Després de l'èxit de la seva presentació a la seu central de la Diputació de Barcelona el passat setembre, l'exposició fotogràfica ‘Barcelona pagesa. Retrats d'una agricultura en transformació’ inicia el seu recorregut itinerant per la província. A partir del maig de 2025, aquesta mostra visual visitarà cinc poblacions estretament vinculades als espais i parcs agraris que recolza la Diputació de Barcelona i acostarà a la ciutadania la realitat d'una agricultura en plena transformació a través de la mirada del reconegut fotògraf Patxi Uriz.
L'exposició, creada pel programa Barcelona Agrària amb la col·laboració de la Subdirecció d'Imatge Corporativa i Promoció Institucional de la Diputació de Barcelona, consta de 27 retrats íntims i profunds que capturen l'essència d'una nova generació d'agricultors i agricultores que estan redefinint la professió amb creativitat, llibertat i compromís amb la comunitat. Cada imatge, acompanyada de cites inspiradores, convida el públic a reflexionar sobre el paper fonamental de la pagesia en la construcció d'un futur alimentari més sostenible, saludable i segur.
La primera parada d'aquest recorregut serà Igualada, vinculada al Parc Agrari de la Conca d'Òdena, on la mostra es podrà visitar del 6 al 30 de maig de 2025. Posteriorment, l'exposició viatjarà a Sant Vicenç dels Horts (Parc Agrari del Baix Llobregat) del 2 de juny al 15 de juliol; a Palafolls (Espai Agrari de la Baixa Tordera) de l'1 al 28 de setembre; a Mataró (Espai Agrari de Mataró) des de finals d'octubre fins a mitjans de novembre; i a Olesa de Montserrat (Parc Rural del Montserrat) del 21 de novembre al 6 de desembre.
La itinerància culminarà a l'Escola Industrial de Barcelona, un espai simbòlic que va allotjar l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona entre 1910 i 2005, tancant així un cercle que uneix la tradició amb la innovació, l'acadèmia amb el treball de camp, i la ciutat amb el món rural.
Una nova visió de la pagesia
L'exposició ofereix un viatge visual i emocional per la Barcelona pagesa, destacant el talent i la passió de 16 pageses i 11 pagesos que han escollit aquesta professió com a forma de vida. Entre els protagonistes trobem figures com Paloma Fuentes de La Datzira, que va optar per dedicar-se a la pagesia per ser més lliure; Alba Casasayas de Les Arnaules, que destaca que la terra, si la cuides, t’ho dona tot; i Ariadna Tremoleda de Mas Les Vinyes, que vol un futur basat en el respecte a la natura. També hi ha Iñigo Haughey de Can Calopa, a qui agrada la màgia de crear productes que neixen de la terra; Adela Martínez de Huertos in the Sky, qui opina que quan comences a plantar ja no hi ha marxa enrere; i Maria Giner de La Kosturica, que sempre va amb el cap ben alt pel fet de ser pagesa.
‘Barcelona pagesa’ no és només una mostra fotogràfica, sinó també una invitació a repensar la nostra relació amb l'alimentació i el paisatge que ens envolta. A través d'aquestes imatges, la Diputació de Barcelona vol sensibilitzar el públic sobre la importància de preservar els espais agraris, fomentar l'agricultura de proximitat i incentivar el relleu generacional en un sector clau per al futur de la província.
L'entrada a l'exposició serà lliure a totes les seus. A més, el públic tindrà accés a materials complementaris com el llibre ‘Barcelona pagesa. Retrats d'una agricultura en transformació’, presentat el passat 9 de setembre coincidint amb el Dia Mundial de l'Agricultura, i l'audiovisual que acompanya la mostra.
Per a més informació sobre l'exposició itinerant ‘Barcelona pagesa’, podeu contactar amb Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora del programa Barcelona Agrària.