Destaquem
Els tancats virtuals revolucionen la pastura tradicional
Una explotació d’Osona acaba d’estrenar un innovador sistema de control dels ramats que està cridat a ser el futur del pasturatge extensiu. Emmarcat en l’estratègia BCN Smart Rural, el programa consisteix a posar als animals uns collarets amb geolocalització i definir la zona de pasturatge amb uns tancats virtuals que es dibuixen amb el telèfon mòbil. Si l’animal s’apropa a les coordenades marcades en el mapa virtual, el collaret que porta s’activa i emet un so distintiu que l’avisa que no continuï avançant. Si l’animal es desentén de l’avís i segueix endavant, el so es reforça amb un petit impuls elèctric que el convida a aturar-se. La intensitat de la descàrrega és inofensiva i sempre inferior a la que rebria l’animal si estigués encerclat amb fil elèctric.
Aquesta solució de pasturatge a distància elimina la necessitat de tancats físics i permet als pastors i ramaders controlar els animals des dels seus telèfons mòbils. Però a més de facilitar la feina del ramader i fer-la més eficient, l’aplicació posa gran èmfasi en garantir el benestar dels animals. El maneig del bestiar en extensiu mitjançant tancats virtuals també ajuda als ramaders a fer una gestió forestal més sostenible, ja que els animals poden arribar a més racons, disminuint la càrrega de combustible dels boscos.
Més informació en aquest enllaç.
Més novetats agroalimentàries
#Espais agraris protegits
Agricultura, ramaderia i illes de tranquil·litat, l’aposta del Parc Natural de Collserola
El nou Pla especial de protecció canvia el concepte del parc i hi fomentarà activitats humanes que afavoreixin la diversitat de paisatges.
(Betevé)
Cinc pobles i el Consell del Berguedà tiren endavant un parc protegit al nord de Berga
Amb la creació d’aquest espai es vol fer compatible la protecció de la flora i la fauna amb l’agricultura i la ramaderia.
(Regió 7)
Els pagesos de Collserola rebran una «compensació» de 3.000 euros pel seu servei a l'ecosistema
El Contracte Agrari de Collserola té com a objectiu reivindicar l'impacte que brinda l'activitat agrària al Parc.
(Nació Digital)
#Agricultura i natura
Agricultura regenerativa: la cara i la creu d'un antídot climàtic
Convertir totes les terres de cultiu i pastures del món al model d'agricultura orgànica regenerativa permetria segrestar més del 100% de les emissions anuals actuals de CO2.
(Crític)
Agricultura que arrela a Collserola
La recuperació del mosaic agroforestal a la serra metropolitana de Barcelona millora el sistema alimentari local, la qualitat dels ecosistemes i és un element vital en la prevenció d’incendis.
(Directa)
Sembrar flors silvestres entre els cultius ajuda a combatre les plagues
L’IRTA prova l’efectivitat de la camamilla, la calèndula, les bledes i la ruca per atreure pol·linitzadors i insectes depredadors de plagues.
(IRTA)
#Ramaderia i natura
Obert el procés d'adjudicació d'aprofitaments especials de pastures en finques públiques de diversos parcs de la Xarxa de Parcs Naturals
La durada de les concessions és de quatre anys i el període per sol·licitar-les s’acaba el 16 de juny.
(L’Informatiu)
Barcelona vol incorporar un ramat més i ampliar la pastura la temporada que ve
Els impulsors valoren molt positivament la prova pilot i la intenció és que des del novembre del 2022 al juny del 2023 hi hagi dos pastors treballant amb el seu bestiar.
(Betevé)
3 apicultors que entenen el valor de les abelles
A la demarcació de Barcelona, hi ha actualment 362 explotacions apícoles, el que representa el 32% dels productors de mel de Catalunya.
(BCN Smart Rural)
#Boscos gestionats
Editada una guia sobre polítiques locals i gestió forestal en boscos periurbans
Publicada la guia Polítiques locals, canvi climàtic i gestió forestal en boscos periurbans: una integració necessària, un document que pretén establir ponts entre les polítiques locals, la gestió i conservació dels serveis i valors dels boscos, especialment els situats en zones periurbanes.
(Diputació de Barcelona)
#Sistemes alimentaris sostenibles
El Barcelonès és la comarca amb més cooperatives i associacions agroalimentàries
De les 146 iniciatives que hi ha a la demarcació, 44 es concentren a la ciutat de Barcelona i el seu voltant. D’aquestes, el 77% són impulsades per grups de consumidors.
(BCN Smart Rural)
#Relleu agrari
Per què ser jove i pagès és una missió (quasi) impossible
Gràfics i dades que expliquen les causes de la falta de relleu a la pagesia catalana: només el 9,5% dels pagesos són joves i, per contra, el 66% tenen ja més de 55 anys.
(Crític)
#Transformació agroalimentària de proximitat
S'adjudica la gestió del primer obrador compartit d'horta públic de Manresa
La cooperativa l’Obradora de la Catalunya Central el gestionarà.
(Regió 7)
#Comerç local i de proximitat
Petits productors d'Osona i el Bages s'alien per preservar el sector primari
Han creat el projecte ‘Fem-ho fàcil’ per rendibilitzar qüestions com la distribució, la producció, o la comercialització.
(Jornal)
El mercat de pagès arriba al Bruc
Després de l’èxit de la primera edició del mercat de pagès a Olesa de Montserrat, celebrat el 7 de maig, el Parc Rural organitzarà un altre en un format similar al municipi del Bruc per continuar contribuint a la promoció de la venda directa per part dels productors i elaboradors de la zona. Serà el diumenge dia 12 de juny.
(Parc Rural del Montserrat)
#Malbaratament i residus alimentaris
Un estudi manifesta que el malbaratament alimentàri és molt menor en agrobotigues i cooperatives agràries
Entre les causes hi ha una major conscienciació ambiental dels clients de les agrobotigues i cooperatives, i una relació més estreta entre compradors i venedors, que fomenten el consum de temporada i proximitat.
(Territori Rural)
Espigoladors: una segona oportunitat per a cada collita
Recuperar una activitat mil·lenària per lluitar contra el malbaratament alimentari i garantir el dret a l’alimentació saludable són dos dels principals objectius de la Fundació Espigoladors.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
#Innovació
Farmlab de Rupit, l’espai rural amb més tecnologia de Catalunya
El seu objectiu és promoure el desenvolupament del món rural al mateix nivell que el de les ciutats i fomentar l’equilibri del territori.
(Arrels)
#Formació agroalimentària
La consellera Jordà anuncia la creació d'una nova escola agrària dedicada a l'horticultura i les noves tecnologies a Cabrils
També es crearan els nous cicles formatius de Grau Superior de Paisatgisme i Medi Rural a Manresa.
(Generalitat de Catalunya)
#Màrqueting agroalimentari
La viticultura regenerativa es certificarà amb un nou segell
L'Associació de Viticultura Regenerativa va fer aquest anunci durant la celebració del segon simposi dedicat a aquesta pràctica vitícola.
(Arrels)
L’etiqueta de vi més antiga de Catalunya és de Malvasia de Sitges
És una descoberta d’una investigació recent i aporta un nou valor al pes rellevant que el vi de Sitges va tenir a Catalunya.
(Arrels)
#Cultura
Nirvana Jiménez dota de color i calidesa la sala de desfer del Parc Rural del Montserrat
L’artista ha creat les pintures murals d’un obrador nascut per acollir la nova generació de pastors i ramaders del territori.
(BCN Smart Rural)
L'exposició itinerant del Parc Rural del Montserrat, en marxa
La mostra consta de 20 plafons i es va poder veure per primer cop el passat 7 de maig a Olesa de Montserrat, en el marc de la primera edició del Mercat del Parc.
(Parc Rural del Montserrat)
‘Alcarràs’ vista amb ulls de pagesos
Unió de Pagesos analitza la situació del Penedès a partir de les reflexions que planteja la pel·lícula de Carla Simón.
(Arrels)
Una parella d’holandesos recupera una masia del Maresme on combinarà vi i cultura
Can Fàbregas, a Tiana, s’ha convertit en Can Reon per oferir un espai de concerts, un restaurant i un petit hotel, a més d’un vi nascut de ceps gairebé centenaris.
(Arrels)
#Món rural
Llum verda a l’Agenda Rural de Catalunya
Es dona el tret de sortida a aquest projecte que ha d'identificar i resoldre les principals problemàtiques de l’entorn rural català.
(Arrels)
#Alertes agràries
Enginyers agrònoms i economistes reclamen no perdre més superfície agrícola per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques
El Col·legi d'Enginyers Agrònoms i el Col·legi d'Economistes de Catalunya, entre d'altres, han subscrit un manifest conjunt en què reclamen no perdre més superfície agrícola per a la instal·lació d'energia fotovoltaica i lamenten la "manca de previsió, planificació i capacitat" de les administracions públiques per fer front a la transició energètica.
(La Vanguardia)
La possible modernització del Parc Agrari del Baix Llobregat genera divisió
Pagesos i ecologistes es mostren molt crítics amb la proposta dels ajuntaments de Gavà, Sant Boi i Viladecans de crear-hi un hub agrícola.
(Línia)
Els pagesos de Mataró, descontents amb la manca d’actuació a la zona agrícola per part de l’Ajuntament
Exigeixen que es posi fi als abocaments il·legals, entre d'altres problemàtiques.
(Territori Rural)
#Entrevistes
Begoña García: “L’important d’un coworking no és l’espai físic, sinó la seva comunitat”
Aquesta llicenciada en Ciències de l’Educació és l’actual gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques i principal promotora de Cowocat Rural, un projecte de cooperació on participen els 11 Grups d’Acció Local de Catalunya.
(BCN Smart Rural)
Natxo Tarrés: “Els moviments de transformació els hem d’iniciar les persones: els polítics hi van darrera”
El músic que va liderar durant molts anys el grup de rock Gossos ens convida a conèixer Irehom, un espai de treball compartit que ha cofundat al massís de Montserrat.
(BCN Smart Rural)
Sophie Blais: «Arribar a Can Serrat és canviar de ritme»
Parlem amb la directora de Can Serrat, un espai de convivència i cotreball en una antiga masia rehabilitada del Bruc.
(BCN Smart Rural)
Oriol Estela: “Una metropolització ben feta reconnecta la ciutat amb el seu entorn rural i natural”
El coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona parla del futur de la regió metropolitana de Barcelona.
(Via Empresa)
Joan Carulla: “Les plantes vibren positivament i, si hi ets a prop, et sents bé”
Amb 99 anys acabats de fer, aquest pagès del barri d’Horta-Guinardó explica com va arribar a ser un pioner dels horts urbans i l'ecologisme a Barcelona.
(Arrels)
Fran Garcia: “L’agricultura de precisió tracta els conreus com ho feien els avis, però amb tecnologia”
Aquesta membre del grup de treball d’Agricultura 4.0 del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya parla de drons de reconeixement, imatges per satèl·lit, sensors amb forma de fulla o dispensadors de productes a distància en aquesta entrevista.
(Arrels)
Raul Broto: “Fomentem la biodiversitat per combatre les plagues i acostar la natura a la ciutat”
El regidor de Justícia ambiental, transició energètica i ecologisme de Mollet del Vallès vol recuperar els valors agraris que tradicionalment han cobert el paisatge.
(Sostenible)
Marta G. Rivera Ferre: "Si no vols menjar carn, perfecte, però no et fiquis amb els ramaders"
L’experta en sistemes alimentaris té un llarg recorregut acadèmic que no li impedeix ser clara i directa en les crítiques a Mercabarna, als grans supermercats o al veganisme.
(Crític)
Israel Rodríguez: "Amb la pastura no evites un incendi, però sí que disminueixes els danys que aquest pugui causar"
Israel Rodríguez es va formar en producció audiovisual, però des dels 27 anys que treballa com a pastor a Esparreguera. Des de fa un mes, es troba a Collbató, on li ha sorgit una oportunitat per a fer de ramader.
(Parc Rural del Montserrat)
Carles Castell: “Hem de tenir ramaderia extensiva a tot el Prepirineu”
El responsable de seguiment de programes i accions ambientals a l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona parla en aquesta entrevista de les pràctiques agrícoles i ramaderes que protegeixen la biodiversitat, entre d’altres temes.
(Sostenible)
Raimon Roda: “El gerent no és ni el sheriff ni l’alcalde de Collserola”
Entrevista al nou gerent del Consorci del Parc Natural de Collserola sobre els reptes i deures de l'entorn natural.
(Nació digital)
#Opinió
Temps de revolta pagesa
L’activista rural, Vanesa Freixa, demana repensar el sistema econòmic i polític per tal d'atorgar a la pagesia la cura que mereix.
(La Conca 5.1)
Fomentar l’agroecologia i la conservació de la natura
Nora Maristany, de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, defensa els beneficis de fer compatible l’activitat agrària i la preservació dels ecosistemes.
(ARCA)
L’hora dels valents
La veterinària Emma Puigcorbé avisa en aquest article que la supervivència del sector del boví de llet a Catalunya és ja, més que un repte, una necessitat de país per tot el què comportaria la seva desaparició.
(La Conca 5.1)
— Redacció BCN Smart Rural —