Els cinc municipis de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera han iniciat un procés revolucionari per redissenyar el seu sistema alimentari. En una primera reunió celebrada a Malgrat de Mar, un equip tècnic interdisciplinari va posar en marxa la diagnosi que ha de dibuixar l'Estratègia Alimentària del territori.
El grup de treball, format per tècnics i regidors dels ajuntaments de Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna, Tordera i Blanes, representa un enfocament innovador. Experts en economia, medi ambient, societat, cultura i salut col·laboraran per oferir una visió integral i complexa del sistema alimentari local.
La iniciativa, impulsada per la Diputació de Barcelona, va més enllà d'una simple anàlisi. L'objectiu és construir un model alimentari que sigui sostenible, saludable, equitatiu, resilient i de proximitat. Després de l'aprovació de la Carta Alimentària el passat mes de juny, aquest nou pas permetrà definir un Pla d'Acció concret per transformar la realitat alimentària del territori.
Un model alimentari per al futur
La diagnosi no només pretén radiografiar la situació actual, sinó dissenyar estratègies que impulsin un canvi profund en la manera com els municipis de la Baixa Tordera produeixen, distribueixen i consumeixen aliments.
La proposta segueix la línia d'altres ciutats capdavanteres com Barcelona, Milà i València, que ja han implementat iniciatives similars. Un projecte que demostra que la transformació del sistema alimentari comença des del territori, amb la implicació directa dels seus agents locals.
Per a més informació sobre l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, pots escriure a Marc Riera, enginyer de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.