PEXELS
PEXELS

Resum de premsa BCN Smart Rural | De l’1 al 22 de març de 2021

La importància de la transició verda del sector agrari és un dels temes destacats en el darrer resum de premsa BCN Smart Rural.

Destaquem

 

La transició del sector agrari cap a la sostenibilitat, en marxa

El Director d’Estratègia a la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea, Tassos Haniotis, ha reconegut que la implementació de les estratègies “Del camp a la taula” i “Biodiversitat 2030”, emmarcades dins del Pacte Verd Europeu, tindran impactes negatius a curt termini en l’agricultura i la ramaderia de la UE i suposaran més exigències mediambientals per al món del camp. Però durant una interessant trobada virtual ha deixat clar que també hi hauria impactes negatius si la Unió Europea congela els canvis tecnològics i mediambientals que estan transformant el nostre sector i els seus Estats membres no lideren l'evolució cap a la sostenibilitat de les pràctiques agràries.

La intervenció de Tassos Haniotis està disponible en aquest enllaç.

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

#Agricultura i natura

 

74 milions d’euros per millorar l’estat ambiental del Delta del Llobregat i del Parc Agrari

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destinarà 74 milions d’euros durant el període 2022-2027 per millorar l’estat ambiental del delta del Llobregat i el seu parc agrari.

(Sostenible)

 

Raimat obrirà a principis de maig als visitants el parc de natura de 700 hectàrees enmig de la seva finca

El projecte, pioner a Catalunya i únic a Europa dins d’una finca vitivinícola, permetrà gaudir de la riquesa natural de la zona on conviuen ocells aquàtics, rapinyaires, mamífers, alzinars centenaris i els conreus de vinya.

(Món Rural)

 

L’Olivera vol plantar més vinya a Barcelona

La cooperativa L’Olivera està decidida recuperar les vinyes que antany cobrien Collserola. Amb aquest objectiu, ha posat en marxa la campanya Plantem un cep a Barcelona.

(Lo Mejor)

 

#Restauració forestal

 

Catalunya, un país de boscos singulars i amb bona salut

Catalunya va celebrar el Dia Internacional dels Boscos amb el focus posat en la restauració forestal, entesa com l’acció de restablir les funcions dels espais forestals perquè recuperin la seva complexitat.

(Arrels)

 

Boscos madurs, petites vacunes contra el canvi global

Els experts apunten que cal una política valenta per conservar els boscos madurs de Catalunya, però sense oblidar que cal gaudir d’un paisatge on convisquin els arbres vells amb d’altres més joves i amb espais oberts, com zones de pastures i conreus. Aquest mosaic és clau per fer el territori més resistent i resilient davant el canvi climàtic.

(Viure als Pirineus)

 

Els boscos acumulen menys diòxid de carboni a les regions amb incendis extrems

Un estudi de la Universitat de Cambridge mostra que els incendis continuats en una mateixa zona provoquen canvis en l'ecosistema a llarg termini. Les dades demostren que després de cinquanta anys, les regions amb els incendis anuals més extrems tenen una superfície de fusta un 72% inferior i un 63% menys d’arbres individuals que les regions que mai s’han cremat.

(Món Planeta)

 

#Energia verda

 

Així serà el col·lapse climàtic i energètic a Catalunya

Segons Joan Boades, l’autor d’aquest article, el desplegament massiu de l’agricultura orgànica de proximitat, del transport col·lectiu de baix consum fòssil i el reciclatge ambiental per part de les famílies i de les empreses són algunes polítiques clau per a la reducció de la petjada energètica de Catalunya.

(El Crític)

 

#Productes agroalimentaris del territori

 

La Gastroteca promou els productes i empreses de la Xarxa de Productes de la Terra  

La Diputació de Barcelona i Prodeca han unit esforços per incentivar la promoció del sector agroalimentari local i, a partir d’ara, més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat del territori apareixeran a la web Gastroteca.cat. 

(Diputació de Barcelona)

 

El Prat i Sant Boi s'uneixen per a promocionar la carxofa del Baix Llobregat

Ambdós municipis es reivindiquen com a capitals mundials d'aquest emblemàtic producte del Parc Agrari del Baix Llobregat i impulsen una campanya conjunta.

(La Vanguardia)

 

El Març Gastronòmic arriba reivindicant els xefs i els productes del Baix Llobregat

La dotzena edició d'aquest esdeveniment se celebra fins a l'11 d'abril. Les jornades, organitzades per l’Ajuntament del Prat de Llobregat amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), són una bona oportunitat per degustar menús elaborats amb Pota Blava, carxofa Prat i productes de temporada del Parc Agrari del Baix Llobregat a 32 restaurants del Prat de Llobregat, Abrera, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cervelló Esparreguera, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Viladecans.

(Cuina)

 

El Maresme es lliura al pèsol, la seva perla verda

Una trentena de restaurants del Maresme participen de les Jornades Gastronòmiques ‘Temps de pèsols' fins el 2 de maig.

(Capgròs)

 

#Comerç local i de proximitat

 

El comerç de proximitat serà el primer a recuperar-se dels efectes econòmics de la Covid-19

Els eixos comercials amb una alta demanda de població resident ja sigui amb un àrea d’influència supramunicipal o amb comerços de proximitat seran els primers en recuperar-se de la crisi econòmica provocada per la Covid-19. És una de les conclusions d’un estudi realitzat per la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració d’ESCODI. 

(Diputació de Barcelona)

 

En marxa una nova web per visualitzar l’afluència als mercats municipals de la demarcació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha endegat la pàgina web dadesmercatsdiba.cat, una nova eina que identifica les tendències d’afluència en tots els mercats municipals de la demarcació de Barcelona i contribueix a millorar el teixit comercial urbà. Actualment, la província de Barcelona compta amb 92 mercats municipals.

(Diputació de Barcelona)

 

Mercats municipals: un present digital i sostenible

L’Ajuntament de Barcelona treballa perquè tots els mercats de la ciutat ofereixin entregues a domicili i augmentin l’oferta de producte ecològic i de proximitat.

(El Crític)

 

Alcampo i la Cooperativa Agrícola del Prat ratifiquen l’aposta per l’agricultura de proximitat

Des d’aquest mes de març, Alcampo ofereix els productes de collita pròpia de la Cooperativa Agrícola del Prat als centres d’Esplugues de Llobregat i a Vilanova i la Geltrú. Properament, també s’afegirà el centre de Sant Boi de Llobregat.

(Cooperativa Agrícola del Prat)

 

#Dieta saludable

 

L’excessiva fertilització de conreus de blat amb nitrogen pot explicar l’alta prevalença de la malaltia de celiaquia

Entre  1960 i fins avui, al món s’ha multiplicat per 10 l’ús de nitrogen per fertilitzar cultius de blat, perquè millora el rendiment del sòl. Aquesta pràctica pot estar directament relacionada amb l’alta prevalença de la celiaquia, una afecció humana auto immune.

(Món Rural)

 

#Màrqueting agroalimentari

 

Carme Ruscalleda obrirà a Vilanova el primer Congrés de Màrqueting Gastronòmic de Catalunya

La iniciativa tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú del 28 al 30 d’abril i està promoguda per l’ajuntament de la ciutat i l'Agència de Desenvolupament NODE Garraf, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

(Eix Diari)

 

#Formació

 

El Consell Comarcal del Vallès Occidental recorda als centres educatius el patrimoni agrari de la comarca

Tots els instituts de secundària del territori estan rebent aquests dies un exemplar de la publicació “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental”. L’objectiu és posar en valor els agricultors del Vallès Occidental i els seus productes.

(Consell Comarcal del Vallès Occidental)

 

Alumnes del Bages aprenen com l’escola pot ajudar a “salvar” boscos gràcies a la biomassa

El clúster de la bioenergia de Catalunya impartirà tallers de gestió forestal a centres escolars de la demarcació.

(Món Rural)

 

‘Tancant el cercle’, el projecte amb escolars per construir nius amb fusta reciclada

Alumnes de diverses escoles del Lluçanès, Berguedà i Osona construiran més de 300 nius i 26 hotels d’insectes.

(Arrels)

 

#Innovació

 

Els científics que fan verd el desert

A la Xina, els científics han transformat vastes franges de terra àrida en un oasis agrari exuberant. Ara, un equip d’enginyers vol fer el mateix amb el Sinaí.

(The Guardian)

 

La UdL prova al Penedès diferents cobertes vegetals per conservar el sòl en vinyes ecològiques

Reduir les intervencions mecàniques de passis de cultivador i d’intercep per al control de les males herbes, reduir les emissions de CO2 i facilitar la conservació del sòl són els objectius principals dels estudis experimentals que el grup de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida (UdL) ha iniciat a les vinyes Jean Leon, a la comarca de l’Alt Penedès.

(Universitat de Lleida)

 

Incloure algues vermelles en la dieta del bestiar podria reduir els gasos d'efecte hivernacle

El bestiar boví és una font d'emissió de metà, un potent gas d'efecte hivernacle. Però aquest problema pot reduir-se fins a un 82% afegint un suplement d'algues vermelles en l’alimentació dels animals, segons un estudi científic publicat a la revista PLOS.

(Agropopular)

 

Mafrica i l'IRTA treballen conjuntament per optimitzar el sistema de maduració de la carn de boví

El mercat de la carn madurada permet afegir valor a les vaques de rebuig al final del seu cicle reproductiu.

(Irta)

 

A punt els Premis Pita d’innovació agroalimentària

El departament d’Agricultura vol distingir amb aquest premis les empreses agràries, les agroindústries i els emprenendors del sector que hagin transformat un producte, un procés o una gestió per ser més sostenible.

(Arrels)

 

#Desenvolupament agrari sostenible

 

La Diputació de Barcelona localitza 87 projectes que podrien rebre fons europeus, amb un impacte de 1.700 milions d’euros

El llistat de projectes que podrien optar al programa europeu ‘Next Generation’ es poden consultar en aquest enllaç. Una iniciativa de producció de biohidrogen al Berguedà a partir de restes agràries i ramaderes, la creació a Can Gallecs del Centre de Recerca en Agroecologia de la Mediterrània i l’organització d’un banc de terres a la zona Agròpolis/Camí del Mar del Parc Agrari del Baix Llobregat són alguns dels projectes seleccionats per la Diputació de Barcelona.

(Diputació de Barcelona)

 

La Diputació de Barcelona signa un conveni amb els grups Leader de la demarcació per potenciar el desenvolupament econòmic rural

Aquesta col·laboració permetrà actuar més intensament i de forma coordinada en el seguiment i caracterització de les zones rurals i les seves necessitats, en la lluita contra el despoblament i repte demogràfic, en la promoció de l’entramat socioeconòmic del món rural,  en la millora de la implantació de les TIC i les seves aplicacions al sector agrari, i en el desenvolupament de la transició energètica i la mobilitat sostenible en zones amb baixa densitat demogràfica.

(Diputació de Barcelona)

 

#Patrimoni agrari

 

El Col·lectiu Eixarcolant inicia un projecte de ciència ciutadana per recuperar coneixements tradicionals relatius a les plantes silvestres comestibles

Els principals objectius d'aquest projecte són la realització de prospeccions etnobotàniques i d'activitats en xarxa amb la finalitat de no perdre el patrimoni cultural i gastronòmic repartit arreu del país.

(Món Rural)

 

#Igualtat

 

Més dones al camp

El nombre de dones a l'agricultura ha anat augmentant lentament en els darrers anys. Les dades més recents (Eurostat 2016) indiquen que, de mitjana, el 29% de les explotacions de tota la Unió Europea són gestionades per dones.

(Comissió Europea)

 

#Emprenedoria agrària

 

El Planter, una iniciativa en línia adreçada als joves que s’incorporen a l’activitat agrària

La nova oficina virtual del portal RuralCat vol ser un punt de trobada i d’informació per a tots els joves que decideixen incorporar-se a l’activitat agrària a Catalunya. S’hi presta una atenció especial als que no tenen experiència prèvia en el sector.

(ARCA)

 

#Vida rural

 

Augmenta lleugerament la població rural a Catalunya

Els indicadors demogràfics de 2019 constaten per primer cop un lleuger creixement de la població rural en el seu conjunt. Tot i no ser gaire significatiu, 3.798 nous habitants, trenca la dinàmica de despoblament i culmina així la tendència de desacceleració iniciada fa temps. Les dades corresponen a l’Observatori del Món Rural 2020; caldrà esperar les dades de 2020 per valorar-ne els efectes de la COVID-19.

(DARP)

 

La llum de la pandèmia? Aquest poble es pot haver salvat gràcies a ella

Gósol havia passat anys demanant a forasters que vinguessin a viure al poble. Gràcies a la pandèmia, s’ha aconseguit salvar l’escola d’aquest municipi del Berguedà.

(New York Times)

 

El Berguedà tindrà 3.572 masies i edificacions aïllades geolocalitzades

Aquesta iniciativa servirà per facilitar la feina dels cossos d’emergència vinculats al telèfon 112: Bombers, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Agents Rurals i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

(Món Rural)

 

#Alertes agràries

 

Entitats veïnals, ecologistes i agricultors clamen per la protecció del Delta del Llobregat

Demanen aturar el creixement urbanístic i els projectes d'ampliació de l'aeroport i del port de Barcelona.

(El Far)

 

El sector agrari alerta que l’ampliació de la ZEPA amenaça els camps de conreu de Gavà i Viladecans

Els pagesos asseguren que la decisió de la Generalitat d’ampliar la Zona d’Especial Protecció per a les Aus a terrenys agraris podria acabar amb la producció en cinc anys a aquests municipis.

(El Far)

 

Veïns de l’Alta Anoia s’organitzen en contra de dos macroparcs eòlics situats enmig d’un paratge natural

Es projecten 19 molins de 200 metres d'altura entre els municipis de Copons i Rubió.

(Món Rural)

 

JARC reclama una implantació de renovables que no suposi reduir la superfície de sòl agrari

L'entitat demana revisar i modificar el decret llei de mesures urgents per a l'emergència climàtica.

(Món Rural)

 

#Entrevistes

 

Vanesa Freixa: “L’alimentació és l’origen de molts dels problemes que tindrem”

En aquesta conversa, l'activista rural, il·lustradora i ramadera del Pallars ens convida a repensar el model agrari actual i a qüestionar d’on ve el menjar que mengem.

(El Crític)

 

Laura Saula: “És hora de lluitar perquè les dones que vulguin ser pageses en puguin ser”

L’autora del llibre ‘Terra de Dones. Pageses de Catalunya’, Laura Saula, repassa com és la vida i la feina al camp.

(Arrels)

 

Marc Vives: “Amb innovació, el món rural és el futur”

Marc Vives és l’impulsor de la Mobile Week Rupit, un esdeveniment paral·lel al Mobile World Congress de Barcelona que se centrarà en les novetats tecnològiques d’arreu que poden millorar la vida dels habitants dels pobles. Es farà del 21 al 27 de juny.

(Arrels)

 

#Opinió

 

Abandonar o no abandonar la ciutat: Aquesta és la qüestió

El coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Oriol Estela, afirma en aquest article que cal promoure no solament determinades condicions del medi urbà en el conjunt del territori, sinó també una major integració del camp a la ciutat, apostant per la seva renaturalització.

(El Crític)

 

#Documentació

 

Informe Dasgupta 2021

L’Informe Dasgupta explora els beneficis de la biodiversitat i detalla els riscos i els costos associats a la seva pèrdua. Encarregat pel Departament del Tresor del Regne Unit, el document analitza tots els sectors de l’economia, inclosa l’agricultura i la ramaderia i recomana profunds canvis de polítiques en temes de legislació sobre contaminació, fiscalitat del carboni, capital natural del sector primari, etc. Entre els seus suggeriments trobem la incentivació de les pràctiques agràries que redueixen les emissions o augmenten la biodiversitat.

(Departament del Tresor del Regne Unit)

 

Els sistemes alimentaris representen més d'un terç de les emissions mundials de gasos d'efecte d'hivernacle

Un article científic publicat a la revista ‘Nature Food’ analitza el paper que juguen els sistemes agroalimentaris en el canvi climàtic i ofereix estratègies de mitigació  des d’una perspectiva integral.

(Nature Food)

 

Aigua i agricultura: cap a solucions sostenibles

Un estudi de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEA) demostra que, per millorar l'estat de l'aigua i la biodiversitat dels ecosistemes, és necessària una adopció més àmplia de pràctiques sostenibles de producció agrària.

(Agència Europea del Medi Ambient)

 

Índex global de seguretat alimentària 2020

Un estudi de la prestigiosa publicació britànica “The Economist” aborda les desigualtats estructurals que afecten al desenvolupament de sistemes alimentaris forts i sostenibles. Segons aquest informe, el compromís polític per promoure l’adaptació, la innovació tecnològica i l’I+D en el sector agrari pot ajudar els països a preparar-se per als riscos ambientals imminents.

(The Economist Intelligence Unit)

 

Alimentació sostenible: Manual per a ciutats

En el marc de la celebració de la capitalitat de l’alimentació sostenible 2021, l’Ajuntament de Barcelona i el Pla estratègic metropolità de Barcelona han elaborat L’alimentació sostenible: Manual per a ciutats, un document que proposa nou àrees d’actuació entorn de l’alimentació sostenible, els problemes actuals i les possibles solucions. 

(Ajuntament de Barcelona)

 

Informe de l'Índex de Malbaratament Alimentari 2021

Segons un informe pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP), el 17% de tots els aliments disponibles per als consumidors es malbarata, fet que comporta importants impactes ambientals, socials i econòmics: la reducció del malbaratament alimentari disminuiria les emissions de gasos d'efecte hivernacle, frenaria la desforestació i la contaminació, augmentaria la disponibilitat d'aliments i estalviaria recursos econòmics. Aquest estudi representa la recopilació, anàlisi i visualització de dades de residus alimentaris més completa que s’ha fet fins ara, i dóna suport als esforços mundials per reduir a la meitat el malbaratament alimentari abans del 2030.

(UNEP)

 

Smart Villages

Un informe del Parlament Europeu examina el concepte dels pobles intel·ligents (en anglès, “Smart Villages”), analitza el marc polític, enumera fonts d’informació i oportunitats de finançament i conclou amb implicacions a tenir en compte per part dels estats membres en la preparació dels plans estratègics de la Política Agrària Comuna.

(Comitè d’experts del Parlament Europeu)

 

La dona a la indústria alimentària a Catalunya 2020

Un informe encarregat pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya posa de manifest que les dones representen al voltant del 40% del total de treballadors i treballadores del sector agroalimentari i que cobren un 23,19% menys que els homes de mitjana, entre d’altres aspectes destacats.

(DARP)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!