Mongetes verdes a l'EABT. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Mongetes verdes a l'EABT. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

La Diputació de Barcelona obre el cicle de trobades per posar en marxa l’espai de governança de la CARM

La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) és un instrument de coordinació estratègica pel desenvolupament de polítiques alimentàries a Barcelona i la seva àrea metropolitana

La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) ha fet avui un pas endavant amb l’organització de la primera trobada per posar en marxa el seu espai de governança, i ho ha fet acompanyada de la Diputació de Barcelona. Sònia Callau, coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural i cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la corporació, ha estat convidada a obrir la sessió telemàticament amb una ponència titulada “Per què una Carta Alimentària i un espai de governança?”.

En la seva presentació, Sònia Callau ha posat de manifest la necessitat que els pobles i ciutats que vulguin transitar cap a sistemes alimentaris sans, saludables, sostenibles, resilients i justos ho facin fugint d’actuacions puntuals i s’animin a treballar des d’una visió holística que integri les diferents baules del sistema alimentari: des de la producció agrària a la gestió dels residus, passant per la transformació, la distribució, la venda, el consum i el malbaratament dels aliments. També ha defensat la importància d’apostar pel disseny i la implementació d’una estratègia alimentària territorial que inclogui, entre d’altres accions, la creació d’un Consell Alimentari on convergeixin els diferents actors econòmics, socials i polítics que vulguin millorar la seva governança alimentària. I, sobre aquest tema central, ha anunciat la propera publicació d’una guia pràctica dirigida a ajuntaments i entitats locals.

L’espai de governança de la CARM és el fòrum que aplega les institucions i organitzacions que han aprovat la seva adhesió a la Carta Alimentària, una adhesió que la Diputació de Barcelona va formalitzar durant el ple ordinari del passat 29 d’octubre. En aquella declaració institucional, la corporació es va comprometre a «elaborar programes propis sobre alimentació sostenible durant l’any 2021 i en cooperació amb els governs locals», a més de «donar suport a les activitats de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2021, amb la col·laboració dels ajuntaments de la demarcació que puguin estar-hi interessats» i «cercar mecanismes de coordinació interna per a impulsar la governança alimentària».

L’espai de governança de la CARM està coordinat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i compta amb cinc objectius fonamentals:

  1. Generar missatges relacionats amb l’alimentació sostenible i saludable i comunicar-los a la societat.
  2. Fomentar l’intercanvi de coneixement i experiències entre els seus membres, identificar bones pràctiques i donar-los un reconeixement públic.
  3. Actuar com a espai de reflexió i aportacions a les estratègies alimentàries locals i supralocals de les diverses administracions o altres actors.
  4. Explorar possibilitats de col·laboració per a l’impuls de projectes d’abast metropolità relacionats amb l’alimentació sostenible i saludable.
  5. Fer el seguiment i, si s’escau, la revisió dels compromisos continguts en la CARM.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!