Resum de Premsa BCN Smart Rural – De l’1 de febrer al 7 de març de 2023
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural – Del 8 de març al 5 d’abril de 2023

La primera edició de la Cimera Internacional del Sector Agroalimentari, que ha reunit a Barcelona més de 800 representants públics i privats provinents de 25 països, és un dels temes destacats en el nou Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem


El sector agroalimentari mundial debat a Barcelona els reptes de futur

La Fira ha acollit els dies 22 i 23 de març la Cimera agroalimentària, la primera d’aquestes característiques que se celebra al món, i ha reunit a Barcelona més de 800 representants públics i privats provinents de 25 països.

Organitzada per la Fundació Incyde de les Càmeres de Comerç, la Fundació Dieta Mediterrània i la Fundació Triptolemos, la trobada ha servit per debatre sobre els reptes i les tendències del sector en un context econòmic marcat per la guerra i l’elevada inflació. També s’hi ha parlat de models sostenibles globals: producció sostenible, ciència i innovació; mecanismes de finançament per a les empreses alimentàries; l’emprenedoria; la dieta mediterrània; l’alimentació del futur; l’equilibri territorial i el desenvolupament rural i les tendències de consum, entre altres temes.

La trobada va començar amb una benvinguda ‘online’ per part del comissari europeu d’Agricultura, Janusz Wojciechowski, i la presència també virtual del ministre d’Agricultura, Luis Planas. Per part de la Diputació de Barcelona, hi van participar Sònia Callau, Marta Martínez i Rosabel Hernández. Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària (DTA), va participar a la taula rodona “El Green Deal i els reptes de la producció agrícola i ramadera”. Per la seva part, Marta Martínez va compartir noves estratègies per facilitar l’accés a la terra i promoure el relleu agrari en una entrevista als estudis de RTVE a Sant Cugat. I, a la seva intervenció, Rosabel Hernández, cap de la Secció de Suport al Teixit Productiu Local, va explicar el projecte Xarxa Productes de la Terra com a exemple de bona pràctica.

Més informació sobre la cimera en aquest enllaç.  

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

#Sistemes alimentaris sostenibles


La Diputació de Barcelona organitza un viatge al futur dels sistemes alimentaris sostenibles
Tècnics de parcs agraris de la província de Barcelona, personal d’ajuntaments i representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya visiten l’Horta de València per descobrir noves estratègies de dinamització agrària, relleu generacional i alimentació de proximitat.
(BCN Smart Rural)

 

És realment car menjar de forma ecològica?
Sovint s'associa menjar ecològic amb menjar car. És realment justa aquesta etiqueta?
(El Nacional)

 

#Relleu agrari


La petita revolució de la nova pagesia
Tot i el progressiu envelliment de la població pagesa, hi ha una nova generació que demana ser escoltada. Busquen arrelar-se al territori, no competir amb la naturalesa, disminuir la dependència dels productes fòssils. Són la nova pagesia.
(Ara)

 

Un 73% dels pagesos de Manresa entraran en edat de jubilació els propers deu anys
L'Ajuntament de Manresa presenta la diagnosi del sistema alimentari de la ciutat amb l'objectiu d'avançar en la transició ecològica. El document és el punt de partida per definir el pla d’acció per promoure la transició ecològica a la ciutat.
(Ajuntament de Manresa)

 

#Parcs agraris 


Pagesia, ecologistes, infraestructures i administracions dialoguen sobre el futur del Delta del Llobregat en una jornada organitzada per la Generalitat al Prat
En l'acte, inaugurat per la consellera Jordà i l'alcalde Mijoler, l’Ajuntament del Prat hi ha presentat l’informe “Cap a una infraestructura verda metropolitana”, encarregat a Barcelona Regional, amb propostes per avançar cap a un a millor gestió integrada i amb més recursos pels espais agraris i naturals del Delta.
(Ajuntament del Prat de Llobregat)

 

El Parc Agrari del Baix Llobregat convoca subvencions per a cooperatives i entitats agràries i recuperació de camps
Les ajudes són per a cooperatives agràries i altres entitats agràries sense finalitat de lucre i per a la recuperació de camps. El termini per presentar sol·licituds finalitza el divendres 28 d’abril.
(Parc Agrari del Baix Llobregat)

 

#Agrodiversitat


40 receptes revaloritzen diverses tipologies de bràssiques aptes per a la seva producció en ecològic
La Fundació Miquel Agustí potencia noves varietats de bràssiques aptes per a ser produïdes en ecològic als conreus del Maresme i el Vallès Oriental i edita un receptari de 40 plats, dues per a cada varietat assajada.
(Ruralcat)

 
#Horts urbans


L’Hort d’en Tomàs de Montbau s’assegura la continuïtat i serà un espai de recerca de la UB
Ajuntament de Barcelona, Consorci del Parc de Collserola i UB acorden amb els usuaris de l'hort traslladar l'activitat agrícola als terrenys de la Manya - Can Llong.
(Betevé)

 

L'hort escolar com a eina educativa a Sant Vicenç de Montalt
Amb la cessió d’un hort municipal a l’Institut Esteve Albert, l’Ajuntament reforça la dimensió educativa d’aquests espais. Les possibilitats de l'hort com a recurs educatiu són moltes, ja que permet aprendre a cultivar verdures i hortalisses i l'ús eficient de l'aigua. També fa que els nens i joves comparteixin tasques que afavoreixen una alimentació sana, i valors sobre l'agricultura i la importància del camp.  
(Sostenible)

 

#Ramaderia extensiva


La Diputació de Barcelona impulsa la producció de carn ètica i sostenible
Dues solucions que revolucionaran el benestar animal i el sector de la ramaderia extensiva protagonitzen la nova ‘Història BCN Smart Rural’. Es tracta dels escorxadors mòbils i els tancats invisibles.
(BCN Smart Rural)

 

#Boscos gestionats


El paper de les comunitats rurals és clau per a la prevenció d’incendis forestals
Així ho demostren els resultats de dos articles científics centrats en solucions basades en la natura per a la prevenció d’incendis, publicats en el marc del projecte FriESmart. Entre les propostes d’acció, destaca la recomanació de revertir amb agricultura l’abandó rural i la promoció d’espècies forestals resistents al foc.
(CTFC)

 

Comencen els treballs del LIFE AgroForAdapt
LIFE AgroForAdapt pretén promoure els sistemes agroforestals com a mesura d’adaptació al canvi climàtic dels sectors agrari i forestal en l’àmbit mediterrani. El projecte treballa amb dos tipus de paisatges: els que combinen vegetació llenyosa amb conreus i els que combinen vegetació llenyosa amb pastures pel bestiar. 
(Diputació de Barcelona)

 

#Transformació agroalimentària


El primer obrador compartit d'horta de la Catalunya Central inicia l'elaboració de productes de proximitat
El nou espai de transformació agroalimentària està situat al mercat Puigmercadal de Manresa i vol promoure models de producció d’aliments saludables, sostenibles i segurs.
(BCN Smart Rural)
 


#Malbaratament i residus


Espigoladors: les jubilades que salven collites per a persones en situació vulnerable
L'obrador Es im-perfect elabora conserves amb excedents del camp o fruites i verdures que no es poden vendre per motius estètics. Des de 2018 han salvat de les escombraries 2.304 tones d'aliments.
(El País)

 

Acció Climàtica publica una nova guia per ajudar al sector de la restauració a prevenir el malbaratament alimentari
El Fòrum Gastronòmic de Girona acull la presentació oficial de la “Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals” que pretén donar suport al sector per promoure l’aprofitament alimentari.
(Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)

 

#Restauració sostenible


Nova edició de la guia dels restaurants ‘Sabors de l'Horta’ del Baix Llobregat
La publicació reflecteix el compromís dels establiments d'aquest col·lectiu amb el producte fresc del Parc Agrari.
(El Far)

 

#Formació agroalimentària


S’aprova la creació de l'Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura a Cabrils
El nou centre vol millorar les competències professionals de les persones, amb una clara especialització en l’horticultura de les comarques del Maresme, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Oriental, i l’àrea metropolitana.
(Generalitat de Catalunya)

 

#Innovació agroalimentària


Acció Climàtica convoca la 10a edició del Premi Ruralapps 2023
L’abast dels guardons va més enllà de les apps i s’estén als àmbits de la digitalització i la transformació digital: governança i gestió de dades, la Intel∙ligència Artificial, la realitat augmentada, la realitat virtual, la robòtica, l’internet de les coses, la connectivitat, etc. La seva finalitat ésa conseguir que aflorin les possibles eines que existeixen en el mercat de les TIC, orientades o que aportin solucions tecnològiques a la ciutadania o als professionals del sectors agroalimentari, forestal, i del medi rural i pesquer. El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 15 de maig.
(Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)


 
#Patrimoni agroalimentari


Una recerca amb participació catalana estudia l’agricultura tradicional per buscar solucions de futur
La UPF és un dels dotze socis del projecte que desenvoluparà un enfocament interdisciplinari dels cultius tradicionals mitjançant el reconeixement del valor del patrimoni cultural i la sostenibilitat.
(Arrels)

 

#Igualtat


Es presenta l’estudi “Dona i medi ambient: el rol de la dona a l’ocupació verda a Catalunya”
Segons aquest informe, Catalunya és al capdavant de l’Estat en ocupació verda, però hi ha perfils de treball molt masculinitzats. Les dones ocupen només el 28% dels llocs de treball en el sector de l'ocupació verda.
(Ruralcat)

 

#Alertes agràries


Can Violí, a la Garriga, deixarà de ser urbanitzable
L'Ajuntament garriguenc ha aprovat la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbanística referent al sector de Can Violí, que implica el canvi del sòl. Segons ha explicat el consistori, la modificació té per objectiu "la preservació d'aquest entorn agroforestal, evitant la construcció de prop de 1.500 nous habitatges, que haurien ocupat gairebé 50 hectàrees que actualment són de conreu de secà, boscos d'alzines i de ribera".
(Nació Digital)


#Cultura gastronòmica


La nova edició del “Corpus de la cuina catalana” reivindica la vigència de la tradició
L'obra recopila 1.200 fórmules fonamentals del nostre receptari, revisades i ampliades respecte les dues primeres edicions.
(Arrels)


#Comunicació agroalimentària


El debat pagès es conjura a Vic contra «el dia de la marmota»
Els participants al fòrum Talaia Pagesa defensen ocupar un espai de discussió alternatiu als que ja existeixen en el sector.
(Arrels)

 

Els productes del Parc Agrari són protagonistes d'un nou festival gastronòmic a Barcelona
El Poble Espanyol de Barcelona acull la primera edició del San Miguel GastroFest Km0, que ha comptat amb la participació de nou restaurants del Baix Llobregat. 
(El Far)


#Entrevistes


Maria Giner: «Sempre vaig amb el cap ben alt pel fet de ser pagesa»
La Kosturica és un projecte longeu que porta vint-i-tres anys en marxa a Canovelles (Vallès Oriental). Maria Giner és una de les fundadores d’aquesta cooperativa de producció i distribució d’horta ecològica que vol ser una alternativa al model agroalimentari actual. 
(BCN Smart Rural)

 

Maria Costa: «Fent de pagesa tinc molta pau interior»
L’Escairador és l'aposta ecològica, local i cultural d’una dona que fa sis anys va decidir impulsar un projecte que nodrís la seva comarca i, des de llavors, treballa amb passió i rigor a la recerca de l’excel·lència en la tradició. 
(BCN Smart Rural)

 

Maria Rovira: «Encara que siguem pageses en una explotació familiar, ens ho hem de plantejar com a negoci, perquè, si no, no hi ha futur» 
La trajectòria de Maria Rovira com a pagesa va començar fa trenta anys arran de la malaltia del seu pare. Va agafar les regnes de la finca familiar al Parc Rural del Montserrat amb una il·lusió que conserva intacta i que comparteix amb Lourdes Gómez, una altra dona forta i enèrgica.
(BCN Smart Rural)

 

Naiara Cervantes: «Un any després d’acabar el CFGM en Producció Agroecològica m’he fet autònoma, he creat la meva pròpia empresa i he comprat un local al Mercat Municipal de Blanes»
Aquesta jove pagesa va acabar els seus estudis en agroecologia el 2022 i ara ho recomana “a qualsevol persona” interessada a ser autosuficient, ser conscient del paisatge que ens envolta i cuidar-ho.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)

 

Íngrid Vilardaga: «Els camins ramaders són un potencial que caldria promocionar»
La tècnica del Centre d’Estudis i Recursos de la Transhumància, parla de la feina que duen a terme des de fa anys per apropar aquesta activitat ramadera a la ciutadania i donar a conèixer tots els avantatges que pot aportar a la societat actual.
(El 9 Nou)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!