Espai Agrari de Mataró. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Espai Agrari de Mataró. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

La Diputació de Barcelona dona suport al Pla de gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de Mataró per impulsar l’agricultura sostenible

El document estratègic estableix una seixantena d’accions per protegir i dinamitzar un dels paisatges agrourbans més singulars del litoral català.

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació, aquest dijous, 16 d’octubre, s’ha presentat a Les Cinc Sènies el Pla de gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de Mataró. Es tracta d’un document estratègic de governança i gestió per protegir i dinamitzar un dels espais agraris periurbans més singulars del litoral català: 783 hectàrees de superfície agrària situades entre el Parc del Montnegre i el Corredor i el front marítim de la capital del Maresme.

Fruit d’una diagnosi i d’un procés participatiu amb agents del territori, el Pla ha estat subvencionat i acompanyat tècnicament per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Barcelona Agrària. Aquesta iniciativa forma part de l'aposta de la corporació per preservar el sòl agrari periurbà i enfortir el sector primari com a element clau de la infraestructura verda i la sobirania alimentària del territori.

 

Col·laboració interadministrativa

L'acte de presentació ha comptat amb la participació del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig; el diputat de l’Àrea d'Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar; l'alcalde de Mataró, David Bote, i el regidor de l'Espai Agrari de Mataró, José Antonio Ricis. La presència dels quatre càrrecs evidencia la voluntat de col·laboració entre administracions per impulsar l’agricultura de proximitat i sostenible.

El diputat Xesco Gomar ha destacat que “les administracions públiques tenim l’obligació d’alinear-nos i invertir en els espais agraris, i de fer-ho tenint en compte les seves necessitats complexes i diverses per garantir que les persones es puguin alimentar amb qualitat”. En aquest sentit, ha afegit que “consumir productes de proximitat no és només consumir qualitat, sinó també vida per a les futures generacions, que esperem que es puguin alimentar durant molts anys amb aquests productes i puguin viure amb la pagesia i de la pagesia”.  

Per la seva banda, el conseller Òscar Ordeig ha assegurat que “cal treballar conjuntament per recuperar l’equilibri entre l’espai urbà i l’espai agrari, un equilibri que malauradament s’ha trencat”, i ha remarcat la necessitat de potenciar la formació sobre la cadena de valor de la producció d’aliments, gestionar els espais agraris, impulsar plataformes conjuntes de comercialització sense intermediaris i establir aliances entre el sector primari, la restauració i la gastronomia per posar en valor el producte local i la dieta mediterrània.

 

Sis eixos, prop de 60 accions

El Pla de gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de Mataró estructura la seva implementació en sis eixos amb una seixantena d’accions destinades a consolidar l'activitat productiva agrària professional. L'estratègia també connecta l'agricultura de proximitat amb la salut urbana, l’equilibri ambiental i la sobirania alimentària, a més de reforçar els vincles entre la ciutadania i la pagesia. Aquestes iniciatives fan front als reptes de la crisi climàtica, l'envelliment del sector primari, la pèrdua de biodiversitat i les amenaces actuals sobre l'economia del sector alimentari, reforçant alhora el paper de l'agricultura com a proveïdora de serveis ecosistèmics.

En l'àmbit del territori, el Pla preveu actuacions per millorar els recursos hídrics, especialment el drenatge i l'eficiència dels sistemes de reg. També es potenciarà el banc de terres per fomentar el relleu generacional, s'eliminaran els usos indeguts de l'espai agrari, es possibilitarà el pasturatge del sotabosc i es desenvoluparà l'ús productiu dels boscos, a més de fomentar el compostatge, entre d’altres accions.

Quant a la professió, les intervencions van encaminades a consolidar la professió pagesa per tal de facilitar el relleu generacional i empresarial, visibilitzar i reconèixer el treball de les dones pageses, i oferir formació, suport tècnic, recerca, experimentació i assessorament al sector agrari.

L'eix de producte inclou la creació d'un obrador comunitari i la continuïtat de la marca “Collits a Casa”», ja consolidada al territori. El Pla també contempla accions contra el malbaratament alimentari, més presència en mercats i punts de venda, la promoció de varietats tradicionals, el foment de la flor tallada i la planta ornamental, l'obtenció de la certificació “Vil·la Florida” i nous avenços en el Pla Alimentari local.

Els apartats de ciutadania, governança i comunicació preveuen la potenciació de la participació ciutadana, la col·laboració transversal entre les diferents àrees municipals i les administracions supramunicipals i la difusió de les accions mitjançant tallers, formacions i el Festival Dos Terços.

 

Cinc anys de consens polític i social

La publicació i presentació del Pla de gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de Mataró culmina un procés iniciat el 2020 amb l'aprovació de la Declaració Institucional per a la preservació, millora, desenvolupament i gestió de l'Espai Agrari de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix. El 2021 es va signar un conveni de col·laboració amb l'Associació Agrària per establir un marc conjunt de treball; el 2022 es va constituir la Taula de l'Espai Agrari com a òrgan de governança compartida per tal de garantir una gestió transversal i eficaç; el 2023 es va aprovar la Carta Alimentària de Mataró; i el 2024 es va aprovar la Declaració Institucional “Mataró, Ciutat Agrourbana”, que reconeix l'agricultura com un actiu estratègic municipal.

El Pla s'inscriu dins l'Agenda Urbana Mataró 2030, concretament en l'eix de Mataró Pròspera.

 

10 espais i parcs agraris recolzats per la Diputació de Barcelona

L'Espai Agrari de Mataró és un dels 10 espais i parcs agraris amb conveni signat que la Diputació de Barcelona impulsa amb una visió estratègica territorial. En conjunt, abasten 65 municipis i 112.368 hectàrees de superfície agrària, beneficiant 1.733.425 persones.

Els espais i parcs agraris són àmbits especialitzats de producció agroalimentària de proximitat i, alhora, proveïdors de serveis ecosistèmics essencials. Subministren aliments, regulen processos ambientals, generen oportunitats econòmiques i ofereixen valors culturals, identitaris i paisatgístics que enriqueixen i reforcen el territori i la societat.

Integrats en la infraestructura verda provincial, aquests espais i parcs agraris contribueixen a la regulació del cicle de l’aigua, la conservació de la biodiversitat i la mitigació del canvi climàtic. La seva gestió busca preservar, impulsar i diversificar l’activitat agrària i ramadera, garantint-ne la continuïtat, la viabilitat i l’adaptació als reptes actuals. També faciliten l’accés al producte local i en promocionen el consum, afavorint així una relació més estreta entre la ciutadania i el sector primari.

Les dades dels 10 espais i parcs agraris recolzats per la Diputació de Barcelona es poden consultar en aquest mapa interactiu.

Xesco Gomar, diputat de l'Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!