Palafolls, Tordera, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Blanes són cinc municipis molt ben plantats. I ho són no només perquè es troben situats en una de les zones més boniques de Catalunya, entre les muntanyes del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i les platges de la Selva i l’Alt Maresme, sinó perquè acaben de signar un acord històric per preservar la seva activitat agrària.
El molí d’en Puigvert de Palafolls ha acollit aquest dijous, 17 de juny, l’acte de presentació i constitució oficial de l’ens gestor de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT), un projecte promogut de la mà de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de protegir el sòl agrari del territori i garantir l’alimentació de proximitat. L’acte ha estat presidit per Josep Tarin, diputat d’Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, i ha comptat amb la participació dels alcaldes de tots els municipis integrants de l’EABT, representants de la pagesia i les tres cooperatives agràries del territori, a més de joves estudiants del cicle formatiu en producció agroecològica de l’IES Ramon Turró de Malgrat de Mar. També hi han assistit representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Maresme i de la Selva, Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal del Maresme, entre d’altres personalitats.
Durant l’acte, s’han signat els estatuts de constitució de l’ens gestor de l’EABT i s’ha presentat el Pla de Gestió i Desenvolupament del projecte, un document que reconeix l’alt valor econòmic, social i ambiental del territori i que Josep Tarin considera “fonamental”. “L’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un territori singular, que acull una de les hortes més fèrtils del país. Amb la constitució de l’ens gestor de l’EABT i la presentació del seu document d’acció, ajudem a mantenir l’activitat agrària d’aquest territori i contribuïm a garantir el dret de la ciutadania a gaudir d’aliments saludables, sostenibles i de proximitat” ha dit avui.
L’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, ha parlat en representació dels municipis que integren el nou espai agrari i ha declarat que “amb la creació de l’EABT, més de 2.300 hectàrees de camps de conreu queden preservades dels perills de la urbanització, la construcció d’infraestructures i l’aforestació. És una actuació clau pel futur de la nostra sobirania alimentària i pel futur del país”.
També ha intervingut Xavier Castells, gerent de la Cooperativa Agrícola Progrés-Garbí, qui ha defensat el paper econòmic, social i ambiental de la pagesia local: “Si un territori no cuida la seva pagesia, l’agricultura desapareix. Si l’agricultura desapareix, deixem de produir aliments. Si deixem de produir aliments, els hem d’anar a comprar fora. I això no és bo ni per a les persones ni per al medi ambient”.
En la mateixa línia s’ha expressat Miquel Riera, productor agroecològic a l'Horta Pla de Munt. Aquest fill de pagès i pare de quatre fills d'entre 14 i 22 anys, ha reiterat la importància de protegir el paisatge agrari per a les generacions futures i promoure els sistemes de producció més respectuosos amb la biodiversitat dels ecosistemes. “Fer agricultura i ramaderia ecològica evitaria molts dels problemes ambientals que patim en l’actualitat. Si ens prenem de debò el repte de l’emergència climàtica, hem d’apostar més per les pràctiques que regeneren la terra en lloc d’esgotar-la”, ha explicat.
Els grans protagonistes de l’acte han estat, però, els joves. Convidats a fer sentir la seva veu, dos estudiants del cicle formatiu en agroecologia de l’institut Ramon Turró han llegit una declaració amb les seves demandes d’accions per una agricultura i alimentació sostenibles. Apel·lant directament als polítics presents al molí d’en Puigvert, Pau Àngel i Carol Serra han fet una crida a les administracions públiques perquè donin garantia de continuïtat a l’activitat de la pagesia, “sense la qual no podrem alimentar la nostra ciutadania d’una forma sostenible i resilient al canvi climàtic”.
La sessió ha culminat de la mà de Marc Puig-Pey, exmembre de l'equip del restaurant El Bulli i actual xef de la Fundació Alicia, qui ha sorprès els assistents amb un recorregut sensorial pels millors productes de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.
Un espai agrari familiar i diversificat
L’Espai Agrari de la Baixa Tordera concentra prop de la meitat de la superfície agrària de tota la comarca del Maresme. En total, més de 2.300 hectàrees de camps de conreus queden emparades amb la creació d’aquest espai agrari, que dedica un 70% de les seves terres a cultius de regadiu i un 30%, als de secà. L’horta es concentra, sobretot, a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar, mentre que Tordera destaca pels cereals i els farratges. D’explotacions ramaderes, hi ha censades 46, agrupades principalment en els termes municipals de Tordera i Palafolls.
El Pla de Gestió i Desenvolupament de l’EABT destaca també altres dades interessants, com, per exemple, que la majoria de les explotacions hortícoles del territori són petites i familiars, amb una dimensió d’entre 2 i 5 hectàrees; que el 56% de les terres de conreu són de propietat; que el perfil de pagès de l’EABT és un home de poc més de 50 anys, amb estudis de formació secundària i sense relleu generacional; que el 20% dels titulars de les explotacions agràries són dones; i que, entre la mà d’obra directa i la indirecta, hi ha un miler d’ocupats en el sector de l’horta.
Protegir, gestionar i dinamitzar
En l’acte de presentació de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, ha posat de manifest la necessitat de conservar el paisatge agrari, tradicional i divers de la vall baixa de la Tordera i situar el territori a l’avantguarda de les polítiques agràries i alimentàries que s’estan dissenyant per a la demarcació de Barcelona amb horitzó 2030. “Es tracta d’una zona agrària molt dinàmica i ben organitzada, que compta amb el sòl agrícola més productiu per unitat de superfície de la Regió Metropolitana de Barcelona, però no està exempta de perills: segons les últimes dades de què disposem, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera ha perdut el 52% de la superfície agrària des dels anys cinquanta. Concretament, 2.572 hectàrees, una àrea equivalent a 3.600 camps de futbol. I aquesta és una tendència que volem aturar amb la implementació de l’EABT”, ha dit.
Un altre repte a abordar és el fet que, actualment, el 8% dels cultius de l’EABT es treballen de manera ecològica, i la major part són cereals. Aquest percentatge encara queda lluny de l’objectiu marcat per la Unió Europea, que vol aconseguir que el 25% de les terres agrícoles siguin ecològiques abans del 2030. Per assolir aquesta fita i impulsar el territori cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible, l’EABT hauria de d’ampliar en 242 hectàrees la superfície de conreu dedicada a l'agricultura ecològica.
Sònia Callau ha acabat la seva intervenció destacant el grau d’autosuficiència en conreus de regadiu de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera: “L’EABT és sobradament autosuficient en hortalisses i moltes fruites, i això s’ha de celebrar. Els veïns de Palafolls, Tordera, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Blanes poden cuinar plats saludables i saborosos amb aliments de proximitat, i aquest és un privilegi que ja voldrien per a si molts pobles i ciutats. És un dels pocs territoris del país que garanteix i garantirà l’accés de la seva població a productes locals, frescos i de qualitat”.
— Redacció BCN Smart Rural —