Destaquem
Barcelona recuperarà els ramats d'ovelles
A partir d’aquesta primavera, veure ramats d’ovelles i cabres pasturant pels boscos i camins del vessant barceloní de Collserola començarà a ser habitual gràcies a una prova pilot que ha autoritzat l’Ajuntament de Barcelona amb el suport del Consorci del Parc de Collserola.
La prova pilot de pastura durarà tres mesos i es durà a terme als voltants del barri de la Font del Gos, a Horta-Guinardó, amb l’objectiu de netejar el sotabosc de les zones forestals i disminuir així les probabilitats d’incendi. Actualment, aquesta tasca es fa de forma mecànica amb desbrossadores, una opció molt menys sostenible.
L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç.
Més novetats agroalimentàries
#Ramaderia i natura
La revolució de la ramaderia extensiva arriba a Barcelona
En el Dia Internacional dels Boscos, destaquem la feina d’algunes de les persones que treballen cada dia per conservar un patrimoni natural que tots gaudim.
(BCN Smart Rural)
#Boscos gestionats
La pèrdua de paisatge mosaic agroforestal els darrers 60 anys propicia la propagació d’incendis forestals als municipis de Barcelona
D’acord amb l’estudi ‘A prova de foc’, només 78 dels 311 municipis de la demarcació gaudeixen d’un paisatge en mosaic, el que representa un 25% del total, mentre que el nombre de municipis amb un paisatge continu forestal ha passat de 104 a 193, el que significa un augment del 84% en seixanta-dos anys.
(Diputació de Barcelona)
#Agrodiversitat
Eixarcolant recuperarà varietats tradicionals d’arbres fruiters a través de la creació d’un arborètum
Durant aquesta primavera es localitzaran tots els individus mare-arbres corresponents a les varietats tradicionals a recuperar i durant l'estiu es realitzaran els empelts.
(Territori rural)
#Relleu agrari
La Diputació de Barcelona i l’Escola de Pastors de Catalunya treballen conjuntament per acollir la nova generació de ramaders en extensiu
La col·laboració s’enceta amb una jornada organitzada amb l’objectiu d’explorar les noves oportunitats que s’estan generant en el sector.
(BCN Smart Rural)
Tres de cada quatre nous pagesos són homes
Així es desprèn de les dades publicades a l’Observatori de Joves del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
(Arrels)
La pagesia que s’acaba
El model de relleu generacional al món rural està en crisi i moltes explotacions no saben quin futur els espera quan plegui la generació actual. Quin futur espera a la pagesia si els joves no s'hi volen dedicar? Què passarà amb els agricultors, ramaders o pescadors que estan a punt de jubilar-se i no tenen un relleu que continuï el negoci familiar? Descobrim tres històries de relleu generacional al món rural.
(Comarcal 947)
#Igualtat
3 dones que obren camí
A la demarcació de Barcelona, només el 25% de les explotacions agràries són gestionades per dones. Aquesta és una realitat que cal transformar si volem aconseguir un model alimentari més sostenible, proper i inclusiu.
(BCN Smart Rural)
#Productes agroalimentaris del territori
Augmenta més d’un 20% el nombre d’empreses de productes de proximitat i de qualitat a la província de Barcelona els últims cinc anys
La Diputació de Barcelona ha identificat 1.335 empreses a la demarcació que treballen amb productes de proximitat.
(Diputació de Barcelona)
#Transformació agroalimentària de proximitat
El sector agroalimentari de l’Anoia demana un escorxador a la comarca
Aquesta és una de les conclusions que es desprèn d’un estudi que analitza a fons les necessitats del col·lectiu vinculat a l’alimentació.
(Regió 7)
#Comerç local i de proximitat
El producte local guanya protagonisme en la cistella de la compra dels catalans i en l'oferta de la distribució
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta el ‘Mapeig sobre el consum i comercialització dels productes agroalimentaris locals i de proximitat’ que dimensiona el valor de mercat de l’alimentació local.
(Generalitat de Catalunya)
#Malbaratament i residus alimentaris
Mercabarna inaugura el Foodback, un centre pioner en aprofitament alimentari
El nou equipament té com a objectiu incrementar l’aprofitament de fruites i hortalisses no comercialitzables, però que són aptes per al consum humà. Concretament, aspira a multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys, passant de les 1.000-1.500 tones de productes recuperats actualment a les 3.000-4.000 tones.
(Ajuntament de Barcelona)
La Fundació Espigoladors: una solució local per promoure l’aprofitament alimentari
La problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari es pot enfocar des de múltiples perspectives. La Fundació Espigoladors l’entén com una conseqüència del sistema agroalimentari industrialitzat que impera avui en dia i que tant s’allunya de la sostenibilitat i la resiliència.
(Sostenible)
Menjar recuperat: l’experiència del Pont Alimentari
Pont Alimentari és una iniciativa de Banc de Recursos i Rezero per reduir el malbaratament aprofitant els excedents de supermercats, càtering i restauració.
(Sostenible)
#Comunicació i màrqueting agroalimentari
Les cooperatives de la nova pagesia protagonitzen la primera de les ‘Històries BCN Smart Rural
Aquesta sèrie de curtmetratges dona veu a les persones que lideren el camí cap a un sistema agroalimentari més saludable i sostenible a les comarques barcelonines.
(Arrels)
El Parc Agrari de la Conca d’Òdena crea un distintiu per a identificar el seu producte de proximitat
L’objectiu de la implementació d’aquest segell és que els consumidors puguin identificar amb facilitat els productes produïts, elaborats i transformats a partir de matèries primeres d’aquest àmbit territorial.
(Info Anoia)
El Març Gastronòmic aposta pels productes del Parc Agrari del Baix Llobregat
El Prat és la capital d’un esdeveniment que durarà fins el 18 d’abril.
(El Baix)
Prodeca organitza el II Fòrum Catalan Food
La jornada, que enguany ha recuperat el format presencial, ha comptat amb la participació de més de 350 empreses, agents i professionals del sector agroalimentari català.
(Territori rural)
#Formació agroalimentària
L’Escola Agrària de Manresa estrenarà un nou cicle formatiu de grau superior per formar en agroecologia i acció climàtica
La institució aposta fermament per dotar a la societat de persones que tinguin capacitat de gestió i incidència, no només en l’àmbit de la finca agrària, sinó també en les comunitats rurals, per fer-les més sòlides, més resilients, més sostenibles i més solidàries.
(Agrocultura)
#Alertes agràries
Unió de Pagesos s'oposa al projecte Agroparc Penedès que impulsa el Grup Ametller
El sindicat alerta que el pla suposaria una pressió excessiva sobre espais naturals veïns, a més d’incomplir diversos aspectes inclosos en la Llei d’espais agraris.
(El Nacional)
#Entrevistes
Teresa Jordà: “Hem de garantir el relleu generacional al camp perquè no ens podem quedar sense pagesos”
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural parla de la importància d’impulsar una ramaderia més respectuosa amb els animals, el medi ambient i les persones.
(Territori rural)
Alba Rojas: «La cooperació és l’essència de la vida»
La coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central explica els nous models associatius que impulsa actualment la nova pagesia.
(BCN Smart Rural)
Carles Xifra: “El Parc Agrari del Baix Llobregat és un gran camp d’aprenentatge que ens permet comprendre què fa sostenible l’alimentació”
El director de l’exposició ‘Menja, Actua, Impacta’” i responsable d’innovació de Fundesplai reivindica l’aposta política i ciutadana per un producte de quilòmetre zero i de temporada.
(Ajuntament del Prat de Llobregat)
Martina Marcet: “Crec en una ramaderia amb una relació de confiança entre animals i humans”
La sociòloga i ramadera de La Nou de Berguedà és una de les cares més visibles del moviment feminista rural.
(El País)
Valentina Muñoz: “Tot el que fa un pastor ho pot fer una pastora”
Aquesta pastora de cabres lleteres a Sant Vicenç de Castellet és també la protagonista d’un dels vídeos d’Històries Rurals.
(Parc Rural del Montserrat)
Jordi Valls: “Per alimentar 10.000 milions, cal proximitat i tecnologia”
El director de Mercabarna manté que no és possible la lluita contra el canvi climàtic sense que hi hagi una evolució del món de l’alimentació.
(El País)
Ada Parellada: "Hem desproveït l’aliment de tot el seu valor, l’hem reduït al preu"
La cuinera i directora del restaurant Semproniana és reconeguda per la seva implicació en l'aprofitament alimentari i el canvi cultural cap a la recuperació del valor dels aliments.
(Sostenible)
Julio Basulto: “El supermercat és una emboscada alimentària”
El nutricionista i autor de 'Come mierda' critica el sistema alimentari actual i defensa una dieta basada en la proximitat i els vegetals.
(Arrels)
Marc Puig-Pey: “És important saber d’on ve la carn que comprem i que sigui de proximitat”
El xef i responsable de cuina de la Fundació Alícia, és l’autor de la nova guia ‘Cabrit, receptes fàcils i saludables’.
(Parc Rural del Montserrat)
Inés Butrón: “Vull ser una consumidora conscient, lliure i sobirana”
L’autora del llibre 'Dones ramaderes, 36 mirades de futur d'un ofici ancestral' vol anar a l'arrel de la nostra alimentació
(Arrels)
#Opinió
Catifa vermella per a la nova pagesia
La consultora agrosocial Neus Monllor defensa en aquest article que el relleu agrari és un repte que interpel·la directament a totes les persones que cada dia mengem.
(ARCA)
#Llibres i publicacions
'L’aventura de ser pagès' de BCN Smart Rural
Aquesta nova guia vol ajudar a la nova pagesia a emprendre negocis en el sector agrari.
(Diputació de Barcelona)
‘Cabrit, receptes fàcils i saludables’ del Parc Rural del Montserrat
La publicació no només va adreçada al consumidor final sinó també als ramaders que volen vendre el seu producte mitjançant venda directa, per tal que tinguin eines per explicar les qualitats d’un carn tan present al parc rural com poc coneguda.
(Parc Rural del Montserrat)
’La conservació dels boscos per part dels propietaris forestals’ per Jordi Salbanya
L’advocat d’Arenys de Mar proposa modificar la legislació forestal catalana per permetre recuperar masies i cases rurals a canvi que els propietaris gestionin el verd forestal.
(La Vanguardia)
— Redacció BCN Smart Rural —