zero un projecte rural”
La responsable de l’Escairador parla dels reptes que suposa conrear cereals tradicionals, treballar-los al molí i comercialitzar-los amb una marca pròpia.
(Regió 7)
Marta Palomas: ”Si no hi ha qui preservi les llavors, les varietats tradicionals cultivades es perdran i, de fet, ja se n’han perdut moltes”
La presidenta i responsable del banc de llavors d’Eixarcolant creu que les plantes oblidades són fonamentals per a la creació d’un nou model agroalimentari basat en la qualitat, la sostenibilitat i la proximitat dels productes que mengem.
(Ruralcat)
Mariona Morral: “Les dones han sigut el pal de paller a les zones rurals i sempre han estat invisibilitzades”
Aquesta jove pagesa parla del seu dia a dia com a vitivinicultora, una feina que l’apassiona.
(Parc Rural del Montserrat)
Mònica Guilera: “El cistell dels bolets ha contribuït a mantenir l’activitat de molts cistellers”
Aquesta dona valenta fa vint anys que va deixar la feina de secretària de direcció per dedicar-se a un ofici que desconeixia del tot.
(Arrels)
Ton Lloret: “Només per un sol cas de repoblament, ja dono el meu temps per ben invertit”
El responsable del compte de Twitter @Repoblem publica un llibre sobre els grans desafiaments de l’entorn rural a través d’històries personals.
(Arrels)
Elisenda Guillaumes: “L’aplicació de purins com a tal té els dies comptats”
La directora general d'Agricultura i Ramaderia del DARP desgrana en aquesta entrevista alguns dels reptes de la pagesia, del territori rural i també de la producció ecològica.
(Agrocultura)
#Opinió
Alimentació i crisi climàtica, de Barcelona a Glasgow
L’alcadessa de Barcelona, Ada Colau, defensa en aquest article que l'emergència climàtica és el major repte al qual s'ha enfrontat la humanitat i requereix una reformulació radical de la nostra manera de produir, consumir, moure'ns i, sobretot, menjar: és urgent un canvi de model cap a sistemes alimentaris sense emissions.
(El País)
Que cremi Catalunya, que cremi el món
El pagès Pol Dunyó-Ruhí es pregunta en aquest article si es pot recuperar el mosaic agrari i la neteja dels boscos amb el model econòmic actual.
(La Conca 5.1)
Qui es menja el que sobra
Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens recorda en aquest article el valor sagrat dels aliments.
(La Vanguardia)
— Redacció BCN Smart Rural —