La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) ha fet avui un pas endavant amb l’organització de la primera trobada per posar en marxa el seu espai de governança, i ho ha fet acompanyada de la Diputació de Barcelona. Sònia Callau, coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural i cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la corporació, ha estat convidada a obrir la sessió telemàticament amb una ponència titulada “Per què una Carta Alimentària i un espai de governança?”.
En la seva presentació, Sònia Callau ha posat de manifest la necessitat que els pobles i ciutats que vulguin transitar cap a sistemes alimentaris sans, saludables, sostenibles, resilients i justos ho facin fugint d’actuacions puntuals i s’animin a treballar des d’una visió holística que integri les diferents baules del sistema alimentari: des de la producció agrària a la gestió dels residus, passant per la transformació, la distribució, la venda, el consum i el malbaratament dels aliments. També ha defensat la importància d’apostar pel disseny i la implementació d’una estratègia alimentària territorial que inclogui, entre d’altres accions, la creació d’un Consell Alimentari on convergeixin els diferents actors econòmics, socials i polítics que vulguin millorar la seva governança alimentària. I, sobre aquest tema central, ha anunciat la propera publicació d’una guia pràctica dirigida a ajuntaments i entitats locals.
L’espai de governança de la CARM és el fòrum que aplega les institucions i organitzacions que han aprovat la seva adhesió a la Carta Alimentària, una adhesió que la Diputació de Barcelona va formalitzar durant el ple ordinari del passat 29 d’octubre. En aquella declaració institucional, la corporació es va comprometre a «elaborar programes propis sobre alimentació sostenible durant l’any 2021 i en cooperació amb els governs locals», a més de «donar suport a les activitats de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2021, amb la col·laboració dels ajuntaments de la demarcació que puguin estar-hi interessats» i «cercar mecanismes de coordinació interna per a impulsar la governança alimentària».
L’espai de governança de la CARM està coordinat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i compta amb cinc objectius fonamentals:
- Generar missatges relacionats amb l’alimentació sostenible i saludable i comunicar-los a la societat.
- Fomentar l’intercanvi de coneixement i experiències entre els seus membres, identificar bones pràctiques i donar-los un reconeixement públic.
- Actuar com a espai de reflexió i aportacions a les estratègies alimentàries locals i supralocals de les diverses administracions o altres actors.
- Explorar possibilitats de col·laboració per a l’impuls de projectes d’abast metropolità relacionats amb l’alimentació sostenible i saludable.
- Fer el seguiment i, si s’escau, la revisió dels compromisos continguts en la CARM.
— Redacció BCN Smart Rural —