Destaquem
Evitar focs i conscienciar la ciutadania, eixos del Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona
El Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) que cada estiu posa en marxa la Diputació de Barcelona pretén reduir el nombre d’incendis forestals, agrícoles o periurbans i minimitzar-ne els efectes a partir de la vigilància i d’accions de dissuasió en el medi natural. Aquest programa es va començar a implantar l’any 1996 i, actualment, abasta 498.986 hectàrees forestals, que representen el 98,4 % de la superfície forestal de la demarcació de Barcelona.
Aquest any, el dispositiu del PVI ha estat en vigor entre el 21 de juny i l’1 de setembre i s’ha implementat en col·laboració amb 275 ajuntaments, 124 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), 9 Federacions d’ADF, el Secretariat d’ADF de Catalunya i el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.
Més informació en aquest enllaç.
Més novetats agroalimentàries
#Política agrària
Obert el termini per optar als ajuts del Contracte Agrari de Collserola
El Contracte Agrari de Collserola (CAC) vol contribuir a fer un model agroalimentari més digne per la pagesia i mantenir el territori més equilibrat, per exemple, minimitzant el risc d’incendis. El període de presentació de sol·licituds estarà obert fins al proper 9 de setembre.
(Ajuntament de Barcelona)
#Eines d’innovació dels espais agraris
El Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat creix en un 86%
El programa, impulsat per BCN Smart Rural, ha augmentat notablement la seva oferta de terres i en les últimes setmanes ha posat a disposició dels demandants un total de 222 hectàrees i 145 parcel·les.
(Parc Rural del Montserrat)
Presentat el Pla de Gestió i Desenvolupament del Parc Agrari de la Conca d’Òdena
El document parteix d’una completa diagnosi i proposa un seguit d’actuacions específiques per a posar en valor el sector agrícola i ramader , diversificar-lo i facilitar el seu creixement.
(Consell Comarcal de l’Anoia)
Primers fruits del projecte pioner de recuperació agrària a l’Espai Test Agrari de Sant Vicenç dels Horts
Es tracta d’un projecte pioner que té l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia.
(Consell Comarcal del Baix Llobregat)
#Agricultura i natura
Entre verdures i ocells al parc agrari del Baix Llobregat
Els agricultors mostren dubtes sobre la viabilitat dels plans d’ampliació de les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) al parc agrari del Baix Llobregat.
(La Vanguardia)
El Collsacabra fixa el rumb al seu futur
Un programa de transició a una agricultura i ramaderia sostenibles i un altre de conservació i cura compartida del patrimoni natural i el paisatge són alguns dels projectes resultants del procés participatiu per definir el futur de l’Esquirol, Rupit i Tavertet. a iniciativa, que s'ha anomenat "Collsacabra visió de futur" i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
(Nació Digital)
#Ramaderia i natura
Els resultats de 10 anys de pastura holística
L’enginyer agrícola i professor de l’Escola Agrària de Manresa, Jaume Brustenga, comparteix els resultats de deu anys de maneig de les pastures a la seva finca a Artés, on s’ha basat en les pautes de gestió holística impulsades per l’ecòleg Allan Savory.
(Agrocultura)
Un ramat de 10 rucs ja pastura per la finca de Can Domènech
Es tracta d'una prova pilot que té per objectiu recuperar el mosaic agroforestal i reduir la biomassa del sotabosc per mitigar el risc d'incendis forestals a la serra de Collserola.
(Cugat Mèdia)
#Boscos gestionats
Restaurar antigues pastures abandonades redueix el risc de patir grans incendis forestals
La iniciativa duta a terme per la Diputació de Barcelona a catorze finques de la demarcació protagonitza ‘Boscos de pastura’, un nou curtmetratge de les ‘Històries BCN Smart Rural’.
(BCN Smart Rural)
El foc del Bages, una oportunitat per recuperar una mostra del conreu de la vinya al voltant de les tines de la vall del Flequer
L'incendi del Pont de Vilomara va arrasar el paisatge que envolta les tines de la vall del Flequer. El director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac creu que el foc ha obert una oportunitat per recuperar el conreu de la vinya.
(L’Informatiu dels Parcs)
#Horts urbans
Barcelona estrenarà tres nous horts urbans
L'Ajuntament de Barcelona destinarà 149.000 euros a posar en marxa tres “parcel·les agrícoles” als districtes d'Horta-Guinardó, Gràcia i Sant Martí. El que es vol aconseguir amb aquestes transformacions és portar “el verd a la ciutat” i mitigar els efectes del canvi climàtic.
(Sostenible)
#Acció climàtica
Regenerar els sòls pobres, un pas imprescindible en la lluita contra el canvi climàtic
Experts del CTFC, el CREAF, la UB, la UAB i l’IRTA redacten un informe per al Parlament Europeu sobre el potencial dels sòls agrícoles per segrestar carboni i incrementar aquesta capacitat. Segons l’estudi, els sòls agrícoles contenen el 31% dels estocs de carboni dels sòls de la UE i encara hi ha potencial per emmagatzemar més carboni.
(CTFC)
Un productor del Parc Agrari del Baix Llobregat busca els tomàquets més resistents al canvi climàtic
La iniciativa compta amb el suport d’Harnesstom, un projecte europeu de recerca on participen diversos països.
(El Far)
Sant Climent de Llobregat acollirà un projecte per a l’adaptació dels espais agrícoles i forestals davant del canvi climàtic
La finca de Can Colomer serà un dels espais en els quals s’implantarà el programa LIFE AgroForAdapt destinat a treballar a favor de l’adaptació de zones agrícoles i forestals per tal que facin front als efectes del canvi climàtic.
(Ajuntament de Sant Climent de Llobregat)
#Sistemes alimentaris sostenibles
El DACC desenvolupa 8 projectes d'innovació alimentària en el marc del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Fundació Alícia estan impulsant 8 projectes que han de contribuir a l’assoliment dels objectius del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya.
(Ruralcat)
Sabadell reivindica les iniciatives alimentàries sostenibles que formen part del programa europeu FoodE
Aquest pla pretén impulsar sistemes alimentaris arreu del territori i estendre l’agricultura local, tradicional, orgànica i sostenible. A Sabadell hi conviuen tres iniciatives pilot: un hort urbà social al centre de la ciutat, una horta a Can Bages i una zona de conreus experimentals al Parc Agrari.
(Ajuntament de Sabadell)
#Relleu agrari
El relleu de la pagesia, un futur incert
El país ha perdut 4.600 pagesos en deu anys i el relleu no sembla fàcil, si bé els joves que aconsegueixen viure del camp proposen alternatives per fer-ho posible.
(Arrels)
#Transformació agroalimentària
S'adjudica la gestió de l’obrador compartit d'horta de Manresa
La cooperativa L’Obradora de la Catalunya Central el gestionarà. L’obrador compartit és un equipament desenvolupat en el marc del BCN Smart Rural.
(Regió 7)
El futur obrador compartit de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera: una oportunitat per al sector agrari
El projecte s’explica en unes jornades amb altres obradors on s’han compartit diverses iniciatives de dinamització econòmica del territori.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
#Comerç local i de proximitat
Neix el nou mercat de pagès Origen Montserrat per difondre l’alt valor gastronòmic dels aliments de proximitat
El mercat Origen Montserrat està organitzat pel Parc Rural del Montserrat amb el suport de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments d’El Bruc i Olesa de Montserrat. Se celebra amb periodicitat mensual al municipi d’Olesa de Montserrat i quatre vegades l’any es fa coincidir amb una gran festa del canvi d’estació per tal que l’experiència de visita al mercat sigui molt més completa, tant a Olesa com a El Bruc. L'experiència combina la venda de productes de proximitat amb tota mena d’activitats.
(Parc Rural del Montserrat)
#Malbaratament i residus alimentaris
Sabadell s’afegeix al projecte comarcal Recooperem d’aprofitament alimentari i inicia una prova pilot a sis escoles de la ciutat
El projecte Recooperem és una iniciativa comarcal que fomenta l’aprofitament alimentari a les escoles i evita el malbaratament. És un projecte amb una doble vessant: social –ja que es permet fer arribar àpats cuinats a famílies vulnerables- i ambiental, atès que s’evita llençar matèria orgànica.
(Ajuntament de Sabadell)
#Comunicació agroalimentària
BCN Smart Rural edita una guia per orientar els futurs pastors de Catalunya
‘La importància de ser pastor’ vol lluitar contra l’abandonament de l’ofici i promoure el relleu generacional del sector amb la incorporació de joves ramaders en extensiu.
(BCN Smart Rural)
L’AMB impulsa ‘Terra Pagesa’, un portal per fomentar els aliments de proximitat
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha finançat amb 50.000 euros el portal impulsat per Unió de Pagesos, ‘Terra Pagesa’, que vol apropar pagesos i botiguers de barri per fomentar el consum d’aliments de proximitat. La iniciativa aposta pels circuits curts de comercialització i pel contacte directe entre pagesos i comerciants.
(La Ciutat)
El servei d’assessorament per a projectes agroalimentaris d’Osona i el Lluçanès estrena nova web
Amb aquest nou portal, el servei vol facilitar l’accés a persones emprenedores que estiguin arrencant el seu negoci agroalimentari.
(Xarxa de Productes de la Terra)
#Formació agroalimentària
La formatgeria col·lectiva del Lluçanès obre les portes de la formació a nous emprenedors
El Quall és un equipament tan necessari com innovador i ha estat impulsat per la Diputació de Barcelona en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural.
(BCN Smart Rural)
La sala de desfer El Tall programa un nou curs de manipulació càrnia
Aquesta formació està organitzada pel Parc Rural del Montserrat i s’emmarca dins l’estratègia BCN Smart Rural,
(Parc Rural del Montserrat)
#Alertes agràries
Catalunya no pot perdre més superfície agrícola per a la instal·lació d’energia fotovoltaica
El Col·legi d’Economistes de Catalunya, l’Institut Català d’Estudis Agraris i altres entitats exposen els principals arguments per evitar un major deteriorament de la “ja minvada autosuficiència alimentaria a Catalunya”.
(Col·legi d’Economistes de Catalunya)
L’Ajuntament de Cornellà vol construir 2.500 habitatges al darrer espai agrícola i natural del municipi
La plataforma Ribera-Salines es mostra en contra del projecte de l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) Ribera-Salines, que afecta els terrenys del Baix Llobregat on conreen l'hort comunitari de La Bardissa.
(Directa)
#Entrevistes
Melcior Montaner: “És important recuperar les zones boscoses que antigament eren camps de conreu”
Entrevista al propietari forestal de la finca Viladevall de Sora, qui ens explica els treballs de restauració de boscos i pastures realitzats en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural.
(BCN Smart Rural)
Mercè Oms: “Les persones soles no podem gestionar el bosc: necessitem els ramats”
Parlem amb la propietària d’una petita empresa de vaques i cavalls en extensiu que pasturen a una de les finques forestals restaurades gràcies al finançament de la Diputació de Barcelona i els fons FEDER.
(BCN Smart Rural)
Nil Puig: “Amb l’agricultura ecològica hem de treballar amb molta prevenció i antelació”
Aquest jove biòleg de formació va decidir engegar un projecte agrícola des de zero amb la intenció de donar vida a les terres familiars del Mas del Puig.
(Parc Rural del Montserrat)
Josep Rius: “S’ha d’intentar protegir a tothom que vulgui fer de pagès”
Josep Rius és pagès de tota la vida a Castellfollit del Boix i en aquesta entrevista parla de les seves experiències com a agricultor al Parc Rural del Montserrat.
(Parc Rural del Montserrat)
Carolyn Steel: “Si volem construir societats resilients al segle XXI, comencem amb l'alimentació!”
L’arquitecta i investigadora londinenca proposa posar el menjar al centre de la vida i analitzar els problemes globals a través del prisma de l’alimentació.
(Directa)
Francesc Font: “Els pagesos no han de llaurar, perquè és fer un mal irreparable a la terra”
El pagès i expert en agricultura regenerativa explica com fomentar la biodiversitat per evitar la pèrdua de fertilitat del sòl.
(Vilaweb)
Oriol Anson: “No hi ha ningú que pensi en grans produccions quan parlem de consum de proximitat”
El secretari d’Agenda Rural creu que les produccions petites donen més valor al producte d’aquí i s’identifiquen més amb el territori.
(Arrels)
Maria Rovira: “Quan les dones no són en un lloc de decisió, és perquè no volen”
La representant d’Unió de Pagesos repassa en aquesta entrevista la seva historia personal i explica per què va deixar enrere la seva carrera en el món de l’interiorisme per tornar a la casa on havia nascut i impulsar un projecte d’horta ecològica.
(El Punt Avui)
Marta Lloret: “Un mas era una casa... i tota l’explotació”
La “caçadora de masies” ara impulsa el projecte Masiaire, per posar en contacte propietaris amb potencials masovers que els ajudin a rehabilitar les grans cases de pagès.
(El Punt Avui)
Gustavo Duch: “Qui controli la terra fèrtil controlarà el món”
En aquesta entrevista, el veterinari, escriptor i activista facilita algunes claus per aconseguir un sistema alimentari més sostenible, més equitatiu i amb major resiliència.
(Directa)
Baya Baye: “La vinya és una part important de la meva vida i, com a tal, en parlo a les meves cançons”
El jove montgatí Baya Baye és viticultor i, alhora, un dels rapers amb més projecció del panorama català.
(Arrels)
Neus Monllor: “Vas a un súper i és molt boig, el que hi trobes”
La consultora agrosocial reivindica la coherència en l’oferta i la demanda per garantir el relleu generacional del camp.
(El País)
#Opinió
Quan el camp es defensa
Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla en aquest article del foc que va arribar aquest juliol fins a les portes de Món Sant Benet i explica que el que va resultar decisiu per aturar l’avenç de les flames va ser els camps ja collits que envolten el recinte.
(La Vanguardia)
L’agricultura catalana no existeix
Francesc Reguant, director de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya ens recorda en aquest article que “l’agricultura és un recurs crític del nostre país” i ens convida a repensar el repte de futur que suposa la transformació energètica.
(Via Empresa)
— Redacció BCN Smart Rural —