El dissabte 21 de setembre, en el marc de La Setmana del Llibre en Català, la Diputació de Barcelona va presentar el llibre ‘Barcelona pagesa. Retrats d'una agricultura en transformació’, L’acte, que va tenir lloc al Passeig de Lluís Companys de Barcelona, va ser un reconeixement a la pagesia barcelonina i un espai de trobada per a persones compromeses amb una alimentació més saludable, segura i sostenible. La presentació va reunir professionals del sector agrícola i va oferir una visió panoràmica dels reptes i oportunitats que afronta l'agricultura a la província.
Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, va moderar una conversa amb Patxi Uriz, fotògraf del llibre, i dos pagesos entrevistats: Dídac Valera de l'Hort d'en Dídac i Adela Martínez de Huertos in the Sky. Junts van explorar les complexitats i satisfaccions de la feina agrícola.
Veus protagonistes
Durant la presentació, els participants van compartir reflexions inspiradores sobre l'agricultura i la seva vital importància per a la societat i el medi ambient. El mataroní Dídac Valera va subratllar el caràcter vocacional de la seva professió: "La nostra feina és vocacional, i la nostra vocació és servir a la societat". La seva declaració més impactant, "Mentre hi hagi boques, hi haurà qui sembri", va ressonar entre les persones assistents, evidenciant el compromís indestructible de la pagesia amb la seguretat alimentària.
Adela Martínez va fer una crida a la participació ciutadana en el conreu d'aliments: "Animo tothom a conrear, encara que sigui al balcó de casa". L’enginyera de telecomunicacions i horticultora urbana, va destacar l'interès creixent de les noves generacions per reconnectar amb la terra i el cultiu d'aliments, una tendència que promet un futur esperançador per al sector.
El fotògraf i documentalista Patxi Uriz va oferir una perspectiva comparativa entre la vida urbana i rural: "La gent que treballa a la ciutat fa un munt de coses i els veus estressats. En canvi, la gent que treballa al camp fa un munt de coses i els veus feliços. Això em fa reflexionar". Aquest fill de pagès va emfatitzar la qualitat nutricional dels aliments conreats pels agricultors i les agricultores que ha retratat al llibre, afirmant que "no només et treuen la fam, sinó que et nodreixen".
Per la seva banda, Sònia Callau va posar en relleu la importància de les iniciatives institucionals: "Els bancs de terres que impulsa la Diputació de Barcelona són fonamentals per possibilitar l'accés a la terra a la nova generació de pagesos i pageses que vol dedicar-se a conrear aliments de proximitat". La seva declaració va subratllar el paper crucial de les institucions en el suport i la promoció de l'agricultura local i sostenible.
Un viatge emocional per la Barcelona pagesa
'Barcelona Pagesa. Retrats d’una agricultura en transformació' inclou una introducció, 27 entrevistes i un recull de fotografies que ofereixen una mirada íntima a la pagesia de la província. Els testimonis recollits subratllen els valors de llibertat, creativitat i comunitat que impulsen els agricultors i agricultores locals, i mostren com combinen la tradició amb la modernitat.
L’obra compta amb el disseny gràfic d’Enric Jardí i les il·lustracions de Tereza Janáková. La introducció és de l'escriptor Gabi Martínez, les fotografies de Patxi Uriz i les entrevistes de Mar Carrera. El llibre està disponible a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.
La Setmana del Llibre en Català d’enguany
L'edició d'enguany de La Setmana del Llibre en Català se celebrarà fins al 29 de setembre a Barcelona. Aquest esdeveniment, considerat el punt de trobada per excel·lència de les persones amants de la lectura en català, ofereix una àmplia mostra de la riquesa i diversitat de l'edició en aquesta llengua.
Per a més informació sobre el llibre ‘Barcelona pagesa’, podeu escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.